Mitrandir Napisano 17 Maja 2022 Share Napisano 17 Maja 2022 39 minut temu, alienus napisał: Zmniejszyłem średnicę osłony oraz ją bardziej wyobliłem (chyba nie ma takiego słowa), jak i też dodałem charakterystyczną dziurkę na środku. Myślę że jest dużo lepiej i dużo bliżej oryginału. Aaaa no tak, miałem robić wiatrak od zera ... no więc już łopatki z blaszek zaczynałem strugać gdy pokonała mnie próba wykonania centralnej części (szybki rysunek na kolanie by było wiadomo o ci mi się rozchodzi): Wydaje mi się że najprościej to by było zacząć od wałka 5.5mm i zrobić przez niego wszystkie 10 przewiertów na 0.5, potem wyciąć z niego plasterek 1.3mm z otworami i na końcu zrobić przewiert 2mm. Na koniec wkleić 10 blaszek pod kątem 45 stopni w otwory i gotowe. Tyle teorii, w praktyce odpadam na pierwszych przewiertach - chyba bez jakieś stabilnej stacji do precyzyjnego wiercenia lub ręki precyzyjnej jak u chirurga-zegarmistrza nie do zrobienia. Pozdrawiam, Paweł Nie rób scen... zapomniałeś o podstawie każdej łopatki, taka kryza, oś obrotu nastawy łopatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Maja 2022 Share Napisano 17 Maja 2022 A tak ma serio, to kawał dobrej roboty jak coś potrzeba to wal na priwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 17 Maja 2022 Share Napisano 17 Maja 2022 Cześć! Podoba mi się ten warsztat! Jak najbardziej jest takie słowo "wyoblić". Znaczy trochę co innego, ale w tym wypadku pasuje: Wyoblanie – Wikipedia, wolna encyklopedia Jeśli chodzi o wirnik ogonowy - wentylator - jakie grube byś łopatki od niego widział? Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 17 Maja 2022 Autor Share Napisano 17 Maja 2022 27 minutes ago, pmroczko said: Jeśli chodzi o wirnik ogonowy - wentylator - jakie grube byś łopatki od niego ... Łopatki z modelu mają jakoś 1.1mm na 4mm, tylko są za grube ze względów technologicznych (zgaduję) by je odlać więc je pocieniłem (kolejne nowe słowo ) jakoś do 0.4 - 0.5mm. Ponieważ część centralna w modelu ma 7mm a powinna być bliżej tj na rysunku czyli około 5.5mm więc łopatki owinny się wydłużyć i tak ich wymiary to widzę jakoś .... ... a zresztą narysuję zamiast wymiary opowiadać.... grubości tylko nie narysowałem więc napiszę że coś od 0.2mm jak blaszkach Abera do max 0.5 jak odchudzony plastik z modelu by wyglądało poprawnie... wymiary wiadomo orientacyjne A tu jak się ma oryginał: Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 17 Maja 2022 Share Napisano 17 Maja 2022 Fajna praca. Do łopatek polecam paski hipsu gr 0,3mm x 1mm szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 17 Maja 2022 Autor Share Napisano 17 Maja 2022 (edytowane) 23 minutes ago, burzatg said: Fajna praca. Do łopatek polecam paski hipsu gr 0,3mm x 1mm szerokości. Dzieki tez to rozważałem, tylko poleć jak zrobić to w środku do czego się łopatki mają trzymać bo to tu utknąłem. A jak już plotkujemy o hipsie to jak go ciąć w 1mm paski by się nie zwijały w falbanki? Gdzieś kiedyś widziałem dobre rady na forum jak to ugryźć ale wtedy jeszcze farby od kleju nie odróżniałem na pewno się przyda do budowy wyposażenia śmigłowca. Edit - jeszcze jest druk 3D przecież.... kogo to ja z drukarką znam.... hmm Edytowane 17 Maja 2022 przez alienus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 17 Maja 2022 Share Napisano 17 Maja 2022 Polecam gotowca https://www.mojehobby.pl/products/PRET-0-3mm-x-1-0mm-250mm-1szt-1-piece.html widzę, że aktualnie nie dostępny ale może gdzieś jeszcze znajdziesz. A jak poucinać z arkusza? Hmm, gdzieś tu czytałem, żeby ciąć delikatnie żyletką na kilka razy. 7 minut temu, alienus napisał: tylko poleć jak zrobić to w środku do czego się łopatki mają trzymać Za cienki w uszach jestem, ale może jakiś szablon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 17 Maja 2022 Autor Share Napisano 17 Maja 2022 Pomyślałem sobie tak - skoro problemem jest zrobić otwory na samym końcu jak już mam element to może odwrócę kolejność i zrobie otwory na samym początku?! I tak też zrobiłem - historia w obrazkach Pomysł po krótce jest taki, skleję element z 3 kawałków hipsu. Dół i góra bedą w całości z warstwy 0.3mm a środek pocięty na trójkąty z 0.7mm. Całość grubości tj oczekiwane 1.3mm. Najpierw 0.7mm ponacinalem tj łopatki mają być: Od spodu podkeliełem 0.3mm O góry też 0.3mm, by całość zamknąć w "kanapkę" Potem wyciąłem w ala-kółko i do wiertarki. Zredukowałem do docelowego dysku troszke ponizej 6mm. Teraz wiertarka ręczna i wiertło 0.5mm - już jest dużo łatwiej z otorami bo środkowa warstwa kanapki pokazuje gdzie mają być otwory i są one już wstępnie zrobione - tyle że wypełnione pyłem z obróbki więc zostaje je udrożnić Element ma się tak A tu pierwsza z łopatką z blaszki. Otwory nie wyszły mi idealnie w linii ale i tak super że cokolwiek takiego udało się wyrzeźbić. Powalczę z tym jeszcze i może nowy lepszy wiatrak jednak powstanie. Pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 18 Maja 2022 Autor Share Napisano 18 Maja 2022 Szybki updejt - sukces pozdrawiam Paweł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 Jeśli możesz to sprawdź na zdjęciach lub w planach albo w opisie technicznym, czy łopatki wentylatora są rozmieszczone równomiernie. Coś mi się plącze po głowie, że w celu redukcji hałasu, mogły być rozmieszczone nierównomiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
georg1973 Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 W jednym z początkowych wpisów wątku odwołujesz się do techniki wybierania drzwi skalpelem, która prezentował Mitrandir w jednym ze swoich warsztatów. Czy mógłbyś podać namiar na ten warsztat? Próbowałem go odszukać "na piechotę", ale rezultat żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 18 Maja 2022 Autor Share Napisano 18 Maja 2022 16 minutes ago, Wojtek59 said: Jeśli możesz to sprawdź na zdjęciach lub w planach albo w opisie technicznym, czy łopatki wentylatora są rozmieszczone równomiernie. Coś mi się plącze po głowie, że w celu redukcji hałasu, mogły być rozmieszczone nierównomiernie. Tak, moje też są rozmieszczone nierównomiernie, nawet maja rozne wymiary i niektóre sa nawet troche krzywe, tyle że ze względów technologicznych bo rzecz jest zbyt malutka 6 minutes ago, georg1973 said: W jednym z początkowych wpisów wątku odwołujesz się do techniki wybierania drzwi skalpelem, która prezentował Mitrandir w jednym ze swoich warsztatów. Czy mógłbyś podać namiar na ten warsztat? Próbowałem go odszukać "na piechotę", ale rezultat żaden. Na pierwszej stronie warsztatu jest link: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
georg1973 Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 No fakt. Ślepy człowiek, nie widzi tego co ma przed samym nosem. Pora na zmianę gogelków. Wielkie dzięki za pomoc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi