myszaty Napisano 14 Lutego 2022 Autor Share Napisano 14 Lutego 2022 No...6 na razie odłożona ( czekamy na giętarkę do blaszek- muszę znaleźć czas by podjechać do modeledo...). Męczymy z powrotem RWD 5bis. Kabina przerobiona i powoli się szkli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 (edytowane) 8 godzin temu, myszaty napisał: No...6 na razie odłożona ( czekamy na giętarkę do blaszek- muszę znaleźć czas by podjechać do modeledo...). Jaką wybrałeś? Mnie np. RB toolz nieco rozczarowała - mogłaby mieć dłuższe zęby, poza tym bardzo przeszkadza mi jej stalowo - błyszczące wykończenie. Te odblaski jasnej stali strasznie przeszkadzają przy pracy (wiem, wiem, złej baletnicy to i rabek od spódnicy...) Aby oddać sprawiedliwość, podkreślę, że jest to sprzęt naprawdę solidny, pancerny i precyzyjny. Edytowane 15 Lutego 2022 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 Nieźle wyszło to przednie szkiełko Te boczne jakoś tak mi się skojarzyły: chodzi oczywiście o kolor ram, a nie o jakość wykonania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Lutego 2022 Autor Share Napisano 15 Lutego 2022 (edytowane) Trumpeter... S lub M. Zbyt dużo blach nie wyginam. Powinna sobie poradzić. @socjo1 To wcale nie rąbek, oświetlenie to jedna z podstawowych rzeczy przy precyjnej robocie. A widzę że przy okrętach sporo jest biżuterii... A nie próbowałeś jakoś zmatowić tego stołu? Jak nierdzewka czy zwykła stal to może chemicznie? Jakomś środkiem do czernienia? Corten , oksyda na zimno czy cuś??? Nie wiem co tam teraz jest na rynku, w nierdzewkach nie pracuje już10 lat...ale wiem że były. Można zagadać do firmy co anoduje alu, może ze stalą też by poszło. Lub na mokro zrobić mat. 5000 papier i przetrzeć? Edytowane 15 Lutego 2022 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 11 godzin temu, myszaty napisał: Trumpeter... S lub M. Zbyt dużo blach nie wyginam. Powinna sobie poradzić. @socjo1 To wcale nie rąbek, oświetlenie to jedna z podstawowych rzeczy przy precyjnej robocie. A widzę że przy okrętach sporo jest biżuterii... A nie próbowałeś jakoś zmatowić tego stołu? Jak nierdzewka czy zwykła stal to może chemicznie? Jakomś środkiem do czernienia? Corten , oksyda na zimno czy cuś??? Nie wiem co tam teraz jest na rynku, w nierdzewkach nie pracuje już10 lat...ale wiem że były. Można zagadać do firmy co anoduje alu, może ze stalą też by poszło. Lub na mokro zrobić mat. 5000 papier i przetrzeć? Wielkie dzięki. Póki co przychodziło mi do głowy jedynie jakieś malowanie proszkowe, ale może trzeba pomyśleć nad oksydą. Nigdy w nic takiego się nie bawiłem, więc nie miałem pojęcia o technologii. Ale od czego są internety? Corten mi się kojarzy z zardzewieniem, nie wiem czy słusznie. W ostateczności istotnie można przelecieć papierem. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Lutego 2022 Autor Share Napisano 15 Lutego 2022 @socjo1 Malowanie da ci warstwę i po precyzji gięcia bo powierzchnia zgrubnie i straci gładź i twardość. Nie polecam, zrujnujesz sobie giętarkę. Był taki...inhibitor korozji...cortanin chyba? Blacha sie po tym robiła taka fioletowa, ale tylko kolor zmieniała, bo reagowała powierzchniowo z tlenkami... nie żarło to stali. Może jakiaś pochodna? W obi było kiedyś takie mleczko na rdzę też zmieniała blacha kolor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Marca 2022 Autor Share Napisano 4 Marca 2022 Mała aktualizacja...utknąłem trochę, ale udało się znów ruszyć z robotą. Próbowałem przerobić kadłub 6 na 9 ale odpuściłem. Próbuję zrobić go sam, bo tamten nie trzyma wymiarów i trzeba za dużo rzeźbić, a plastik do kitu. Na podstawie PKL wyciąłem szablony i na hips. Potem skleiłem... skrzydła adaptacja z 6, przedłużone i wyklejone szpary na gładko. Teraz jeszcze spód kadłuba, przednia część, drzwi, okna i takie tam... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Będziesz jeszcze profilował kadłub?? .. zerknij na rysunki które sa w Najsłynniejsze Polskie Sportowe Samoloty Wyczynowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 (edytowane) . Edytowane 4 Marca 2022 przez KayFranz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Marca 2022 Autor Share Napisano 4 Marca 2022 2 godziny temu, dedrey napisał: Będziesz jeszcze profilował kadłub Tak, będę próbował. To jest tylko ,,surówka". Na 1 zdjęciu widać szablon ile będę musiał dorobić. Od spodu muszę go delikatnie zaokrąlić i góra też tego wymaga. Mam tę książkę, jest pokazany profil wręg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Marca 2022 Autor Share Napisano 5 Marca 2022 Miało być tak: Ale wtedy okazało się że dolna krawędź nie pokrywa się z rysunkiem. Więc zzrobiłem od nowa...i ma razie tak musi zostać. Lepiej nie będzie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 Lecisz wg planów Schiera? Bo na razie wygląda, jakbyś pasował połówki skrzydeł na płasko. Jeśli tam jest narysowany wznios skrzydeł zerowy - to popatrz tutaj: https://forum.odkrywca.pl/topic/773729-samoloty-pasażerskie-w-iirp/page/5/#comment-2145991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Marca 2022 Autor Share Napisano 5 Marca 2022 Robię trochę z PKL i trochę ze Schiera...na ile umiem ? U Schiera jest fotka która sugeruje że SP-DRD miał prawie zerowy, a DRE podniesione... (Zdjęcie z książki W. Schiera w celu dyskusji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Marca 2022 Autor Share Napisano 5 Marca 2022 Stolarka otworowa Teraz trzeba pomyśleć nad jakim wnętrzem...i coś umeblować. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 (edytowane) 10 godzin temu, myszaty napisał: Robię trochę z PKL i trochę ze Schiera...na ile umiem ? U Schiera jest fotka która sugeruje że SP-DRD miał prawie zerowy, a DRE podniesione... (Zdjęcie z książki W. Schiera w celu dyskusji) U Schiera zaznaczony jest wznios 2%. Zresztą na tym zdjęciu nie wygląda na 0. Coś jeszcze będziesz jeszcze robił z bokami kadłuba bo plaskate jakieś? Edytowane 6 Marca 2022 przez dedrey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 1 godzinę temu, dedrey napisał: U Schiera zaznaczony jest wznios 2% Dlatego napisałem ,,prawie"... 1 godzinę temu, dedrey napisał: bokami kadłuba bo plaskate jakieś? wg. Shiera delikanie wybrzuszone sa dopiero poza 2 drzwiami: przekrój E-E. Więc mam dylemat czy to odtwarzać...bo roboty sporo, a może się nie udać... (zdjęcie w celu dyskusji: W.Schier ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 Cóż mam napisać...zrobisz jak uważasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 Jestem bardzo wdzięczny za zainteresowanie. Chciałbym wydłubać coś jak najbardziej zbliżonego do RWD 9...ale nie oszukuje się, że będzie to jakieś mistrzostwo. W pudełkach mam gorsze babole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Marca 2022 Autor Share Napisano 7 Marca 2022 Trochę mebli do środka by nie było nudno. Jeszcze pasy z taśmy tamki... Od wewnątrz kilka pręcików na ściankach imituje konstrukcje. Wnętrze srebrne? Muszę poczytać... Fotele z demobilu rwd5. Wersalka samoróbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 Wnętrze już zaczyna fajnie wyglądać. Tylko te drążki sterowe jakieś takie słabe, mam nadzieję, że jeszcze je poprawisz. Te meble są już wklejone, nie będzie problemu z malowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Marca 2022 Autor Share Napisano 13 Marca 2022 (edytowane) Niepotrzebnie powycinałem otwory drzwiowe na tym etapie, rozjechało się to wszystko. Jescze raz kadłub. Boki dostały przetłoczenie jak sugerował @dedrey za co dziękuję. Nie za bardzo widać bo biały hips. Edytowane 13 Marca 2022 przez myszaty 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) Wracamy do erwdziaków...trochę opuściłem się w działaniach ale to ze względu na wiosnę rower...rybki...i takie tam :-). przy RWD 5 utknąłem przy skrzydle: różnią się plany Schiera i Glassa. Trzeba będzie wybrać. I brak pomysłu na poszycie: kilka prób z wyciągniętych ramek - dobry trop ale wykonanie do kitu. Ramki mają różną grubość i to psuje całą koncepcję, więc będę robił z gotowych profili ( dlatego pytałem o to czy są kolorowe łatwiej wyłapać błędy) Spróbuję zrobić poszycie z papieru koreańskiego 8gr lub japońskiego 16 gr. Lub kalkomania... ciągniemy dalej. Prezentacja papierów: koreański jest już jak mgiełka. Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez myszaty 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi