Kolekcjoner WP Napisano 28 Stycznia 2022 Share Napisano 28 Stycznia 2022 (edytowane) Ostatnimi czasy, na forum jest dość spore zainteresowanie modelami samolotów firmy RWD, więc pomyślałem, że oprócz wątku w inboxach, przyda się również wątek warsztatowy, gdzie będziemy wklejać zdjęcia z budowy, oraz zdjęcia gotowych RWD, podobnie jak w wątku szybowce. Założenia projektu: Wszyscy sklejajmy RWD Bardzo przydatna strona z historią, opisami oraz zdjęciami i co najważniejsze bazą polskich cywilnych statków powietrznych: HISTORIA DWL (rwd-dwl.net) Oraz strona samolotypolskie.pl: samolotypolskie.pl - Indeks R Jest z czego wybierać: Samoloty: JD-1 WR-1 PS-1 KW-1 RWD-1 RWD-2 RWD-3 RWD-5 RWD-6 RWD-7 RWD-8 RWD-9 RWD-10 RWD-11 RWD-13 RWD-14 RWD-15 RWD-16 RWD-16bis RWD-17 RWD-17W RWD-19 RWD-20 RWD-21 RWD-23 Szybowce: Czajka II Czajka III Czajka bis SG-21 Lwów Niezrealizowane projekty: RWD-12 RWD-18 RWD-22 RWD-24 RWD-25 Zespół RWD (Rogalski, Teisseyre, Dulęba) w Turcji: THK-1 THK-2 THK-5 THK-5A (THK-10) - MKEK-5 THK-11 (MKEK-11) Żeby nie było, że nie ma czego sklejać, to pokażę swoje eRWuDziaki RWD-8 PWS Eskadra Szkolna Dęblin PZW Siedlce (Mistercraft) RWD-5 zmobilizowany we wrześniu 1939 ZTS Plastyk RWD-14b (LWS Czapla) CWL Dęblin nr wojsk. 55-39 ZTS Plastyk (Mistercraft) RWD-5 SP-ALT Aeroklub Lubelski w Lublinie ZTS Plastyk (Mistercraft) RWD-5 SP-LOP właśc. Zarząd Główny L.O.P.P ZTS Plastyk RWD-5bis SP-AJU Przelot przez Atlantyk Stanisława Skarżyńskiego ZTS Plastyk RWD-6bis SP-AHL, właśc. Ministerstwo Komunikacji ZST Plastyk RWD-6 SP-AHN Zawody Challenge, samolot Żwirki i Wigury ZTS Plastyk RWD-8 PWS SP-APN Aeroklub Śląski, Katowice Muchowiec PZW Siedlce (ZTS Plastyk) RWD-8 PWS SP-BAF Aeroklub Gdański, Rumia PZW Siedlce (ZTS Plastyk) RWD-8 SP-ANR, Aeroklub Krakowski PZW Siedlce (ZTS Plastyk) Tak, wiem, że AJU i AHN mają złe kolory, ale skleiłem je kilka lat temu. Następne będą poprawne Zachęcam do podzielenia się swoimi RWD Edytowane 28 Stycznia 2022 przez Kolekcjoner WP 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 (edytowane) To dorzucę swoje RWD: RWD-5 bis - ZTS wzbogacony o blachy Parta, kalka Model Maker Decal. RWD-6 - ZTS RWD-8 - Mistercraft wzbogacony o blachy Part RWD-10 - Ardpol RWD-13 - Aster, dorobiłem od podstaw wnętrze, koła i śmigło z RWD-8 RWD-14 - ZTS RWD-23 - Ardpol, wiatrochrony z RWD-8 I to na razie tyle. Edytowane 29 Stycznia 2022 przez mig 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Lutego 2022 Share Napisano 3 Lutego 2022 Myszaty melduje : 1 sztuka gotowa. RWD 8 DWL 1/72 IBG. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 4 Lutego 2022 Share Napisano 4 Lutego 2022 W dniu 28.01.2022 o 11:33, Kolekcjoner WP napisał: Szybowce: Czajka II Czajka III Czajka bis SG-21 Lwów Te konstrukcje to wg jakiego klucza podpiąłeś do RWD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 45 minut temu, Wymysl napisał: Te konstrukcje to wg jakiego klucza podpiąłeś do RWD? wg listy tej strony: http://rwd-dwl.net/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 Ja nie mam nic przeciwko, żeby ktoś takie modele budował, ale Sekcja Lotnicza Koła Mechaników nie równa się RWD, choć pierwsze RWD tam właśnie były budowane. Pewnie Stanisław Prauss nie chciałby być pamiętany jako RWD, choć to jego koledzy Z innej beczki. Jak uda się Wam gdzieś dostać to polecam. bardzo przyjemny modelik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 Może kogoś zainteresuje: https://www.facebook.com/EdwardHernet/posts/502774941285419 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 Kto się zapisuje? Bo ja bym wziął RWD-16 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 Ja tam mogę od razu oba puścić w świat. https://modelwork.pl/topic/45749-dla-niecierpliwych-dewuelofilów-żywiczne-rwd-16-jd-2-z-ardpolu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 Z jakiegoś powodu nie mogę tam nic napisać - oba chętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 Może kiedyś ktoś wyda nową 6 i 9? Mieliśmy dwa takie zwycięskie czelendżery...i cisza, oprócz gniota z zts-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 2 minuty temu, myszaty napisał: Może - to kluczowe słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 Że też chce się robić modele prototypów które nawet w jednym egzemplarzu były budowane, a czasem nawet nie wzniosły się w powietrze, a o utytułowanych konstrukcjach cisza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arghon Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 RWD-8 PWS Centrum Wyszkolenia Lotniczego Dęblin, Polska 1939 Skala: 1:72 Producent: MisterCraft / PZW Siedlce Dodatki: IBG, własne Podstawa: IKEA Rok budowy: 2019 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 (edytowane) Przed chwilą znalazłem na allegro - modele RWD w skali 1:48. Całkiem niezły zestaw: RWD-5 RWD-10 RWD-13 RWD-13S RWD-17 RWD-17W Edytowane 2 Listopada 2022 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi