meser262 Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 W dniu 16.04.2022 o 14:24, Seb napisał: Różnic jest sporo. Dokładnie tak. Tygrys ten (RFM) to model pojazdu z Afryki z 501 BCC. Jest to bardzo wczesny pojazd z października 1942 roku. Natomiast ten którego chcesz zbudować to luty 1943 roku. Te parę miesięcy to naprawdę istotne różnice. Najlepiej to porównać mając fotki i dane na ten temat obu pojazdów. Jeśli takowych materiałów nie Masz to posłuchaj rad Kolegów. Jest całkiem sporo fotek pojazdu No.141 więc jest na czym się wzorować. 9 godzin temu, Mariusz45 napisał: Tylko ja uparciuch jestem. Zrobię z niego 131 ! Decyzja należy do Ciebie, ale jeśli chcesz zbudować fajny model i to w dodatku Twój pierwszy - to po co sobie to utrudniać? Bez względu na Twoją decyzję będę tu zaglądał - powodzenia. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 (edytowane) Dzięki Krzysztof. Po co sobie utrudniać? mòwisz... Bo ja lubię wyzwania. No więc po pracy przysiadłem i przeglądając swòj model (instrukcję, części) oraz posiłkując się otrzymanymi od was materiałami a także znalezionymi przez siebie wypisałem ròżnice, które znalazłem i elementy wymagające przeròbki. Oto one. 1. Wieża- już prawidłowa. 2. Przòd. - zapasowe ogniwa gąsiennic. -uchwyt po lewej stronie. -inne błotniki. -przed wizjerem kierowcy uchwyt. 3. Gòrna płyta. -inne zestaw czyszczący. -innaczej zamocowane liny. -gaśnica w innym miejscu. -za włazem kierowcy skrzynka. -reflektor przy włazie kierowcy na gòrnej płycie. 4. Tył. - inne błotniki. 5. Boczne osłony w linii prostej. Tyle na chwilę obecną znalazłem. Edytowane 17 Kwietnia 2022 przez Mariusz45 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 21 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2022 Przyszły dziś blachy i lufy. To moja pierwsza praca z elementami fototrawionymi. Myślałem że będzie to koszmarnie trudne gdy ujrzałem co tam dają i jakie niektóre elementy mają rozmiary...było tylko strasznie trudne... Wieża dostała uzbrojenie i oblachowałem właz ładowniczego. Pewną trudność sprawiło mi szlifowanie zaszpachlowanych wypychaczy. No còż,mam nadzieję że spod farby nie będzie to strasznie widoczne. Postaram się bardziej w przyszłości przyłożyć. Odkryłem jeszcze jedną ròżnicę. Z przodu wozu są inne,nazwijmy to zęby,służące do mocowania uszu holowniczych. W 131 są bardziej wysunięte i że skosem dodatnim. W 141 były kròtsze i zeskosowane pod spód wozu. Dochodzi tam jeszcze belka trzymającą zapasowe ogniwa. Przedłużyłem owe zęby z masy Brown tuff. Jutro spròbuję to obrobić do pożądanego kształtu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 21 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 21 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2022 I ciekawostka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 21 Kwietnia 2022 Share Napisano 21 Kwietnia 2022 (edytowane) Fajnie, że masz chęci na bogate waloryzacje ale zwracaj uwagę na podstawy przy samym podstawowym montażu modelu. Edytowane 21 Kwietnia 2022 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 21 Kwietnia 2022 Share Napisano 21 Kwietnia 2022 (edytowane) Jak zawsze kolega pod lupą ogląda model i dopierdziela się do wszystkiego. Szkoda tylko, że jego prac nie uraczymy zobaczyć Edytowane 21 Kwietnia 2022 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 21 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2022 13 minut temu, enten napisał: Fajnie, że masz chęci na bogate waloryzacje ale zwracaj uwagę na podstawy przy samym podstawowym montażu modelu. Dzięki. Zamaskuję to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 21 Kwietnia 2022 Share Napisano 21 Kwietnia 2022 31 minut temu, patrykd napisał: Jak zawsze kolega pod lupą ogląda model i dopierdziela się do wszystkiego. Szkoda tylko, że jego prac nie uraczymy zobaczyć Coś tam chyba robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 21 Kwietnia 2022 Share Napisano 21 Kwietnia 2022 11 minut temu, Evildead napisał: Coś tam chyba robi No tak zaczyna warsztat, którego nie kończy. Reszta bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 21 Kwietnia 2022 Share Napisano 21 Kwietnia 2022 5 minut temu, patrykd napisał: No tak zaczyna warsztat, którego nie kończy. Reszta bez komentarza schowaj proszę swoje uwagi w kieszeń chłopaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 21 Kwietnia 2022 Share Napisano 21 Kwietnia 2022 57 minut temu, patrykd napisał: Jak zawsze kolega pod lupą ogląda model i dopierdziela się do wszystkiego. Szkoda tylko, że jego prac nie uraczymy zobaczyć Jak masz problem, żeby dostrzec takie rzeczy to wizyta u okulisty. Nie mam się czym chwalić - nie dorastam Ci do pięt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 21 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2022 Panowie darujcie sobie te spory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 21 Kwietnia 2022 Share Napisano 21 Kwietnia 2022 ten uchwyt na osłonie wentylatora powinien być umieszczony w osi śrub mocujących do stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Kwietnia 2022 Share Napisano 21 Kwietnia 2022 Tiger I 131 Walkaround I fotki: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234938562-tiger-i-panzerkampfwagen-vi-tiger-ausfe/ 1 godzinę temu, enten napisał: ten uchwyt na osłonie wentylatora powinien być umieszczony w osi śrub mocujących do stropu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Kwietnia 2022 Share Napisano 21 Kwietnia 2022 Tu masz misz-masz z budowy 131 Dragona. Model i materiały źródłowe zachowanego egzemplarza oraz foty archiwalne: https://www.themodellingnews.com/2015/08/build-review-35th-scale-tiger-i-131.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 22 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2022 6 godzin temu, robertmodelarz napisał: Tu masz misz-masz z budowy 131 Dragona. Model i materiały źródłowe zachowanego egzemplarza oraz foty archiwalne: https://www.themodellingnews.com/2015/08/build-review-35th-scale-tiger-i-131.html To będzie wielce przydatne. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 23 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2022 Zęby obrobione wstępnie. Zastanawiam się czy wiercić? Uszy holownicze zasłaniają całkowicie przeznaczone dla siebie otwory. Myślę żeby je po prostu przykleić. Pojawiło się kolejne pytanie. Mianowicie jak wygląda ową belka trzymającą zapasową gąskę i jak jest mocowana do wozu? Przykręcana, czy przyspawana a gąska jest wsuwana od góry. Na znalezionych fotkach wygląda jak pojedyncza ( ceownik czy profil zamknięty?). Jednak na jednym zdjęciu (poniżej) wydaje się być podwòjna a gąska wchodzi między dwie belki. Czy może to po prostu dodatkowy profil dochodzący tylko do przedniej płyty??? Proszę o pomoc. Ktoś wie jak to wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Kwietnia 2022 Share Napisano 23 Kwietnia 2022 Nie wiedziałem że w modelu jest wieża już z otworem tylnym - jako właz. Nie mam tego modelu i podglądam to tu - https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Pz.Kpfw.VI-Ausf.E-Sd.Kfz.181-Initial-Production-Early-1943-North-African-Front-Tunisia.html 1 godzinę temu, Mariusz45 napisał: Uszy holownicze zasłaniają całkowicie przeznaczone dla siebie otwory. Myślę żeby je po prostu przykleić. Po zamontowaniu szekli otworów nie widać. 1 godzinę temu, Mariusz45 napisał: Pojawiło się kolejne pytanie. Mianowicie jak wygląda ową belka trzymającą zapasową gąskę i jak jest mocowana do wozu? Przykręcana, czy przyspawana Dość szeroki chyba ceownik z lekkim przedłużeniem - przyspawany do pancerza. Piszę chyba ponieważ Anglicy zrobili ten element po swojej myśli. Element ten "zaginął" w pewnym momencie. Przyglądając się zdjęciu Tygrysa z urwanym tym elementem jestem prawie na 100% pewien że to był ceownik. Na pewno nie był to gruby płaskownik. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Kwietnia 2022 Share Napisano 23 Kwietnia 2022 Zgadzam się z tym, że nie jest to jednolita stalowa belka: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 23 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2022 Dziękuję. W takim razie będzie ceownik. Chyba dorobię z kartonu według oryginalnego zdjęcia z załamaniem do płyty przedniej wozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Wieża gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Dorobiłem belkę. Niestety ceownik w tym rozmiarze mnie przeròsł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Profile plastikowe robią różne firmy np: https://agtom.eu/profile-plastikowe/312648-profil-plastikowy-tamiya-clear-beams-3mm-u-5szt-4950344702077.html https://agtom.eu/profile-plastikowe/346030-abs-plasticard-profile-20x-variety-pack-8436554366279.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Tego nie wiedziałem. Chyba jednak tak zostawię. Po wsunięciu gąski i tak nie będzie tego widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi