alienus Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam wszystkich, Zamrzyła mi się taka oto piękna maszyna latająca nad moim miastem Nawet córcia zawołała "oooo tatooo takiego byś ulepił!". No i obiecałem, a jak kazdy wie nie odmawia sie 6cio latce Niestety nie wiem nawet od czego zacząć bo dotychczas to kleiłem to co w pudle, tak jak w instrukcji i wszystko było gotowe a tu już tak łatwo to już nie będzie. Zdjęć w sieci trochę jest więc tyle dobrze... Myślę że mam doczynienia z Eurocopterem 135 ale takich kalek to chyba nie dostanę nigdzie. Zrobić spróbuję, a wyjdzie co wyjdzie Pozdrawiam, Paweł Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez alienus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamDw Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 (edytowane) Na forum jest wyszukiwarka która w kilka sekund znajdzie Tobie warsztat @Mitrandir które takie cudo tutaj już robił (1/72 Revell). ... Edytowane 17 Kwietnia 2022 przez AdamDw add 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 W skali 1/72 to kalki robił IPMS Świdnica, Bilmodel i Rotor Decals Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Jak mogę to pomogę ale kalki są raczej nie osiągalne. Wybór samego modelu bazowego też ma znaczenie, niestety kalki ze stencilami i uszczelkami do okien ma takie jak potrzeba tylko ten wojskowy swiss army. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 (edytowane) Tu masz zdjęcie Edytowane 17 Kwietnia 2022 przez Wojtek59 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 30 minut temu, Wojtek59 napisał: Tu masz zdjęcie Dokładnie te. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Po pierwsze primo - mam dwa zestawy EC-135 Revela na zbyciu, ino nie chce mi się lecieć "na pocztę". Po drugie primo - jest na alledrogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 16 minutes ago, Wojtek59 said: Po pierwsze primo - mam dwa zestawy EC-135 Revela na zbyciu, ino nie chce mi się lecieć "na pocztę". Po drugie primo - jest na alledrogo Czyli "niechce mi się, i poszukaj se". Dzięki za konstruktywnego posta Z pewnością sobie poszukam co trzeba i zamówię i bez takich rad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 W jakiej skali będziesz dłubał ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Zacznę od badań co jest dostępne na rynku. Myślałem o czymś większym niż 1/72 bo ciągle takie malutkie robiłem. Wszelkie decyzję obwieszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Warsztat kolegi @Mitrandir odkopany: Jak i galeria! : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 6 godzin temu, alienus napisał: Warsztat kolegi @Mitrandir odkopany: Jak i galeria! : Ale starocie zerknę do swoich zasobów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Jako że to będzie ten sam wiatrak tyle że po latach to chyba muszę go bardziej obić i pobrudzić Myślę że 1/72 go zrobię... a powód dość prozaiczny - bo jeszcze coś widzę. Większe skalę sobie na starość zostawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Wygląda mi że to będzie chyba najświeższa wersja od Revella zgodnie ze scalemates: https://www.scalemates.com/pl/kits/revell-04939-airbus-helicopters-ec135-anwb--957493 Wyszło to w 2015 więc pewnie zaraz po tym jak @Mitrandir ulepił swojego Porównując ze zdjęciem dużo różnic nie widzę, choć pewnie jeszcze nie wiem na co patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Poszedłbym bardziej w tego bo na jego ramkach widzę więcej części, np. noże do rozcinania linii energetycznych nad i pod kokpitem. https://www.scalemates.com/kits/revell-04986-airbus-helicopters-ec135-air-glaciers--975201 Dla mnie wygląda jakby ten glaciers miał jedną ramkę wiecej. Takie różnice na pierwszy rzut oka pomiędzy tym którym wystawiłeś, a prawdziwym zaznaczyłem na zdjęciu. Dla mnie wychodzi na to, że ten w wersji glaciers jest dla nas lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 A ja trochę przewrotnie zaproponuję większy zestaw Revella bo jednak większy model to większe możliwości.... Standardowo przykładem niech będzie dzieło kolegi GEMa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Jak już pisałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 18 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2022 (edytowane) 14 hours ago, leon said: A ja trochę przewrotnie zaproponuję większy zestaw Revella bo jednak większy model to większe możliwości.... Standardowo przykładem niech będzie dzieło kolegi GEMa No jaaaaa, obejrzalem glarię i tego się nie da odzobaczyć! Mogę się pokusić co najwyżej o karykaturę tego co tam zobaczyłem. Poszukam co w 1:32 jest dostępne. Kolega @DarkWing też niedawno coś w tym temacie kleił na forum, warsztat do przestudiowania. Pozdrawiam [Edit] w 1:32 to tylko tego idzie zostać https://www.scalemates.com/pl/kits/revell-04982-eurocopter-ec135-heeresflieger--1119713 Edytowane 18 Kwietnia 2022 przez alienus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 18 Kwietnia 2022 Share Napisano 18 Kwietnia 2022 Model jest, ale nie mam kalek... poszły do mojego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 21 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2022 Dzień dobry, Male co nieco już dojechało. Także skala 1:72. Wziąłem dwa różne i powybieram co bardziej pasuje, no i części zapasowe zawsze dobrze mieć po ręką. Również farbki zgodnie z rekomendacja kolegów co już zęby na tym zjedli. Teraz trochę zdjęć jeszcze pozbieram, no i coś z kalkami muszę pomyśleć. Podzwonić , popisać... A moze ktoś chociaż zdjęcie kalek zrobił przypadkiem by można je było odtworzyć zobaczymy co się znajdzie. A na teraz pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 21 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2022 Takie kalki w zestawach się trafily: Oraz ekstra ramka z glaciera: Pozostałe ramki identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Kwietnia 2022 Share Napisano 21 Kwietnia 2022 (edytowane) Cytat EC135 - SP HXD Polish Medica Air Rescue A dlaczego nie Lotnicze Pogotowie Ratunkowe? Edytowane 21 Kwietnia 2022 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 21 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2022 Jeszcze nie zmieniłem zaraz poprawę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Witam, Pierwsze pociągnięcie skalpela się już wydażyło zatem donoszę że pacjent ma się puki co dobrze chciałem spróbować techniki opisanej przez @Mitrandir w jego warsztacie, i faktycznie - da się skalpelem drzwi wybrać. Docelowo chcę mu wszystkie drzwi pootwierać, przednie z obu stron jak i tylne. Mam nadzieję że nie połamie tego maluszka przy tym. A jak wyjdzie to zobaczymy Pozdrawiam i miłej kawusi. Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 To chyba ten sam co i po moim niebie lata czasem. No i to dodatkowy powód żeby tu zaglądać. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi