barszczo Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 Zaczyna to coraz lepiej wyglądać, takie szczególiki robią robotę. Czekam na finisz . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 (edytowane) No to dorzucam co nieco drobiazgów, blaszki,PLA Papier i trochę plastku .... Lekko przerobiłem też golenie podwozia dodając 1,5mm rurkę mosiężną. Edytowane 20 Marca 2022 przez Bikernytzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Czym kleisz PLA Paper? Ja mam złudzenie, że wszystko jest zbyt agresywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 (edytowane) Tamiya extra thin głównie , czasem SG lub revell contacta. Wszystko wychodzi po położeniu podkładu czy jest bez nadlanego kleju czy trzeba porzeźbić.... Edytowane 20 Marca 2022 przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 13 minut temu, Kon_Bar napisał: Czym kleisz PLA Paper? Ja mam złudzenie, że wszystko jest zbyt agresywne Chyba, że chcesz się podzielić jakim swoim sprawdzonym patentem Kondziu z chęcią spróbuję czegoś nowego bo nie ukrywam czasami muszę szlifować po podkładzie nadlany klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Właśnie ja też głównie Tamka i... jak choć drgnie element to jest nie do poprawienia, bo rozpływa się niemal pod samym spojrzeniem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Do hipsu 0,1 mm dobrze się nadaje klej Tamki ale w wersji quick setting. I koniecznie trzeba go nakładać małymi porcjami, a nie zalewać klejem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 31 minut temu, rymulus napisał: Do hipsu 0,1 mm dobrze się nadaje klej Tamki ale w wersji quick setting. I koniecznie trzeba go nakładać małymi porcjami, a nie zalewać klejem. W takim razie, być może za dużo go podlewam bo to chyba ten: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 Siateczka z filtra malarskiego się przydaje oszpachlowana do okola ażeby nie odstawała. Czasochłonne i pracochłonne ale robi robotę w finalnym efekcie. Niestety jeszcze dwa takie trzeba będzie u podstawy zamontować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 13 godzin temu, Bikernytzu napisał: W takim razie, być może za dużo go podlewam bo to chyba ten: Podpatrzyłem dawno temu jak kolega z Agtom kleił Cromwella. On po prostu składał dwie sklejone części do kupy a w szczelinę pomiędzy częściami w miarę ostrożnie zapuszczał właśnie ten klej Extra Thin Tamiya. Od tego czasu kleję w ten sposób i dla mnie to rewelacja. Zero nadlewów od kleju a spoina bardzo mocna. Ale klej musi być rzadki. Może Twój klej zgęstniał. Pozdrawiam, Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 12 godzin temu, Bikernytzu napisał: Siateczka z filtra malarskiego się przydaje A możesz jeszcze przybliżyć co to dokładnie jest i gdzie to można kupić. Ten pomysł wygląda ciekawie. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 21 Marca 2022 Autor Share Napisano 21 Marca 2022 (edytowane) Są dostępne w sklepach i Allegro, generalnie tanie jak na taki materiał do modeli. Nie do końca wiem o które elementy toczy się dyskusja, być może chodzi te które są zalane SG z premedytacją jest go więcej do okola, bo i takie rzeczy robię niekiedy... Weźcie też proszę pod uwagę że to jest skala 1:72 i niektóre części są bardzo małe często przerabiane / dorabiane z jeszcze mniejszych elementów a zdjęcia są w sporym powiększeniu. Niektóre miejsca są z premedytacją nadlewane żeby szlifować po podkładowaniu dla uzyskania równej powierzchni pomijając fazę szpachlowana. Tak są robione dysze wylotowe, które szlifowałem i podkladowalem 3 razy za nim efekt był zadowalający. Edytowane 21 Marca 2022 przez Bikernytzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 13 godzin temu, Bikernytzu napisał: Miałem na myśli ten element. Ładnie wygląda w 1:72. Oczywiście oczami widzę to jak będzie to wyglądać po obróbce. W 1:35 też powinno się udać. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 21 Marca 2022 Autor Share Napisano 21 Marca 2022 11 minut temu, Endrju napisał: Miałem na myśli ten element. Ładnie wygląda w 1:72. Oczywiście oczami widzę to jak będzie to wyglądać po obróbce. W 1:35 też powinno się udać. Pozdrawiam. Andrzej. Proponuję wybrać się do sklepu malarskiego jak i motoryzacyjnego, pasmanterii, sklepu wędkarskiego,... pooglądać co mają, coś na pewno się przyda. Sporo rzeczy można z powodzeniem wykorzystywać w modelarstwie jak powyższe siateczki, nici monofilowe (cienka żyłka w kolorze), druciki z przewodów czy np podkładki wygluszajace na klocki hamulcowe które są niczym innym jak gumowa naklejka o wym 5x10cm o grubości 0.1mm. O kolorze i strukturze po prostu gumy(fartuchy czołgów t-64,72,80,90.Przepony wędkarskie które są po prostu super cienka lina stalowa która faktura, kolorem przypomina zeskalowana/pomniejszona czołgową line stalowa... Masa naprawdę masa materiałów się przydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 2 minuty temu, Bikernytzu napisał: Proponuję wybrać się do sklepu malarskiego jak i motoryzacyjnego, pasmanterii, sklepu wędkarskiego,... pooglądać co mają, coś na pewno się przyda. Ja to robię prawie w każdym sklepie. Dawno, dawno temu modelarskich sklepów w zasadzie nie było i trzeba było sobie jakoś radzić. Piszę "w zasadzie nie było" bo było coś takiego jak składnica harcerska, która była namiastką sklepów modelarskich i od czasu do czasu coś tam wrzucali ale z reguły to coś rozchodziło się jak świeże bułeczki. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 21 Marca 2022 Autor Share Napisano 21 Marca 2022 (edytowane) Znam ten stan rzeczy i pamiętam ówczesne modele, do tego kilka farb i tyle... heh. Mało kiedy było coś więcej. Natomiast Tak to wygląda przed ryciem Lini podziału z premedytacją nałożony jest nadmiar podkładu Po wyschnięciu delikatnie szlifuje podkład papierem wodnym 1500 ale... Bez użycia wody Farba lepiej się trzyma i ma fajniejsza, "płaska" fakture. Edytowane 21 Marca 2022 przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 23 Marca 2022 Autor Share Napisano 23 Marca 2022 Zakup urządzenia zaowocował w fajne otworki tu i ówdzie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 26 Marca 2022 Autor Share Napisano 26 Marca 2022 W końcu udało się usiąść do "L" - ki... Kilka detali na ogonie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 26 Marca 2022 Autor Share Napisano 26 Marca 2022 (edytowane) Trochę rzeźby z wirnikiem głównym I ogonowym... Edytowane 26 Marca 2022 przez Bikernytzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 27 Marca 2022 Autor Share Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) Mała poprawka na głowicy oraz oś wirnika I całość do malowania Edytowane 27 Marca 2022 przez Bikernytzu 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Marca 2022 Share Napisano 27 Marca 2022 Super robota . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 27 Marca 2022 Autor Share Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) Tu już po wstępnym kolorowaniu Wirnik ogonowy: Oraz Główny : Komplecik przed brudzeniem Edytowane 27 Marca 2022 przez Bikernytzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 27 Marca 2022 Share Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) W dniu 20.03.2022 o 19:09, Bikernytzu napisał: Siateczka z filtra malarskiego się przydaje oszpachlowana do okola ażeby nie odstawała. Czasochłonne i pracochłonne ale robi robotę w finalnym efekcie. Niestety jeszcze dwa takie trzeba będzie u podstawy zamontować Dosyć duże jednak zdają się być oka tej sieci.... 8-) Do takich celów w 72-ce używam siateczki z torebek po herbacie ... są sporo delikatniejsze. Widzę że jesteś skonfudowany.... 8-) Wpisz w googla ''trójkątne torebki do herbaty'' i wszystko się wyjaśni Edytowane 27 Marca 2022 przez zegeye 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 27 Marca 2022 Autor Share Napisano 27 Marca 2022 Część jest z zestawu blach do blackhawk 'a natomiast siatka na ogonie jest nawet nieco drobniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 27 Marca 2022 Share Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) 2 minuty temu, Bikernytzu napisał: Część jest z zestawu blach do blackhawk 'a natomiast siatka na ogonie jest nawet nieco drobniejsza. Być może, jednak na takim zbliżeniu ta ogonowa wydaje się być dość spora.... Edytowane 27 Marca 2022 przez zegeye Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi