Skocz do zawartości

Gaz Tigr i inne MRAP w działaniach w Ukrainie

Bartosz Ciesielski

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co ja wiem Kraken jest jednostką ochotniczą ale masz rację ponieważ jego założyciele to byli żołnierze z AZOVA  walczący w czasie ATO 2014-15. Informacje podają że mają różny przekrój członków wielu jest mocno prawicowych wywodzących się z stadionów.

2 godziny temu, bulik58 napisał:

to chyba tylko wóz amunicyjny a nie wyrzutnia?

Oczywiście. Myślałem że to wóz amunicyjny do TOSów ale sprawdziłem i one wyglądają inaczej (TZM-T)....   ale to jednak wygląda na zamontowane na podwoziu czołgowym mocowania na pociski do systemu Uragan (standardowo jest to kołowy wóz 9Т452)

EDIT  --------------------------

44.thumb.jpg.38e20fadaebedb8f444f57fb96d903f1.jpg

45.thumb.jpg.62380587fb17444cafd750e494bee765.jpg

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 1

W modelu bez zdalnie sterowanego km  z zvezdy też niej tej wykładziny.Na fotkach jest na pewno wersja z silnikiem GAZ a bo ich silniki nie mieściły się tak jak Cumins . Więc podwyższyli maskę 

@bulik58 ciekawe jest to że jest w środku w bardzo dobrym stanie. Co do samych modeli nie wiem który jest lepszy 

Edytowane przez Bartosz Ciesielski

10 godzin temu, Bartosz Ciesielski napisał:

W modelu bez zdalnie sterowanego km  z zvezdy też niej tej wykładziny.Na fotkach jest na pewno wersja z silnikiem GAZ a bo ich silniki nie mieściły się tak jak Cumins . Więc podwyższyli maskę 

@bulik58 ciekawe jest to że jest w środku w bardzo dobrym stanie. Co do samych modeli nie wiem który jest lepszy 

Moim zdaniem to jest składak 2 wersji. Żeby wykonać, trzeba mieć 2 zestawy Zvezdy, dla kadłuba wczesną dla maski silnika późną + niewiadoma co do sposoby mocowania koła zapasowego. Kadłuby wersji różną się między innymi wysokością i kształtem wnęk na klamki, wysokością zawieszenia i innymi szczegółami i to nie zawsze, gdyż zdarzają się fabryczne "mieszańce" zwłaszcza w wersji łączności.  Wykładziny wewnętrzne montowali tylko w wczesnych wersjach i w wersjach "eksportowych". Część serii, wykładziny wykonywali z domieszką aramidu a więc miały właściwości przechwytywania drobnych odłamków itd.. Model Zvezdy z rakietami ppanc odpowiada wczesnej wersji, obecnie dostarczane ( w znikomej ilości) ppanc mają inny kształt kadłuba w górnej części. Funkcjonują co najmniej 3 rodzaje "włazów" na dachu...  Stojak na amunicję wydaje się inny niż oryginalny, ale to też nie reguła bo różniły się zależnie od "serii", a dla Purytanów można by było wymienić jeszcze kilka różnic" miedzy innymi " reflektory szperacze" czy wyrzutnie granatów dymnych czy światłami tylnymi, gdzie część była już "ledowych" a cześć "analogowych".... wgląda na nadpalony, albo długo stał "pod chmurką"

• Like 1