GreGG24 Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 Tematyka użycia pojazdów przez powstańców warszawskich intryguje mnie już od dawna, dlatego dość dawno już nabyłem stosowne kalkomanie firmy TORO. Miałem zamiar zacząć od Pantery, jednak zatrzymałem się na wczesnym etapie budowy, gdyż nie miałem koncepcji wykonania warstwy zimmeritu. Prace ustały na prawie dwa lata. Dopiero niedawno zabrałem się na poważnie do roboty. Jakiś czas temu nabyłem stary model Hetzera firmy Esci i to jego postanowiłem wykonać w malowaniu "Chwata". Kilka elementów wyposażenia dorobiłem sam (uchwyty, układ wydechowy). Poniżej zdjęcia z warsztatu i gotowy model. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 Pomalowany ładnie ale powstańczy Chwat miał inną os) onę jażma działa, z charakterystycznymi wycięciami po bokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 Bardzo ładny Chwat. Mnie również zatrzymał Zimmerit. Niestety ,,Pudla" wykonałem bez zimmeritu, bo o jego obecności dowiedziałem się p fakcie, czyli jak to się mówi ,,po ptokach". Ale ,,WP" chcę zrobić już z zimmeritem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 18 Lutego 2022 Autor Share Napisano 18 Lutego 2022 12 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Bardzo ładny Chwat. Mnie również zatrzymał Zimmerit. Niestety ,,Pudla" wykonałem bez zimmeritu, bo o jego obecności dowiedziałem się p fakcie, czyli jak to się mówi ,,po ptokach". Ale ,,WP" chcę zrobić już z zimmeritem. Właśnie jestem po pierwszej próbie aplikacji i chyba jest nieźle. To wcześniejsze zdjęcie, zaraz po aplikacji, przed usunięciem nadmiaru. Ale lepiej widać rowki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 14 godzin temu, bulik58 napisał: Na pierwszy rzut oka to nie tylko jazmo jest bledne , rownierz kolo napinajace jest inne. Pomimo tego podoba sie bo to model pojazdu ktory rzadko przewija sie na forach modelarskich. Taki model można zakwalifikować jako ,,muzealny''. W muzeach często malowania odbiegają znacznie od prezentowanego pojazdu i wersji oryginalnej. W przypadku tego modelu jest podobnie. Hetzer powstańczy to była wczesna wersja. Widziałem już dziesiątki takich modeli na konkursach i to jeszcze z załączoną dokumentacją zdjęciową. Ot, takie zjawisko. Modelarstwo ma sprawiać frajdę modelarzowi z czym należy się zgodzić. Powinno jednak czasem sprawiać też frajdę odbiorcom jego twórczości. Jest naprawdę wiele zdjęć pojazdów powstańczych, ale równie wiele modeli sprawiających frajdę tylko modelarzowi. Pozdrawiam Andrzej 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Zimmerit to szpachla, którą ponacinałeś nożykiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 17.02.2022 o 13:32, GreGG24 napisał: Jakiś czas temu nabyłem stary model Hetzera firmy Esci i to jego postanowiłem wykonać w malowaniu "Chwata". OK. To znaczy że na nic innego nie zwracałeś uwagi - ale o tym ciut później. Popatrz na zachowane fotki z czasów Powstania i porównaj je z modelem. Niestety malowanie - system plam i ich rozmieszczenie nie jest właściwie odwzorowane. Na bokach pojazdu źle rozmieściłeś kalkomanie w porównaniu do oryginału. , ale model ten nie przedstawia Powstańczego "Chwata" - patrząc tylko na malowanie. Może jeszcze parę słów o modelu Esci i różnicach z oryginalnym "Chwatem". Model Esci przedstawia/ma przedstawiać pojazd - trzeciej serii produkcyjnej. "Chwat" natomiast był pojazdem z pierwszej serii produkcyjnej. Oprócz tych niezgodności które Koledzy wymienili - osłona jarzma ; koło napinające - można dodać jeszcze koła jezdne - wszystkie. Mniejszych różnic między 3-cią i 1-szą serią jest sporo. I dlatego ten model zupełnie nie pasuje do oryginalnego pojazdu zdobytego przez Powstańców. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 18 Lutego 2022 przez meser262 literówka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 A jest model Hetzera w tej skali któremu najbliżej do ,,Chwata"? To pytam ja, myszaty, lotnik-szmaciarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 Dziękuję kolegom. Zdjęcia znam i na nich się wzorowałem, jak również na rysunkach z innego forum, autorstwa jednego z modelarzy. Tę płytę pancerza również widziałem. Kalkomanie umieszczałem na podstawie instrukcji TORO, bo na zdjęciach boki nie są tak dobrze widoczne. W dniu 18.02.2022 o 08:44, Kolekcjoner WP napisał: Zimmerit to szpachla, którą ponacinałeś nożykiem? Tak, ale nie nożykiem, tylko czeską żyletką. Stąd te drobne rowki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 W dniu 18.02.2022 o 21:34, myszaty napisał: A jest model Hetzera w tej skali któremu najbliżej do ,,Chwata"? Przykro mi, ale ja tego nie wiem - 1/72 to nie moja skala. 3 godziny temu, GreGG24 napisał: Dziękuję kolegom. ... . Kalkomanie umieszczałem na podstawie instrukcji TORO, bo na zdjęciach boki nie są tak dobrze widoczne. Proszę bardzo. Choć to nie moja skala to Gdybyś prowadził warsztat to zapewne Ktoś podrzucił by odpowiednie fotki. Są takie na których te detale jak i malowanie jest dobrze widoczne. Dlatego napisałem o rozmieszczeniu kalek jak i kamuflażu. Wersja bez widocznego już krzyża - którą zastosowałeś. Lewa strona - porównanie Prawa strona - porównanie. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi