Evildead Napisano 26 Marca 2022 Autor Share Napisano 26 Marca 2022 2 godziny temu, Greif napisał: nie ma spawu bo tylna obudowa jest zdejmowana Dzięki tak myślałem usunę to ,dolna część tego bocznego spawu też w zasadzie chyba niewidoczna , za ta obudową schowany jest, najwyżej wygładzę troszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 26 Marca 2022 Autor Share Napisano 26 Marca 2022 (edytowane) Rozkminiając dalej mam do wyboru dwie opcje , chyba jednak będzie to pojazd z nr 235, zważywszy że takomowi z pudełka najbliżej do drugiej późnej/trzeciej serii produkcyjnej, mam jeszcze kalki afrykańskie z 21 Dywizji Pancernej Libia 1941 ale tu już chyba pojazd z czwartej serii mógł być ? , a tam chyba już właz na przedniej płycie był powiększony do 750mm, takom daje węższy, inny klakson też ,notek , pośpieszyłem zdaję się też z otworem na wizjer na prawej stronie, muszę to zaślepić chyba. Wygląda na to ze najbliżej będzie mojemu do tego z Muzeum ze Szwecji Edytowane 26 Marca 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 1 godzinę temu, Evildead napisał: Rozkminiając dalej mam do wyboru dwie opcje , chyba jednak będzie to pojazd z nr 235, zważywszy że takomowi z pudełka najbliżej do drugiej późnej/trzeciej serii produkcyjnej, Pojazd No.235 jest wersją 3-cią zmodernizowaną. Pz.Kpfw.l Ausf.A, który został zmodyfikowany poprzez dodanie osłon pancerza nad wlotami i wydechem powietrza chłodzącego silnik, gąsienice z pełnymi zębami prowadzącymi, Nebelkerzenabwurfvorrichtung (stelaż do rozmieszczania granatów dymnych). Powinien mieć jeszcze światło zaciemniające Notek i tylne światło konwoju. Notka nie widać na fotce. 1 godzinę temu, Evildead napisał: ... pośpieszyłem zdaję się też z otworem na wizjer na prawej stronie, muszę to zaślepić chyba. Tak w trzeciej serii już go tam nie było. 1 godzinę temu, Evildead napisał: ... z czwartej serii ... , a tam chyba już właz na przedniej płycie był powiększony do 750mm, ... . Wygląda na to ze najbliżej będzie mojemu do tego z Muzeum ze Szwecji Dokładnie TAK. Tylko on nie ma wyrzutnika na granaty dymne, a takowy ma No.235. 1 godzinę temu, Evildead napisał: ...takom daje węższy, inny klakson też ,notek ... . O "Notku" pisałem wyżej, klakson zmieniony w serii 4-tej. Może jeszcze o tylnej płycie - spawu nie ma. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 26 Marca 2022 Autor Share Napisano 26 Marca 2022 (edytowane) Dzięki wielkie Krzysztofie ! Na Ciebie to można liczyć, tylne światło jest, zęby gąsienic pełne także choć troszkę płaskie:) , ale wina producenta modelu , pancerz z wyrzutnią jest, "Notka" może gdzieś znajdę Edytowane 26 Marca 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Marca 2022 Autor Share Napisano 29 Marca 2022 (edytowane) W zasadzie chyba skończyłem budowę , model złożony , gąsienice nie przyklejone, w sumie trochę sztywne, a model lekki to kółka lewitują na tym etapie , narzędzia też jeszcze nie przyklejone Edytowane 29 Marca 2022 przez Evildead 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 No i piknie. Ale jedno ale. Lufy karabinów do rozwiercenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Marca 2022 Autor Share Napisano 29 Marca 2022 (edytowane) 5 minut temu, patrykd napisał: No i piknie. Ale jedno ale. Lufy karabinów do rozwiercenia. No właśnie ta końcówka lufy to jest tak mała że nie wiem co z tym zrobić, chyba się nie da rozwiercić żeby nie rozwalić średnicy ..., do wersji ausf b będą metalowe Edytowane 29 Marca 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 No faktycznie końcówka zbyt mała by rozwiercić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 Fajna ta lokomotywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Marca 2022 Autor Share Napisano 29 Marca 2022 (edytowane) 3 minuty temu, MayonesEXG7 napisał: Fajna ta lokomotywa No zgadza się , wizualnie to bardzo ładny malutki czołg Edytowane 29 Marca 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 1 Kwietnia 2022 Share Napisano 1 Kwietnia 2022 Mój czeka w kolejce... W sumie doszły już blachy Voyagera, może jakieś lufy znajdę jeszcze do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 1 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2022 Teraz, jonathan napisał: Mój czeka w kolejce... W sumie doszły już blachy Voyagera, może jakieś lufy znajdę jeszcze do niego. No i fajnie , ogólnie to fajny w budowie, dobrze spasowany, dobry detal, nie widać większych niedoróbek, łatwe gąski, tylko kabelki chyba niepotrzebnie dwa zrobiłem na lewym błotniku, wczoraj przeglądałem zdjęcia i tam jest jeden otwór , czyli raczej jeden przewód szedł , będę poprawiał to jakoś, no do wersji ausf b też kupiłem cały zestaw Voyagera plus lufy, także tam będzie większe wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 1 Kwietnia 2022 Share Napisano 1 Kwietnia 2022 2 minuty temu, Evildead napisał: No i fajnie , ogólnie to fajny w budowie, dobrze spasowany, dobry detal, nie widać większych niedoróbek, łatwe gąski, tylko kabelki chyba niepotrzebnie dwa zrobiłem na lewym błotniku, wczoraj przeglądałem zdjęcia i tam jest jeden otwór , czyli raczej jeden przewód szedł , będę poprawiał to jakoś, no do wersji ausf b też kupiłem cały zestaw Voyagera plus lufy, także tam będzie większe wyzwanie To czekam na warsztat. U mnie na razie naście modeli w 72 do skończenia czeka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 1 Kwietnia 2022 Share Napisano 1 Kwietnia 2022 1 minutę temu, jonathan napisał: W sumie doszły już blachy Voyagera, może jakieś lufy znajdę jeszcze do niego. Lufy ma Aber. https://www.mojehobby.pl/products/Zestaw-2-luf-do-niemieckich-karabinow-maszynowych-MG13k-All-models.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 1 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2022 17 minut temu, jonathan napisał: To czekam na warsztat. U mnie na razie naście modeli w 72 do skończenia czeka W 1/72 elegancko jedziesz to te jak znalazł , gabarytami podpasują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 1 Kwietnia 2022 Share Napisano 1 Kwietnia 2022 18 minut temu, Evildead napisał: W 1/72 elegancko jedziesz to te jak znalazł , gabarytami podpasują Wiem wiem mam z Bronco VK18.01 rozgrzebanego Czekam jeszcze na jakiegoś ładnego Luchsa w tej skali. Bo na razie najlepszy jest w 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2022 Czołg dostał podkład, lufy jednak dało się rozwiercić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 15 Kwietnia 2022 Share Napisano 15 Kwietnia 2022 No i udało się. Fajnie wyszło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2022 2 minuty temu, Gregory napisał: No i udało się. Fajnie wyszło! No no , jeszcze tam dolna część nożyc pójdzie w błotnik, bo nie przyklejone, otworki w lufach to najpierw 0,1mm, później O.2mm i jest git, da się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 15 Kwietnia 2022 Share Napisano 15 Kwietnia 2022 A nie znalazłbyś drobniejszych łańcuchów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2022 (edytowane) 8 minut temu, rhinoceros napisał: A nie znalazłbyś drobniejszych łańcuchów? No może fakt ciut grubawe, to najdrobniejszy jaki znalazłem, to ten https://www.plastmodel.pl/43841-trumpeter-08010-30cm-universal-fine-chain-s-size-06mmx10mm-lancuszek-modelarski. Z blaszki nic nie mam takiego , ale jak porównuje bo mam łańcuchy do wersji b z blaszki to oczka praktycznie są takie same, tylko z blaszki płaskie to może temu wydają się mniejsze Edytowane 15 Kwietnia 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 15 Kwietnia 2022 Share Napisano 15 Kwietnia 2022 (edytowane) 6 godzin temu, Evildead napisał: No może fakt ciut grubawe, to najdrobniejszy jaki znalazłem, to ten https://www.plastmodel.pl/43841-trumpeter-08010-30cm-universal-fine-chain-s-size-06mmx10mm-lancuszek-modelarski. Z blaszki nic nie mam takiego , ale jak porównuje bo mam łańcuchy do wersji b z blaszki to oczka praktycznie są takie same, tylko z blaszki płaskie to może temu wydają się mniejsze Może jubilerskie jakieś? Edytowane 15 Kwietnia 2022 przez jonathan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, jonathan napisał: Może jubilerskie jakieś? Poważnie szukałem na necie, i to najmniejszy jaki znalazłem, zostawię jak jest, lepsze niż nic czy tam łańcuch z cyny gdzieś widziałem takowy nawet, do wersji b mam fototrawione Edytowane 15 Kwietnia 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 15 Kwietnia 2022 Share Napisano 15 Kwietnia 2022 Cześć! Nie wiem, czy znacie taki patent na łańcuszki jeżeli nie muszą być "funkcjonalne" - można wziąć dwa kawałki drutu miedzianego, skręcić je ze sobą a potem lekko poklepać, np. rękojeścią śrubokręta trzymając za grot - wychodzi z tego całkiem ładna imitacja łańcuszka, zwłaszcza drobnego. Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2022 W sumie to dużej różnicy nie ma, dla porównania z fototrawki voyagera, podejrzewam że abera takie same, tylko normalny łańcuch ciut grubszy wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi