Skocz do zawartości

P- 40 N, Spitfire Mk IX, N1K2-J, P-51D, A6M3 Typ 32 i inne - 1/ 48; pamiętnik sklejacza szczęśliwego.

marek d

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jako nie znawca mogę pomylić obrazki ze śmigłami. :mrgreen:

@greatgonzo wyjaśnił co nieco  w prosty sposób jak na niego. :cool:

To jeszcze kilka słów  nieodżałowanego  Edgara Brooksa:

From quite early in the war, all Rotol propellors were made from wood, either Jablo, Hydulignum, or (rarely) Weybridge Wood. However, the wood would not have been seen, so there's no need to have a weathered prop showing wood grain. Often the wood was covered by a fine metal mesh, then coated in one of three different (black) plastics, Rotoloid, Rayoid, or Schwartz. The leading edges of the blades had a brass sheath, which was still covered by the plastic. The plastic would dull, with weathering, and the l/e sheath could become visible (more at the tip than the hub,) as well, but, when it got that far, the prop was due for repair/refurbishment (remember that any wear/chipping could adversely affect the propellor's balance.)

Myślę że nie ma problemu z przeczytaniem  tekstu.

Fotka od lat krążąca po internecie:

OYKduSa.jpg

B7PLDxo.jpg I

I to tyle.

Edytowane przez marek d
  • Thanks 2

I tu się z nieodżałowanym Edgarem nieco rozmijamy. Bo oprócz fotęk od lat krążących w internecie mamy też inne, zapewne też krążące od lat:

.Blade2.jpg

Untitled-1.jpg

Wspomniany Rotoloid nie był jedynym wykończeniem łopaty, ale co tam było jedyne! Istotne jest to, że warstwa wykończeniowa w okutym śmigle jest wyraźnie gruba i naniesiona tak, by blacha okucia mogła się z nią zlicować. Gdyby masa, zwana na rysunku Jablo Enamel nałożona była na okucie mielibyśmy wyraźny schodek. Dlatego twierdzę, że okucie było malowane. Także ze względu na zdjęcia z otarciami na okuciach nie wyglądającymi na odłażące tworzywo.

Ale wykończeń było wiele, np łopaty Jablo bez okuć, całe pokryte Rotoloidem. Raczej nie do Spitfire, ale na pewno nie wiem.

Zatem zdania swojego za jedynie słuszne nie podaję i Wam, Waszmościowe, pod rozwagę oddaję.

Edytowane przez greatgonzo

Napisano (edytowane)

Jedno zdjęcie australijskiego Spita a jakie fajne ożywienie w tym moim nikczemnym temacie.

Niestety @greatgonzo z Edgarem już nie pogadamy. Dziękuję Ci za tą rozmowę, Jedynemu któremu się chce coś więcej napisać, podzielić  wiedzą.

Kto chce to sobie wnioski jakieś sam wyciągnie bo myślę że da się.  :czytaj:

To co, panowie budujący Spity;  obijamy śmigiełka. :nie_powiem: :mrgreen:

Edytowane przez marek d

Edgar tylko człowiek. Zdarzało się, że twierdził coś na podstawie dokumentów i ktoś wrzucił fotę przeczącą dokumentom. I mnie zdarzyło się złapać go na błędzie w prywatnej korespondencji i chłop dziękował mi, bo właśnie miał  to pisać w publicznej dyskusji. Tu łatwo jest zagalopować się o krok i myślę, że tak jest z tym śmigłem, którego po prostu nie analizował szczegółowo, tylko zrobił odruchowe założenie w niezbyt istotnym temacie.

Ale może nie i w ogóle może ja źle na to patrzę.

A tak przy okazji: fotki od lat krążące po internecie przedstawiają łopaty używane w Spitach MkV.

Edytowane przez greatgonzo

8 godzin temu, greatgonzo napisał:

A tak przy okazji: fotki od lat krążące po internecie przedstawiają łopaty używane w Spitach MkV.

To tylko ilustracja na cele rozmowy. Chciałem wiedzieć więcej o okuciu na śmigle Spita. Cel swój osiągnąłem.

Napisano (edytowane)
7 godzin temu, greatgonzo napisał:

Nie było pytania.

Było. :kwasny:     Wyjaśniam. Nic nie przebija. Duży rundel zamalowano. Nowy jest mniejszy i domalowano kamuflaż szpinakowym kolorem.

Inspiracja:  najlepiej fotkę powiększyć. :cool:

457_SQN_9.jpg.d872bbe3309c4aa9d437dc25b525265f.jpg

Nie będzie ten co na foto.  :nie_powiem:

Edytowane przez marek d

• 2 weeks later...
1 godzinę temu, marek d napisał:

Jeżeli w modelu Eduarda Spita VIII/ IX / XVI coś szpachlujesz to znaczy że coś skopałeś. :kwasny:

Niekoniecznie, pokrywa silnika i właśnie to miejsce, to standard. W mojej dziewiątce jest identycznie. A całość wygląda super :super:.

• Like 1

Napisano (edytowane)
14 godzin temu, Marek K napisał:

Jest parę miejsc do poprawki , robię 2 spita tej firmy więc wiem. Marku zbyt mocno przebijają angolskie placki .

Miło by było wskazać je to właściwy moment, ja nie widzę. Z panem @barszczo wymieniliśmy wrażliwe miejsca.

Z tego co wiem robisz model który ma nieco inne podziały części, na pewno kadłub.

Przebijające rundle, gdybyś zechciał przeczytać posty wyżej tam jest wyjaśnienie.

Model jest w trakcie przygotowania do malowania kadłuba, więc jeszcze mogę co nieco poprawić.

Edytowane przez marek d

• 3 weeks later...

Kadłub wymalowany. Długo to trwało ale ciągłe podmalówki, poprawki poprawek :chytry:. Odrobina lakieru powinna wyrównać fakturę farby. Zostało domalować litery kodowe i numer.20241015_130007.jpg.57d90334be7742d3ed9af1cb46179a33.jpg

20241015_130025.jpg.9022af76f3cfd1d5f8feb0d4a33ded0e.jpg

Oczywiście jakieś poprawki jeszcze będą. Muszę podkręcić tempo, bo coraz częściej zaglądam do  edkowego qnia a wkrótce przyjdzie następny. :tancze:

Edytowane przez marek d
  • Like 5

15 godzin temu, jachud3 napisał:

Edkowy Qń B/C będzie czy znowu nuda i D?

Nadchodzi era garbusków.  Lubisz ocierać się o ryzyko ale udam że nie widzę części wypowiedzi. :nienie::wpier:

6 godzin temu, greatgonzo napisał:

20th?

RAAF  No.457Squadron

Edytowane przez marek d
  • Like 1

• 1 month later...

Spit czeka na dokończenie malunków, ale za oknem ciemnawo a przy lampce nie lubię.

Nie rozgrzebuje się nowego modelu, gdzie silna wola  i ....... takie i podobne dyrdymały poszły w kąt. I tak długo wytrwałem. :mrgreen:

20241118_174758.jpg.bcbf949c8e58ad3e4fbb6f30378a8587.jpg

• Like 3

53 minuty temu, jachud3 napisał:

QŃ garbaty?

Garbaty gastronomiczny.:mrgreen:

W dniu 16.10.2024 o 14:10, greatgonzo napisał:

20th?

Wyżej  Cię nie zrozumiałem,  chyba pytałeś o drugiego mustanga. Jeżeli tak to będzie inny, najpewniej z plusem.  :hmmm:

8 godzin temu, greatgonzo napisał:

Biało czerwoną?

Oczywiście, małą ale zawsze.

Ciekawe propozycje dajesz, dziękuję, ale  wiadomo  /przynajmniej na forach modelarskich/  że malowanie z plusem to maszyna z polskimi oznaczeniami.  :cool: