barszczo Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Przypominam dwie fajne książki wydawnictwa Horyzonty: Na lądzie, morzu i w powietrzu oraz Na poligonie i na defiladzie. Pierwsza wydana w roku 1970 druga 1975. Nie wiem czy jeszcze coś było wydane z tej serii. Pierwsza opisuje samochody, autobusy, pociągi, statki, samoloty i śmigłowce produkowane w PRLu, oraz to jak zrobić ich modele blokowe lub sylwetkowe, druga dotyczy sprzętu będącego na wyposażeniu LWP. Obie z mojej biblioteki. Jedna mocno zniszczona od ciągłego pożyczania kolegom, druga przepadła w mrokach dziejów i dopiero niedawno zakupiłem egzemplarz w idealnym stanie ma Znanym Portalu Aukcyjnym: Obie zawierają fajne rysunki i sporo bardzo ciekawych zdjęć całkiem niezłej jakości. Jeśli będziecie chcieli to wrzucę obie strona po stronie. Wspominajcie: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 Byly .W ramach tego formatu i tego wydawnictwa "W głębinach" "W kosmosie" I dużo później " w atmosferze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 7 godzin temu, barszczo napisał: Wspominajcie: Dobra, to wspominam, będzie osobiście i ckliwie. "Na lądzie, morzu i w powietrzu" dostałem od Wujka, który akurat robił porządki w swojej biblioteczce, mogłem mieć z 12 lat. Pamiętam, jak dał mi ją tak od niechcenia, mówiąc: "a może chcesz taką książkę?". Sądzę, że jakby teraz ktoś mi dał milion dolarów, to nie miałbym z niego takiej radochy jak wtedy z tej książki. Na zajęciach ZPT robiłem z niej "Warszawę" garbuskę napędzaną silnikiem z kolejki Piko. Skończyło się na jeżdżącym podwoziu, bo rok szkolny dobiegł końca. Z kolei "Na poligonie i na defiladzie" na początku znałem tylko z zajawki w starym numerze "SP", nie miał jej żaden kolega, ani żadna biblioteka w okolicy, więc sprawa w epoce przedallegrowej przypominała tropienie świętego Graala. Kupiłem kilkanaście lat temu i znowu miałem masę uciechy. I gdy wydawało mi się, że jest już po sprawie i wiem już wszystko, cztery godziny temu Kolega @merlin_70 napisał, że są jeszcze inne książki z tej serii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Zilustruję te trzy pozycje. "W atmosferze" to wydawnictwo MAW. Swego czasu miałem wszystkie. Do dziś mam w/g mnie najlepszą: "Na poligonie ...". Mocno stargana, oczywiście bez grzbietu, który urwał się od ciągłego wyciągana z półki. Zdjęcia z netu. Edytowane 22 Grudnia 2021 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 8 godzin temu, barszczo napisał: Obie zawierają fajne rysunki i sporo bardzo ciekawych zdjęć całkiem niezłej jakości. Jeśli będziecie chcieli to wrzucę obie strona po stronie. Wspominajcie: Chłopie, jak masz za dużo czasu to dawaj, strona po stronie, wszystko jak leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 7 minut temu, jmx62 napisał: Chłopie, jak masz za dużo czasu to dawaj, strona po stronie, wszystko jak leci. Z czasem ciężko ale wrzucę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 Szupryt, ale ja akurat, o tej na lądzie, morzu i powietrzu nie słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 22.12.2021 o 21:13, jmx62 napisał: Chłopie, jak masz za dużo czasu to dawaj, strona po stronie, wszystko jak leci. Zgodnie z zamówieniem, po kawałku żeby was nie zanudzić, zapraszam : Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2022 (edytowane) Kolejna porcja: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 Qurcze, fajnie by było druknąć takie siatki i skleić sobie taką "Syrenkę" albo "Nyskę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 (edytowane) z tej ksiazki skleilem Warszawe i jakis jacht acha w zeszlym roku, albo nawet w 2019 widzialem w " oszolomie" ksiazke z wycinankami modeli z kartonu cos w rodzaju rocznika MM. Oczywiscie uproszczone Edytowane 7 Stycznia 2022 przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 (edytowane) No to ciężarówki: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2022 (edytowane) No to jeszcze autobusy, ciągniki i w następnym odcinku wjeżdżamy na tory: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 13 Stycznia 2022 Super Moderator Share Napisano 13 Stycznia 2022 uuuu tory czekam co się pojawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 kolejke sobie kup ja juz swoja mam 1973 r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 13 Stycznia 2022 Super Moderator Share Napisano 13 Stycznia 2022 mam z 1972r BR64 z PIKO i sporo innych... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2022 (edytowane) Też mam zestaw z tego okresu. PIKO Expert z E69 plus trzy węglarki jednoosiowe. Tory mają jeszcze tekturowe podkłady. Oczywiście mam jeszcze sporo innych dokupionych bambetli. Jutro postaram się wrzucić co nieco z książki. Edytowane 13 Stycznia 2022 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 PIKO to byla jazda az cieszy, ze firma nie padla po zajeciu DDR a jeszcze kiedys widzialem zestaw PIKO H0 PKP pietrowe wagony ze spalinowka Tylko cena mnie przestraszyla - 150M i nie kupilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 Mam jeszcze co nie co TT-ki (1:120) z BTTB, potem przejęte przez Zeuke. A jak to teraz się ma nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) No to wjeżdżamy na tory, a potem wypływamy na szerokie wody: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) Zgodnie z zapowiedzią wypływamy: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2022 (edytowane) Płyniemy dalej, kolejna porcja wytworów naszych stoczni: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 20 Stycznia 2022 Share Napisano 20 Stycznia 2022 9 godzin temu, barszczo napisał: Płyniemy dalej, kolejna porcja wytworów naszych stoczni: Lipa, nic nie ma ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2022 W sensie że nie widać? Ja widzem . Na trzech różnych kompach we pracy u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 20 Stycznia 2022 Share Napisano 20 Stycznia 2022 O ! już widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi