abtb Napisano 21 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2022 9 minut temu, rudy0007 napisał: Dobrze idzie Bywało lepiej 9 minut temu, rudy0007 napisał: A można u pana kolegi zamówić kilka takich foteli Pisać na PW o co kaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 1 minutę temu, abtb napisał: Pisać na PW o co kaman Co tam pisać, chyba że po tym wpisie boisz się zawalenia skrzynki takimi zamówieniami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Łykend minął - pora pokazać postępy Na początek "towar" z meblowego - fotele C2 Zrobiłem trzy: do Turka, Norwega i Belga. No właśnie - Belga. Żeby nie marnować końcówki farby z malowania foteli: rozpocząłem kolejny, czwarty model w warsztacie Tym razem jest to model Revella. Prawie taki sam jak Hasegawy ale właśnie "prawie". A jak wiadomo "prawie" robi różnicę. Model Revella, w przeciwieństwie do modelu Hasegawy, jest podzielony na cztery części: O ile można zrozumieć podział ogona, to już nochala nie bardzo. Taki podział ogna pozwala zbudować wersję A/C (z krótkim sterem) lub G/S . Bardzo podobnie stworzyła swój model ESCI ( podział przebiega tuż za hamulcami aerodynamicznymi). Hasegawa zrezygnowała z takiej "uniwersalności" (choć i tak dość prosto przerobić ich wersję CF/J i G/S na A/C) Natomiast odcięcie nosa to trochę więcej niepotrzebnej roboty - trzeba obrobić połączenie. Poza tym sam "nos" ma dość "tępy" przód i trzeba go "zaostrzyć" zeszlifowując co nieco. Kolejne grzechy modelu Revella to pokrywy hamulców aerodynamicznych: i ich sposób łączenia z kadłubem w pozycji otwartej - jest nieprawidłowy. I dla tego najlepiej je zrobić w pozycji zamkniętej. Pocieszające jest to, że pasują idealnie do otworów. Kolejny kwiatek to zewnętrzne baniaki na naftę: Jak widać, coś się chłopakom "rozjechało" Chyba będzie trzeba je zastąpić odzyskiem z Hasy. Wracając do "nosa" - może to znak, że Revell wypuści kiedyś długonosą rozpoznawczą wersję 104ki (było by bardzo miło) Edytowane 24 Stycznia 2022 przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 24 Stycznia 2022 Share Napisano 24 Stycznia 2022 11 godzin temu, abtb napisał: Wracając do "nosa" - może to znak, że Revell wypuści kiedyś długonosą rozpoznawczą wersję 104ki (było by bardzo miło) Nie no, bez jaj , miało być ostatnie V8, a Ty już straszysz kolejnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2022 26 minut temu, giberes napisał: a Ty już straszysz kolejnym Qrcze no , ale ciekawie to wygląda: A poza tym z prostej arytmetyki wychodzi że 25 sztuk to pięć kolekcji po pięć sztuk Wyobraź sobie taką "ławicę" na stole wystawowym u Artura na Biesiadzie - 08/15 się chowa ze swoimi ulepami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Relacji ciąg dalszy czyli sklejamy Revella Część przednia: Jak widać Revell dał nam to co modelarze lubią najbardziej czyli nierówne połączenie połówek, zapadliska w miejscu kołków ustalających, nos o odrobinę za dużej średnicy. Część tylna: W sumie to samo Ale od czego są dobre chęci i papier ścierny: Przy okazji przenitowałem okaptowanie silnika wzorem Hasegawy Dokleiłem też wloty powietrza. Tu posiłkowałem się magicznym pudełkiem i przykleiłem odzysk z Hasy. Jak widać pasują lepiej niż oryginalne. I o dziwo lepiej niż w hasie Pozostaje tylko wymiziać to papiereścieruchem i poprawić ewentualnie linie. "Historia baniaków na naftę" Jak wspomniałem w poprzednim poście "budowlanym" revellowskie baniaki na naftę są trochę be i trzeba je uszlachetnić Na początek skleiłem sobie dwa komplety - Revell i Hasegawa . Dla czego tak? Ano dla tego, że tak prosto nie da się ich zamienić na modelu. Wynika to ze sposobu mocowania ich do skrzydeł: I w związku z tym we wszystkich czterech sztukach upindoliłem brzechwy i do baniaków Revella dałem brzechwy z Hasy Po obróbce wygląda to tak: Teraz pozostaje wszystko dopieścić i kadłub będzie się nadawał do wzbogacenia o skrzydła i usterzenie poziome. Oraz inne duperele (których jest niewiele) Edytowane 27 Stycznia 2022 przez abtb 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 Po takiej ilości śledzi na raz nabawiłbym się totalnej niestrawności. A na poważnie, naprawdę ambitna robota. Podziwiam chęć i samozaparcie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2022 1 minutę temu, barszczo napisał: Po takiej ilości śledzi na raz nabawiłbym się totalnej niestrawności. Dla tego po ogarnięciu pierwszej czwórki będzie coś na trawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 38 minut temu, abtb napisał: Relacji ciąg dalszy czyli sklejamy Revella Część przednia: Jak widać Revell dał nam to co modelarze lubią najbardziej czyli nierówne połączenie połówek, zapadliska w miejscu kołków ustalających, nos o odrobinę za dużej średnicy. Część tylna: W sumie to samo Ale od czego są dobre chęci i papier ścierny: Nie lepiej było skrócić ten nos, zeszlifowac go od strony klejenia z kadłubem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 28 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2022 7 godzin temu, rudy0007 napisał: Nie lepiej było skrócić ten nos, No co ty , Miałbym mniej roboty ze szlifowaniem i za szybko by robota "poszła" do przodu A tak po prawdzie, i tak nie ma to znaczenia bo cały nos trzeba "zaostrzyć" (bo inaczej będzie nienaturalnie kulfoniasty) a więc szlifowania jest w ch...j i przy okazji ładnie się "zjedzie" połączenie. No i nie ma utraty cennych mikrometrów na długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Stycznia 2022 Share Napisano 28 Stycznia 2022 No po takiej robocie możesz stanąć bez zażenowania obok przwdziwych modelarzy MC 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) Kilka dni upłynęło i mamy mały progres. Belg został ogarnięty na "wyjściowo". W podwoziu głównym poprawiłem cięgna hamulców (które Revell odlał w formie chamskiego kloca razem z goleniami) To te białe "patyki" wzdłóż goleni. Hasa ten temat też poprawiła i zrobiła je w takiej samej formie. Poprawiłem też siłowniki pokryw podwozia (są za krótkie) oraz umieściłem reflektory lądowania we właściwym miejscu tzn. z tyłu pokryw. Revell nie wiedzieć czemu każe je przykleić z przodu Podobną poprawkę zrobiłem w przednim luku podwozia - reflektor powinien być na goleni a nie na pokrywie jak sugeruje Revell. Hasa też poprawiła ten błąd. Następnie zabrałem się za wyposażenie kabin - wkleiłem fotele oraz zrobiłem "rzutniki" celowników/wyświetlaczy To te ładne "szklane" krople pomalowane clearorange. Krok następny - szkła wyświetlaczy: Oszklenie. Revell daje w całości a Hasa z podziałem na trzy części. Dzięki temu można sobie zrobić otwartą osłonę bez konieczności ciachania całości. W dodatku oszklenie hasy jest cienkie więc nie ma problemu z pancernym szkłem. Za to Revell daje w gratisie "krople porannej rosy" na oszkleniu Jakoś będzie trzeba z tym żyć Koniec końców - kabiny zamknięte W związku z tym że maski do Revella są słabo dostępne to se sam wydziergałem i wylepiłem taśmą. Do Hasy użyję gotowców z New Ware. Cenowo o kilka groszy (dosłownie) tańsze od Edka ale za to zdecydowanie bogatsze: Podsumowując dotychczasowe zmagania można stwierdzić, że są trzy drogi: - udać się kierunku lakierni i rozpocząć zabawy z podkładem i farbami - rozpocząć budowę Tajwańczyka lub Duńczyka - rozpocząć (a właściwie kończyć "oficjalnie") "Gram 15 do śledzia" Rzut monetą w czasie piania pierwszego kura o poranku zdecyduje o wyborze Edytowane 30 Stycznia 2022 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 35 minut temu, abtb napisał: Za to Revell daje w gratisie "krople porannej rosy" na oszkleniu Jakoś będzie trzeba z tym żyć Koniec końców - kabiny zamknięte Szmata na twarz.... ekm przepaszam, pokrowiec, zrób pokrowiec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 6 godzin temu, Moses napisał: pokrowiec, zrób pokrowiec W sumie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 @abtb A ile farby do przodu jesteś jak nic V10 będzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 11 minut temu, mirage3 napisał: A ile farby do przodu jesteś I nauka owijania samolotu w folię bezcenna 11 minut temu, mirage3 napisał: jak nic V10 będzie Nikt nie powiedział, że nie będzie Można wprowadzać zmiany w Polskim (nie)Ładzie to i można w planach warsztatowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 2 godziny temu, abtb napisał: W sumie Jak w sumie to proszę bardzo. I uważaj na życzenia bo wiesz, że mam sporo zdjęć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 O widzisz, nawet nie będziesz wtedy musiał się skupiać na szpachlowaniu czy innych pierdolach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 (edytowane) 14 minut temu, rudy0007 napisał: I uważaj na życzenia bo wiesz, że mam sporo zdjęć Czyżbym miał założoną "Czarną Teczkę" Deklaruję, że NIC nie podpisywałem, na tym zdjęciu to na pewno nie jestem ja, a poza tym to w ogóle mnie wtedy w kraju nie było 14 minut temu, rudy0007 napisał: Jak w sumie to proszę bardzo. Od lewej: 1) Turek 2) Norweg 3) Grek 4) Belg W jeden wieczór sobie poradzę. Od jutra galerie Oszczędności materiałowe gwarantowane: 1 godzinę temu, mirage3 napisał: ile farby do przodu jesteś Otóż to 3 minuty temu, Moses napisał: nawet nie będziesz wtedy musiał się skupiać na szpachlowaniu Boszsze, kawałek srebrnej foli a jakie oszczędności wychodzą. A radość z szybkiego projektu - bezcenna. Ale czy kur piał to nikt nie pyta Wszyscy w strachu. Edytowane 31 Stycznia 2022 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 2 godziny temu, abtb napisał: W jeden wieczór sobie poradzę. Od jutra galerie No ba, godzinka roboty. Oprócz Norwega na upartego wszystkie takie same kolorystycznie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 (edytowane) A ja sądzę, że te "bąbelki" w szkle to tak trochę kolegi "barszczo" wina - miała być belgijska czekolada i jest - z bąbelkami. Taki mały bonus od Revella 5 minut temu, barszczo napisał: Oprócz Norwega A w żadnym wypadku. Na tą chwilę w czterech "śledziach" będą trzy warianty kolorystyczne i 4 warianty uzbrojenia. A dalej - dwa+dwa Edytowane 31 Stycznia 2022 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 4 minuty temu, abtb napisał: A dalej - dwa+dwa U tych na państwowych stołkach matematyka zawsze była trudna i sprawiała problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 2 minuty temu, rudy0007 napisał: U tych na państwowych stołkach.......................... Już koledze TŁUMACZĘ: DWA warianty kolorystyczne plus DWA warianty uzbrojenia (chociaż w tym drugim przypadku to bardziej "wariacja na temat") Oczywiście może być kicha z tego bo wszystko w rękach pewnego człowieka z centralnej Polski Ale na razie nie nawalił ani razu, więc jestem dobrej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 Przechodzę w etap malarski Wszystkie cztery "śledzie" zostały zapodkładowane gunziakowym Surfacerem 1200. Po podkładzie poszły poprawki. Po poprawkach jeszcze raz podkład i maziaje Położyłem też pierwszy kolor - intrnaszynal orendż, którym pomalowałem baniaki na naftę do Belga Jutro kolejne kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 (edytowane) "Gram 15 do śledzia" W związku z tym, że śledzik lubi pływać (a poza tym niektórzy oglądacze powoli zaczynają cierpieć na niestrawność ) postanowiłem wzbogacić warsztat o coś do "śledzi" Jak wskazuje tytuł podtytułu warsztatu na warsztat biorę sobie 15-kę. Na początek artbox: oraz inbox ogólny oraz "szczególny" Kwit instrukcyjny: oraz kierunek w którym będę podążał: Kalki: oraz dodatki uszlachetniające: I na koniec - pacjent: I tak to sobie będę działał na dwóch frontach - tu lepię, tam maluję. Edytowane 17 Lutego 2022 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi