Radek Filipek Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 Witam kolegów! Na forum coraz więcej współcześniaków, więc i ja postanowiłem coś pokazać. Udało mi się nareszcie znaleźć troszkę czasu, żeby pstryknąć jakieś fotki T-72, którego skleiłem w miarę niedawno. Model to Zvezda w 1:35. Czyli przepak starego dragona. Model tani, łatwy i przyjemny- czyli w sam raz na odskocznię od drugowojennej pancerki Poza tym, przepiękny czołg. Dlatego się skusiłem. Model był poligonem doświadczalnym do zabawy z pigmentami. Teraz wiem czego się wystrzegać przy kolejnych projektach. Zapraszam do komentowania, zwłaszcza miłośników współczesnej pancerki pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztof66 Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 witam, jakich pigmentów użyłeś chodzi mi o firmę i nazwy kolorów pozdrawiam. A sam modelik jest spoko czyli fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 Ciekawie wygląda Całkiem udany model, no a w szczególności, że współczesny i że T-72 to ma u mnie dużego plusa A szmata na beczce dodaje mu uroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 Piękny model i w dodatku współczesny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 No no T-72 bardzo mi się podoba ponieważ ostatnio miałem przyjemność siedzieć w nim i się takim przejechać było super po prostu.... tylko jedno mnie dziwiło?? dlaczego jak zapukałem w lufę to był plastyk i na modelu też widać plastikowe elementy na lufie były takie same... Taki jeden pan mi powiedział że to jest tylko osłona jak on stoi na pokaz czy to jest możliwe bo ja nie wiem bo z byt dobrze się na tym nie znam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 Piekny. Podoba mi się ta szmata na zbiorniku - dodaje smaczku. Przydałaby się równie ładna podstawka. Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 Co tu dużo mówić plus za weathering , czyste sklejenie, no i ogromny plus za temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzmichal Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 No no T-72 bardzo mi się podoba ponieważ ostatnio miałem przyjemność siedzieć w nim i się takim przejechać było super po prostu.... tylko jedno mnie dziwiło?? dlaczego jak zapukałem w lufę to był plastyk i na modelu też widać plastikowe elementy na lufie były takie same... Taki jeden pan mi powiedział że to jest tylko osłona jak on stoi na pokaz czy to jest możliwe bo ja nie wiem bo z byt dobrze się na tym nie znam.... Moim zdaniem chodziło o ustawe o cechach bojowych pojazdów wojskowych. Taka ustawa mówi nam, że możesz posiadać pojazd wojskowy np: czołg ale on nie może posiadać cech bojowych. Czyli czołg nie może oddać strzału z armaty, zainstalowane kaemy muszą mieć wyciągnięte różne części które nie pozwalają na jego użycie, itd. Czyli krótko pisząc takim czołgiem wg naszego prawa nie możesz użyć jako broni. Ta lufa mogła być z plastyku, który tylko ją imitował. A zresztą spójrz na tą stronę: http://www.motodemont.com.pl/index.php?id=sprzedaz_p&kat=32&pojazd=232 Jest tam do kupienia haubica, która ma pozbawione w sposób trwały cech bojowych w/g obowiązujących uwarunkowań prawnych. A co do modelu podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 No no T-72 bardzo mi się podoba ponieważ ostatnio miałem przyjemność siedzieć w nim i się takim przejechać było super po prostu.... tylko jedno mnie dziwiło?? dlaczego jak zapukałem w lufę to był plastyk i na modelu też widać plastikowe elementy na lufie były takie same... - to izolacja termiczna, ktora zapobiega odksztalceniu przewodu lufy. Taki jeden pan mi powiedział że to jest tylko osłona jak on stoi na pokaz czy to jest możliwe bo ja nie wiem bo z byt dobrze się na tym nie znam.... Pan widocznie byl swietnie zorientowany. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 16 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2008 jakich pigmentów użyłeś chodzi mi o firmę i nazwy kolorów Pigmenty, których używałem to Agama ceglany, Agama rdzawy i troszkę dla rozjaśnienia Talens Desert Dust. Wszystkie rozcieńczane w zaawansowanej chemii- zmywaczu do paznokci tesco. Grudki błota (słabo widać je na fotkach) to pigment i pastela zmieszane z kropelką wody i w postaci takiej papki nakładane i formowane w grudki. Po wyschnięciu trzymają się ładnie i całiem fajnie wyglądają. Całość wykańczana jeszcze suchymi pastelami dla zróżnicowania kolorytu. Cieszę się że modelik się podoba Chętnie wysłucham dalszych komentarzy. ogromny plus za temat Ruskie współczesne czołgi mają swój urok. Są po prostu piękne. Kiedyś kupiłem złom modelarski T-55 z firmy Lee za 15 zł. Po gruntownej renowacji nabrał życia. Nie warto chyba na niego galerii robić, ale pokazac go mogę Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 Świetny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 Kiedyś kupiłem złom modelarski T-55 z firmy Lee za 15 zł. Po gruntownej renowacji nabrał życia. Nie warto chyba na niego galerii robić, ale pokazac go mogę Mam coś podobnego na warsztacie, tyle, że bez wieży viewtopic.php?t=6210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 Dzięki wam za odpowiedzi... Dziękuje bardzo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 Na 'dzieńdobry': Kiedyś kupiłem złom modelarski T-55 z firmy Lee za 15 zł. Po gruntownej renowacji nabrał życia. Nie warto chyba na niego galerii robić, ale pokazac go mogę Smile Mój Drogi, nie pokazać w galerii (czy gdziekolwiek) gotowego T-54/55 to GRZECH CIĘŻKI! No ale skoro już się trochę zrehabilitowałeś to ogień piekielny Cię nie ogarnie A teraz 'na poważnie'. T-72 świetnie wygląda. Tez mam całą stertę tych 'zvezdodragonów' (wszystkie T-72/T-80) a i kilka starych oryginałów. I właśnie się do nich powoli zabieram. Sprzed lat pamiętam (kilka sie zrobiło swego czasu), że to bardzo przyjemne modele. Trzeba trochę przy nich podłubać (np fakturę wieży zrobić), ale ogólnie jest dobrze. Co zaś się tyczy T-55 to z daleka wygląda zacnie. Zbliżeń 'niet', więc się nie wypowiadam Pytanie na koniec - czy ten Lee, to to samo co Trumpeter? Pytam, bo mam wprawdzie Tamiyę i stare Esci, ale chodzą mi po głowie T-54 we wczesnym i najwcześniejszym wariancie. No i z czegoś trzeba by je 'wystrugać' (tzn. zapożyczyć kadłub). I nie wiem co kupić - SKiFa, Trumpka czy też owego Lee. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 Radku, Piękny T-72. Gratuluję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 24 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2008 Mój Drogi, nie pokazać w galerii (czy gdziekolwiek) gotowego T-54/55 to GRZECH CIĘŻKI Zaiste, żal mój jest wielki, a i skrucha będzie. Wczoraj oglądając film na Polsacie "Za linią wroga" były fajowskie sceny jadącego T-72 (chyba wersji A, bo jeszcze bez osłon bocznych, ale dokładnie nie rozróżniłem), w fajnym, bardzo ciemnym kamuflażu. Dlatego w ramach pokuty chyba kupię sobie takowego... czy ten Lee, to to samo co Trumpeter? Otóż chyba nie. Trumpkowego nie sklejałem, ale miałem w rękach i że tak powiem "macałem" dość dokładnie. Wydaje mi się że to co innego. W modelu Trumpka znajdziesz silniczek z kompletnym mechanizmem jeżdżącym, więc model to raczej trochę zabawkowy, choć pewnie można z nim zrobić wiele dobrego. Ponadto jest to baaaaardzo stary model. Lee nie jest taki zły, chociaż detale przyprawiają o chęci samobójcze. przykładem jest lufa, która jest okropna. Ponadto pokrowiec na jarzmo armaty jest tragiczny. zrobiłem go więc sam z chusteczki higienicznej. Na szczęście Była to część, którą łatwo się dało usunąć, bez zmieniania konstrukcji zestawu. Bardzo słabe błotniki. Zwłaszcza przednie. Część łączy się w innym miejscu niż w rzeczywistości. Zawias odlany w całości na błotniku. I beczki chyba troszkę za duże. Za to całkiem fajne gąsienice. Mimo iż gumiaki.Miło się układają i żadnych problemów z klejeniem. I nie wiem co kupić - SKiFa, Trumpka czy też owego Lee. Tu chyba polecałbym skifa. Model całkiem fajny. Wprawdzie nie wiem jak z wymiarami, ale wnętrze, jakieś blaszki i chyba jakieś części żywiczne z tego co słyszałem. Popytaj troszkę o ten model. Chyba na forum Mati93 kleił, ale nie pamiętam dokładnie. Myślę, że warto się byłoby tym zestawem zainteresować i poznać go bliżej. Może też kiedyś zakupię, bo czołg zaiste ładny. Dziękuję za komentarze Cieszę się że model się podoba i dziękuję za wyróżnienie w postaci fotki Admina, pomimo wielu wspanialszych modeli na forum! pozdrawiam! Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Mam pytanie. Jaką farbką malowałeś model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Chyba na forum Mati93 kleił A no od Skifa. Te koła zupełnie nie pasują. Nie jest to może taki full wypas, ale tutaj podaje linka viewtopic.php?t=6494&postdays=0&postorder=asc&highlight=t55&start=15 Aha i włącz od razu drugą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 29 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2008 Mam pytanie. Jaką farbką malowałeś model? Bazowy to Dark Green, rozjaśniany Medium Green. Wszystko akryle Model Master. Do detali czarna Pactra + oleje artstyczne. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi