Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc.

Chcialem sie z Wami podzielic moimi sposobami fotografowania modeli, aby dodac im troche zycia i realizmu. Na poczatek lotnictwo. Duzo czasu nad tym myslalem i podpatrywalem fotki innych kolegow, ogladane kiedys w zachodniej prasie. Zbudowalem wiec sobie z plyty ( pozostalosc po tylnej scianie jednej ze starych szaf ) podstawe parokrotnie wieksza od samego modelu. Rysikiem wydziargalem podzial plyt a reszte zrobilo juz malowanie. Plyta gotowa, wiec wybralem sie z nia i modelami na poszukiwanie odpowiedniego tla. Nie bez znaczenia jest tez pogoda. Reszte pokaza juz fotki. Zaznaczam, ze byly robione z wolnej reki, ale proponuje zastosowac statyw

Dwa przyklady. Su-27A

05aa0909a5ec007f.jpg

e27702252091a9e3.jpg

oraz Mi-24W

5fbe8fc7d810a5d9.jpg

526e8108d9198a59.jpg

cdn.

Napisano

Proste pomysły są zawsze najskuteczniejsze a najtrudniej przychodzą do głowy. A ten patent to "wszystkie prawa zastrzeżone " czy mogę sobie użyczyć

Napisano
..... czy mogę sobie użyczyć

Artku wlasnie po to sie wysilam aby sie z Wami podzielic. Bedzie mi bardzo milo jesli w niedlugim czasie zobacze, ze moje wypociny sie komus przydaly

Napisano

Kurna może i ja se zrobię płytę "parking" , tylko że w moim przypadku to musiałaby być cała ściana od szafy

Napisano

Tornado, z Twoimi modelami to nie musisz udawać podłoża, możesz robić na tym co jest na podwórku.

Napisano

NIe chodź z modelami do lasku bo to wygląda średnio dziwnie jak stoi czołg a obok niego igła wielkości połowy lufy.. albo gigantyczny ususzony liść... na początek błękitne tło Ci wystarczy.

• 1 month later...
Napisano

Pewnie, ze daje. Musisz tylko probowac i raz jeszcze probowac. Nie zawsze wynik jest zadowalajacy. No i oczywiscie trzeba zachowac proporcje aby Ci te drzewa w tle nie wyszly jak w parku jurajskim

Kolejna odslona. Tym razem pancerka. Ze wzgledu, ze modele te stawiam juz na podstawkach zrezygnowalem z budowy imitacji terenu jak w przypadku lotniska. Kazdy model jest inaczej przedstawiony i inaczej przybrudzony wiec podstawka taka pochlonela by duzo czasu a jednoczesnie nadawala sie tylko dla zrobienia fotek jednego modelu. Nie twierdze, ze nie jest to dobre wyjscie ale trzeba miec czas no i chec . Postanowilem wiec wykorzystac chwilowa pogode odpowiadajaca wygladowi modelu i reszte zrobic na kompie. Usunolem czesc podstawki i dodalem w to miejsce snieg aby przypominalo to troche jakas polna droge na poligonie. Przedstawiam Pzh.2000 na kartonie i juz po obrobce.

6d3fedbf117854b1.jpg

3aaa25358ceb5154.jpg

• 1 year later...
Napisano

Zdjęcia fajne, tylko takie rady to może zmotoryzowanym kolegom z Bundesrepublik.

Już widzę jak w Polsce koledzy modelarze, po trzydziestce ewentualnie przed pięćdziesiatką, latają po osiedlu z modelami w łapach, by ładniejsze chmurki znaleźć, a za nimi chmara bachorów żeby, dziwolaga zobaczyć.

Ostatecznie też można i tak, dziesięć miesięcy klejenia, dwa miesiące robienia z siebie wariata z aparatem.

Widać każda wioska musi mieć swojego...

Napisano
Zdjęcia fajne, tylko takie rady to może zmotoryzowanym kolegom z Bundesrepublik.
A to w Polsce nikt nie ma samochodu? Zawsze mozna spakowac w karton, wsiasc w PKS, wyjechac za miasto i tam robic zdjecia. Dla chcacego, nic trudnego. Troche nie rozumiem Twojego problemu...
Napisano
dwa miesiące robienia z siebie wariata z aparatem.

Jeżeli ktoś umie robić zdjęcia to sprawia mu to przyjemność. Przykre lecz prawdziwe.

Widać każda wioska musi mieć swojego...

Widać ktoś bardzo źle zaczął dzień...

• 4 weeks later...
Napisano

okonek twoje foty są super, podobnie jak modele.Ja używam podobnych, czy raczej tych samych trików. Swiatło słoneczne to jest to !!!

to trzy moje fotki. na dwóch z nich wiatr halny obraca efektownia smigła

:-))

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ecebf4c68fe731b2.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/489ea3f62a1f04f3.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0a6cf6c3d31bb0f1.html