kozborn Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) Czołem Koledzy Modelarze Dokładnie jak w temacie + flapsy od Airesa + blaszki Eduarda. Czy coś może pójść nie tak? Pewnie mnóstwo i liczę, że mnie wspomożecie. Na początek pewne rozczarowanie w związku z oferowaną w zestawie owiewką - zamknięta, a bardzo chciałbym zrobić otwartą, również dla strzelca. Żółta kartka dla producenta, że grafiką na pudełku po prostu wprowadza w błąd. W związku z tym czy ktoś może coś doradzić a propos pracy z czymś takim? https://www.martola.com.pl/pl142/produkty71113/sbd_5_dauntless_open_closed_ Bo jeszcze się za takie dodatki nie brałem. Pozdrawiam i zapraszam! Edytowane 28 Grudnia 2021 przez kozborn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 Fajny temat, chętnie popatrzę. Mam w szafie podobnego, choć nieco większego: Powodzenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2021 Malowanie planuję dokładnie jak na pudełku. Żadnych udziwnień i kontrowersji z wyjątkiem tych otwartych klap bo te dziurki bardzo mi się podobają i chciałbym je nieco lepiej wyeksponować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 Siadam, mam w bliskich planach Dauntlessa. P.S. Jakie malowanie będziesz robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 Mam też tego malucha od Hobby ( i Hasegawe 1/48 ). Będę bacznie śledzić wątek gdyż na przestrzeni paru lat od powrotu do modeli kilka 72 mam. Pomysł z otwartą kabinką bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2021 21 minut temu, kapsel napisał: Pomysł z otwartą kabinką bardzo dobry. Otwarta owiewka już zamówiona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2021 27 minut temu, Moses napisał: Siadam, mam w bliskich planach Dauntlessa. P.S. Jakie malowanie będziesz robił? To. BTW dokupiona owiewka formalnie jest do SBD-5 ale mam nadzieję, że nie ma tam żadnych rewelacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 Jeśli w Twojej wersji klapy malowane były na czerwono, to otwarcie ich bardzo urozmaici kolorystycznie modelik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2021 @zaruk No właśnie liczę mniej więcej na taki efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 Odpalisz to drugie malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 10 minut temu, kozborn napisał: @zaruk No właśnie liczę mniej więcej na taki efekt SBD - slow but deadly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 12 minut temu, kozborn napisał: @zaruk No właśnie liczę mniej więcej na taki efekt Ciężko będzie blaszki tak na pół okrągło wyprowadzić.No i nie ma dziurek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2021 8 minut temu, Moses napisał: Odpalisz to drugie malowanie? https://www.mojehobby.pl/products/Douglas-SBD-2-3-Dauntless.html#gallery_start tutaj wszystko ładnie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 Ja wiem jak wygląda, chodzi czy odsprzedasz jak nie będziesz używał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2021 3 minuty temu, Moses napisał: Ja wiem jak wygląda, chodzi czy odsprzedasz jak nie będziesz używał Nie ma sprawy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2021 29 minut temu, zaruk napisał: Jeśli w Twojej wersji klapy malowane były na czerwono, to otwarcie ich bardzo urozmaici kolorystycznie modelik. Instrukcja nie precyzuje czy wnętrze jest czerwone. Ale grafika na pudełku już tak. Też się cieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 Nie patrz wyłącznie na instrukcję. W sieci jest sporo materiałów, nawet do wglądu - nie musisz ściągać jeśli nie chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2021 Pewnie wszystko wyjdzie już w trakcie. To mój pierwszy raz w warsztacie. Trochę się stresuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 Hamulce, bo tym faktycznie były klapy, wewnątrz na kolor czerwony (insignia red 11136) Jezeli ktoś klei maszyny amerykańskie, powinien miec zapisaną tą stronę https://www.ipmsstockholm.se/home/interior-colours-of-us-aircraft-1941-45-part-i/ Absolutnie podstawowe opracowanie dotyczace malowania wnetrz tych maszyn, wystarczające do zrobienia w miare poprawnie merytorycznej maszyny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 43 minuty temu, kozborn napisał: Pewnie wszystko wyjdzie już w trakcie. To mój pierwszy raz w warsztacie. Trochę się stresuję. Nie ma czym, zawsze na bieżąco będziesz mógł zapytać w razie problemów . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 A dziś Youtuby jakby skądś wiedziały ( ) podrzuciły mi to 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 Będę podglądał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) No to jedziemy. Kokpicik od producenta wygląda niepozornie. za to u Eduarda mamy niezły ogień. Drugie tyle na odwrocie. Zabrałem się za czyszczenie podłogi kokpitu ...przygotowanie do nałożenia blach - ścięcie pedałów i wyszlifowanie powierzchni No to wjeżdżamy z blachami. Na razie, z uwagi na to, że czekam właśnie na stosowny zink chromate (interior green) od AK i jeszcze to trochę potrwa bo nie mieli na stanie zabieram się nie za tablicę rozdzielczą, tylko za pozostałe elementy. Pierwsze elementy leżą jak ulał Małe schodki zaczynają się tutaj. Wygina się toto od samego patrzenia Za to pedały pierwszego pilota to przyjemność. Potem jeszcze to gówienko. Dzień kończymy z poniższym bilansem. Edytowane 28 Grudnia 2021 przez kozborn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Godzinę temu, kozborn napisał: czekam właśnie na stosowny zink chromate (interior green) od AK Hola hola ! Zinc chromate yo jest yo samo co interior Green! Zinc chromate to powłoką antykorozyjna, barwiona na różne kolory w zależności od producenta. Głównie znane są Yellow Zinc chromate, często występujący na powierzchniach w maszynach morskich, Green zinc chromate, a Vought w pierwszych Corsairach stosował powłokę o kolorze łososiowym. interior Green, jest natomiast ustandaryzowaą farbą (FS34151) , którą od bodajże 42 roku maluje się wszystkie kokpity w maszynach amerykanskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 (edytowane) @MosesChodzi mi dokładnie o AK RC028. Jeśli z braku wiedzy wprowadziłem czyjeś serce w niepotrzebne drżenie - przepraszam Edytowane 29 Grudnia 2021 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi