Skocz do zawartości

MAVAG Heja I Istvána Horthy'ego de Nagybánya

donPedro

Rekomendowane odpowiedzi

Fabryka Maszyn Węgierskich Królewskich Kolei Państwowych: Magyar Királyi Államvasutak Gépgyára MAVAG przedstawiają dramat lepniacki pt. "Vadászrepülő".

MAVAG Heja I był węgierską kopią Reggiane Re.2000 Falco.

Samolot Wiceregenta Królestwa bez króla, syna Admirała bez Floty. Na tym samolocie 20 VIII 1942r. w okolicach lotniska Aleksiejewka (obwód woroneski)

István Horthy de Nagybánya uległ śmiertelnemu wypadkowi wkrótce po starcie. Wcześniej zestrzelił na nim prawdopodobnie  (lub przynajmniej ciezko uszkodził)I-16

Inż. I. Horthy W latach 1934-1938 był dyrektorem fabryki MAVAG, następnie jej prezesem.

Był przeciwnikiem polityki nazistowskiej, także Ostatecznego Rozwiązania.

W styczniu 1942 roku ojciec ogłosił go swoim następcą, István zaczął wówczas zyskiwać na popularności.

Wkrótce potem zginąl w katastrofie lotniczej.

Niemcy oskarżali o zamach Rosjan: Rosjanie Niemców.

Modelik  Sworda (Re. 2000) w skali 1/72 pomalowany farbami Tamiya i Gunze. Bez zabawy w washe i weatheringi. Ot sztuka nówka niesmigana :)

Troszkę pasy na usterzeniu  krzywo mi wyszły. 

Wystawiam. 😉 pod osąd krytyki moje "dzieło", powstałe po powrocie po ponad 30 latach do modelarstaw redukcyjnego. 

IMG_20211105_201727.jpg

IMG_20211213_152033.jpg

IMG_20211213_152104.jpg

IMG_20211213_152203.jpg

Edytowane przez donPedro
Niechlujstwo językowe... ;)
  • Like 4

Ambasador Węgier: Szanowny Panie Prezydencie, z największą przykrością muszę Pana poinformować, że z dniem dzisiejszym Węgry wypowiadają wojnę Stanom Zjednoczonym.
Roosevelt: Węgry? A co to za kraj?
Ambasador: To jest królestwo, Panie Prezydencie.
Roosevelt: Królestwo? A kto jest tam królem?
Ambasador: Nie mamy króla, Panie Prezydencie.
Roosevelt: To kto tam rządzi?
Ambasador: Admirał Miklós Horthy.
Roosevelt: Admirał? Ach, więc będziemy mieli przeciwko sobie kolejną flotę!
Ambasador: Niestety, Panie Prezydencie, Węgry nie mają dostępu do morza i w związku z tym nie mają floty.
Roosevelt: O co więc wam chodzi? Macie z nami jakiś konflikt terytorialny?
Ambasador: Nie, Panie Prezydencie, Węgry nie mają roszczeń terytorialnych wobec USA. Mamy konflikt terytorialny z Rumunią.
Roosevelt: A więc prowadzicie także wojnę z Rumunią?
Ambasador: Nie, panie prezydencie, Rumunia jest naszym sojusznikiem
  • Like 2
  • Haha 3

Myślę, że przed Kolegą jeszcze dużo nauki, ale nie należy się poddawać! Nie od razu Kraków zbudowano. Normalna sprawa.

Ja bym tak tylko nieśmiało wtrącił, że warto pomyśleć o odpowiednim podejściu do fotografii. Chociażby jednolite tło z dwóch kartek białego papieru do drukarki by dużo zmieniło. :)

Polecam przeczytać:
https://www.kfs-miniatures.com/fotografowanie-modeli-podstawy/

Godzinę temu, Roland_Sebastian napisał:

Ja bym tak tylko nieśmiało wtrącił, że warto pomyśleć o odpowiednim podejściu do fotografii

Takie robienie zdjęć to ostatnio w modzie jest.Na parapecie ,desce do krojenia lub na stoliku w pokoju z różnymi rzeczami w tle.Sam osobiście czekam na zdjęcie w łazience.

16 minut temu, Xmen napisał:

na stoliku w pokoju z różnymi rzeczami w tle.

Ale za jednym zamachem robi się fotki i na Modelworka i na Vinted lub inny portal aukcyjny :haha:

• Haha 2

W dniu 13.12.2021 o 17:20, Kolekcjoner WP napisał:

Bardzo ładnie wyszedł :super:

dobra szydera nie jest zła?

nie róbmy z naszego dobrego forum, fb zachodnich sąsiadów gdzie nad wylaną farbą są tylko ahy i ohy...

- na zdjęciach prawie nic nie widać... ładny stolik, ręcznik papierowy

- krzywe kalki

obraz.png.49dd6122d4e13638e29ff6c0b09a715d.png

- brak staranności przy malowaniu owiewki

obraz.png.504ca691f48707bd1290c942f6476d6a.png

- za gęsta farba i za duże ciśnienie

obraz.png.f16695e3c03c7566518249a9253a7f0e.png

- geometria podwozia chyba też coś nieteges

obraz.png.98521302922b38d68910f62db16ec242.png

- brak naciągu przy lince...

W dniu 13.12.2021 o 16:17, donPedro napisał:

Bez zabawy w washe i weatheringi.

to strasznie minusuje 😞  choćby delikatny wash podkreśliłby ten ciekawy temat :)

ogólnie słaby jest ten ulepek 😞

ja wiem, że moje też słabe tylko z większą ilością dodatków, ale po to jest to forum by uczyć się na kolejnych modelach :)

:piwo: @donPedronie przejmuj się moją krytyką, nie ma ona celu by Ci wbić igłę i zdołować, tylko raczej uświadomić że zawsze coś można poprawić i będzie lepiej :)

• Like 1

@Bengalno właśnie sam nie wiem od czego by tu zacząć, bo sam też nie jestem ekspertem i moje modele zwykle mają to do siebie, że wywołują dyskusje :D Ale generalnie pełna zgoda. Model wyszedł, cóż, słabo. Gruba farba, jakiś krzywy, zero weatheringu... Nie robi dobrego wrażenia.

Ale widzę, że Kolega @donPedro w zasadzie tutaj debiutuje i wskazówka ode mnie: NIE BIERZ TEGO OSOBIŚCIE. 

Tutaj każdy, a przynajmniej większość przechodzi taki chrzest i klepańsko. Od ponad roku tu jestem i wciąż zbieram cięgi :) Z odpowiednim nastawieniem - czyli takim, ze naprawdę CHCESZ zrobić coraz lepszy model i go ROBISZ (zakładam, że tak) - wykonasz duży progres!

Trzymam kciuki za następną galerię