Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

27 czerwca mija 30 lat, gdy w ramach radzieckiego programu kosmicznego Interkosmos pierwszy i jedyny Polak Mirosław Hermaszewski odbył lot kosmiczny. Na stacje orbitalną Salut-6 nasz kosmonauta i jego towarzysz Piotr Klimuk doleciał i powrócili na pokładzie statku kosmicznego Soyuz-30.

Chcąc upamiętnić to wydarzenie również w świadku modelarskim postanowiłam wykonać kultowy model ze składnic harcerskich lat 80-tych, skala 1:30, firma "Ogoniok":

th_387879525.jpg th_IMGP9324.jpg th_IMGP9327.jpg

W posiadanym przeze mnie egzemplarzu ogniwa słoneczne były już pomalowane, ale oczywiście to zmyję.Co ciekawe model na okładce pokazuje wersję 7K-TM zastosowaną m.in. w locie Soyuz-Apollo, a wersja w pudełku to 7K-OK z aktywnym węzłem cumowniczym Soyuz 7-KT. Natomiast Polak leciał wersją 7-KT, używaną w lotach załogowych w latach 70-tych, dodatkowo pozbawiona ona była ogniw słonecznych.

Oczywiście chciałam zrobić wersję Soyuza 30, ale napotkałam problem z brakiem dokładnych materiałów dotyczących wyposażenia zewnętrznego i malowania. Często źródła pokazywały sprzeczne wersje.

W końcu postanowiłam, że wykonam dość atrakcyjną wersję Sojuza 7K-OK, która jest prezentowana w różnych muzeach i w związku z czym istnieje wiele jej dokładnych zdjęć. Model posiada bardzo szczegółowe i zgodne z faktami detale. Dodatkowo posiada figurki dwóch kosmonautów i uproszczone wyposażenie kabiny.

Więcej szczegółów na temat samej misji i pojazdów Sojuz na stronach:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sojuz_%28pojazd_kosmiczny%29

http://www.hermaszewski.pl/

http://www.spacefacts.de/mission/english/soyuz-30.htm

Edytowane przez Gość
Napisano

Sojuz 30 i dziewucha modelarz ale fajne. Peka ! Pierwszy do kibicowania !! Powodzenia w kosmicznych zmaganiach.

Napisano

Dziś, czyli 27. czerwca mija dokładnie 30 - lecie startu Mieczysława Hermaszewskiego. Dokładnie 30 lat temu z kosmodromu Bajkonur wystartował o godzinie 15.27 w ramach programu Interkosmos.

Aby pokazać, na czym się wzoruję, zamieszczam zdjęcia muzealnego obiektu.

th_15vi20071.jpg th_Sojuzugug.jpg

Jako pierwszy skleiłam moduł serwisowy. Poważnym problemem było zaszpachlowanie części z ożebrowaniem. Ich pomalowanie też nie należało do najprostszych, najpierw całość pomalowałam na czarno, a później maskowałam taśmą Tamiyą i pociągnęłam na biało, tylną część modułu pomalowałam lustrzanką.

th_234251337_9380f78b5b.jpg th_IMGP7973.jpg th_IMGP9570.jpg th_IMGP9571.jpg th_IMGP9572.jpg

Aby uwypuklić okablowanie tylnego kołnierza modułu zastosowałam podkreślenie ich za pomocą bardzo ostrego ołówka.

Czy macie może jakieś inne rozwiązania tego problemu?

Napisano

O ja nie mogę! 20 lat temu taki sam (chyba tej samej firmy może nawet bo pudełko podobne) model stał na szafie u mnie w domu, ale papugi go rozwaliły, no taka odyseja kosmiczna z papugami w roli głównej była

Napisano

Agnieszko, wielkie za temat. Te rejony modelarstwa są rzadko eksplorowane i tym bardziej cieszy fakt, że niewiasta orbituje i stara się przypominać o historii podboju kosmosu... Będę po cichu dopingował

• 2 weeks later...
Napisano

Witam

Kolejny człon Soyuza zrobiony. Jest nim ta część,w której podróżowali i lądowali kosmonauci.

th_IMGP7977.jpg th_IMGP7978.jpg th_IMGP9425.jpg

Widok na panel, proszę popatrzeć - starałam się namalować globusik służący do nawigacji

th_IMGP9420.jpg th_Energia2006ssmIMG_0420.jpg

Widoczne otwory w rzeczywistości nie są oknami. W jednym z nich znajduje się komora spadachronu, a drugi jest zaślepiony.

A teraz niespodzianka - zamierzam zrobić model żywiczny samej kapsuły. Model jest zrobiony przez czeską firmę New Ware, z której właścicielem miałam przyjemność się spotkać. Link do firmy:

http://mek.kosmo.cz/newware/?

Oprócz dokładnie zrobionej kapsuły, zestaw zawiera blaszki.

th_IMGP9377.jpg th_IMGP9378.jpg

W czasie urlopu zrobiłam sobie wypad do Warszawy i musiałam odwiedzić kapsułę

th_IMGP9653.jpg th_IMGP9654.jpg

Mam małe pytanko: w zestawie nie miałam kalek, mam je zaprojektowane, czy możecie doradzić gdzie można wydrukować?

Napisano

Aga - kosmiczny pomysł, na międzyintergalaktyczny pojazd Widzę, że pamperki (po poznańsku - ludziki) w środku są już pomalowane, czyli dzielna załoga gotowa. Czekam na efekty i trzymam kciuki. Z kalkami niestety nie wiem dokładnie, ale ja poszedł bym do zakładu graficznego (reklamy etc) bo tam można wydrukować takie rzeczy na cieniutkiej samoprzylepnej folii. Mój wujast taki ma

• 2 weeks later...
Napisano

Kolejna część Soyuza prawie ukończona. Tym razem pracowałam nad modułem orbitalnym. W swoim zakresie dorobiłam szyby - stosując biurową folię do bindowania i przyklejając ją Clearfixem. Do zrobienia pozostało mi jeszcze - wykonanie kalek, dorobienie rączki na przedniej części.

Poniżej prezentuję porównanie oryginału, na którym się wzoruję i mój model.

th_127601127_652d1dd2f4.jpg th_IMGP9979.jpg th_IMGP9982.jpg th_IMGP9983.jpg

Napisano

Fajnie wychodzi. Moze warto jeszcze dorobic dysze silnikow manewrowych - dobrze je widac na fotce ktora wstawilas.

Gdzies w jakims polskim muzeum, dawno temu, widzialem kapsule - a raczej model 1:1, ale w ktorym to bylo trudno mi dzis powiedziec. Na 100% nie ta kapsula z Powsinskiej...

Pozdr.

Pawel

Napisano
Kapsuła stała przez jakiś czas w MWP w Warszawie, o tą Ci chodzi ?
- jezeli tam stala to pewnie ta. Wiem ze widzialem - tylko za CHRLD ciezko sobie przypomniec...

Pozdr.

Pawel

Napisano

Model, który ja wiziałem u mnie w domu był niemalowany, fajnie jest go zobacyć w kolorkach

• 2 weeks later...
Napisano

A oto i koniec relacji. Ostatnim etapem było zrobienie baterii słonecznych, najpierw pomalowałam je na biało, następnie maskowałam poszczególne elementy i malowałam na dwa odcienie niebieskiego. Wynikało to z faktu, że baterie nie są jednokolorowe. Całość pokryłam warstwą Sidoluxu z kropelką granatowej farby acrylowej.

th_IMGP9958.jpg th_IMGP9998.jpg

Niestety zestaw nie zawierał kalek i należy je zrobić samodzielnie. Wykorzystałam przezroczysty papier Techmodu, projekt wykonałam w Wordzie i wydrukowałam na laserowej drukarce (na atramentowej jest to niewykonalne).

Całość prezentuje się następująco.

th_IMGP0014.jpg th_IMGP0025.jpg

P.S. W najbliższym czasie obiecuję założyć wątek w galerii

Napisano

Dla mnie bomba całkowita ! Prezentuje się rewelacyjnie i o takim modelu można spokojnie powiedzieć, że jest kolekcjonerski zdecydowanie nie stoi u każdego modelarza na półce !

Gratuluję pracy !

A przyznaj sama tak szczerze, gdybyś mogła co byś zmieniła w nim lub zrobiła inaczej ?

Napisano

Agnieszko, niniejszym mianuję Cię Pierwszą Kosmonautką Naszego Forum, czyli w skrócie PKNF! Model czyściutki, ładnie pomalowany, no i kalki-samoróbki...

Napisano

Zamieszczam link do utworzonej już galerii:

viewtopic.php?p=124333#124333

Jendrass1: w tym modelu można dopracować okablowanie, które oryginalne znajduje się już na ściankach, można ją zeszlifować i dorobić z drucika, ewentualnie wzbogacić wnętrze. Podsumowując, jak na tak stary model, to jest on całkiem dokładny.

Zapraszam do obejrzenia fragmentu mojej kosmicznej kolekcji i na stronce IPMS Silesia:

http://www.ipmssilesia.one.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=80&Itemid=77

• 1 month later...
Napisano
tylną część modułu pomalowałam lustrzanką.

Ta lustrzanka, co to jest? to jakiś rodzaj srebrnej?