Skocz do zawartości

North American PBJ-1D Mitchell // Italeri 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wysoko postawiona poprzeczka z tym przeryciem linii. Sam mam do przerycia w Aichi E13A z Hase i jak do tej pory skutecznie powstrzymuje mnie to od rozpoczęcia warsztatu 🥺 Trzymam kciuki! 

Napisano

IMG_20211228_000352_1.thumb.jpg.4df6cee9bcec1f79364158521ef54c39.jpg

Mozolnie do przodu....

• Like 2
Napisano

O Zbychu widze ze tez rzeźbisz Italeri :D 

Napisano

Przepraszam za OT, czy ten przyrząd do linii Trumpetera zdaje egzamin?

Napisano

Żaden offtop. Jeżeli chodzi o noYk do nacinania po prawej, daje radę ale podobno są lepsze. Na lewo natomiast punktak od Vallejo, zamiast igły krawieckiej, świetne narzędzie kiedy trzeba wyrysowac okrąg, jakiś nieregularny kształt a także do poprawy nitów czy samego nitowania.

IMG_20211228_123821.thumb.jpg.9fbdfd7af4581d0d4513623a1abef12e.jpg

• Thanks 1
Napisano

No to jedziemy

Zmalowalem to co Italeri dało za kokpit. Postanowiłem też trochę pobawić się w brudzenie, no bo koncept się zmienił. Będzie jednak bojowy Mitchell z Pacyfiku, bo ciężko było ustalic do kogo należał testowy z torpedąIMG_20211229_132857.thumb.jpg.796d0ac1ed364a9029fb0b47bf2c1e4e.jpg

• Like 3
Napisano

Italeri - nie korciło Cię, żeby trochę tę kabinę zwaloryzować?

Napisano

Trochę korciło, tak jak rzucić go i zrobić na bazie Airfixa, ale nazbierało się pudełek, trzeba zaczać je wypychac bo sporo fajnych modeli ostatnio wychodzi. 

Napisano

Mam Ospraya o PBJ-tach to moge zerknąć co to był za samolot testowy....  Jeśli chcesz....

Napisano

Jezeli masz na mysli PBJ Mitchell Units of the Pacific War, to tez mam, i tam niestety tez jest mgliscie opisane, a dokładnie nie ma konkretów na temat Jonaha

• Like 1
Napisano

Ale z tym kokpitem to troche na łatwiznę dałeś....  może cię zanęcę jakoś zdjęciami mojego.....  ale fakt szybko nie idzie.....

VW6dKLSV_o.jpg

TQxTEpzz_o.jpg

FkhaMfwI_o.jpg

• Like 8
Napisano

Jeden fotel, czyli robisz gunshipa ?

moze walne ozebrowanie na ogonie ale to wsio, serio chce go w styczniu skonczyc, a trasowanie linii mnie wykańcza psychicznie :D

PS zreszta i tak nic nie bedzie widac przez to Italierowskie szklo :D

Napisano
59 minut temu, Moses napisał:

chce go w styczniu skończyć

Nie widzę problemu. Zrób postanowienie na styczeń 2023.

• Haha 1
Napisano

Heh czyli jak z każdym modelem :)

Napisano
1 godzinę temu, Moses napisał:

Jeden fotel, czyli robisz gunshipa ?

moze walne ozebrowanie na ogonie ale to wsio, serio chce go w styczniu skonczyc, a trasowanie linii mnie wykańcza psychicznie :D

PS zreszta i tak nic nie bedzie widac przez to Italierowskie szklo :D

Tak, moj to gunship z armatą 75 w nosie.  Dodatkowo jak widać jest z odzysku...  skretowany i rozklejony ....  8-)

Napisano

A już myślałem że dostałem model z wybrakowanym szkłem

PBJ_VMB-612_tail_gunner.jpg

• Like 1
Napisano

Ta M2 mnie zafascynowała, a dokładnie celownik kolimatorowy na nim.

Napisano

Trochę mi prezes pocisnął, a i później @greatgonzo walnął motywujący wpis w temacie "game changer" więc zacząłem coś tam dłubać z płytek aby zabić tą pustkę. 

IMG_20220101_094654.thumb.jpg.16251cce16dcf008fdd541cdcc327f45.jpg

Szału nie ma, ale pierwsze koty za płoty.

• Like 4
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

IMG_20220115_000713.thumb.jpg.9c725138dc4116447c4c30bfe163a4b1.jpg

Pomaziane, popaciane pudeami Tamiya, i tak tego nie będzie widać, zamykam!

Edytowane przez Moses
  • Like 5
Napisano
1 godzinę temu, Moses napisał:

Pomaziane, popaciane pudeami Tamiya, i tak tego nie będzie widać, zamykam!

Duży plus za robienie rzeczy, których "nie widać" 👍

Napisano
2 godziny temu, barszczo napisał:

Bardzo ładnie, ale wydaje mi się że tyły też IG powinny być. Przynajmniej częściowo.

W późniejszych wersjach (H/J) tak, we wczesnym B/D przód bronze green reszta ZC.

IMG_20220115_133034.thumb.jpg.432ba30fded66b61dcebd7f274e60a1f.jpg

Tymczasem zamknąłem kadłub, po pierwszych przymiarkach okazało się że i limuzyna i dziób mają problemy z spasowaniem się. Szlifowanie dzioba nie wchodziło w rachubę, poza tym zostawała szpara przy limuzynie. Szpachla tez nie wchodziła w rachubę, nie wyprowadził bym tego tak, aby wyglądało to dobrze. Rozwiązaniem było naklejenie nakładki z płytki 0,25mm. Teraz jest git, wszystko pasuje, pozostaje tylko dopracować.

IMG_20220115_133053.thumb.jpg.294b5d2c737d9658bf466ac28baa3d05.jpg

IMG_20220115_133123.thumb.jpg.0d02453e5be230dff1043757cd780bd8.jpg

• Like 2