Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
28 minut temu, dante napisał:

A zwrociles uwage na naszywke? Widac o co sie ruskie bija.

Ta "postać" na naszywce przewija sie od początku i związana jest z "muzykantami"

Napisano
26 minut temu, Bartosz Ciesielski napisał:

@dantei @chorąży już w pierwych godzinach inwazji było widać że tęsknią do ZSRR co widać po naszywkach zachowaniu czy czołgu z wieką flagą z sierpem i młotem. 

Od zawsze bazują na legendzie wielkiej wojny ojczyźnianej, zresztą żołnierze dokumentują takie miejsca, obecnie kopią transzeje, okopy, ukrycia, znajdują ślady wojny II wojny, przecież walczą w tych samych miejscach, a ziemia pełna tam jest "pamiątek" walczą "tam gdzie ich dziadkowie", przecież ich samoloty nadal mają "gwiazdy" itd ... ... Przed 3 miesiacami wyzwolenie Auschwitz-Birkenau. Nie tylko tam, niedawno Słowacy świętowali wyzwolenie swej Stolicy przez Armię Czerwoną. Teraz miją kolejne rocznice wyzwolenia Opolszczyznyś, Śląska.  To wszystko najnowsza historia. Znam miejsce w górach, gdzie są 2 mogiły, jedna dobrego "niemca", druga dobrego "czerwonoarmisty". Do teraz palą się tam znicze, miejscowi pamiętaja i dbają. Historia, której nie zmienimy ....

• Like 2
Napisano
22 godziny temu, Bartosz Ciesielski napisał:

nie wiem czy to bezpieczne 

Zdecydowanie nie, ale zaletą jest fakt, że na pewno nie będzie kaleką.

A przy okazji odwołań do historii nasi sojusznicy? też mają dużo za uszami.

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, wprzybylak napisał:

Zdecydowanie nie, ale zaletą jest fakt, że na pewno nie będzie kaleką.

A przy okazji odwołań do historii nasi sojusznicy? też mają dużo za uszami.

Zwycięzców się nie rozlicza i to bardzo często wykorzystywali nasi sojusznicy. Ale mimo wszystko wolę gwieździsty sztandar od sierpa i młota 

7 godzin temu, chorąży napisał:

Od zawsze bazują na legendzie wielkiej wojny ojczyźnianej, zresztą żołnierze dokumentują takie miejsca, obecnie kopią transzeje, okopy, ukrycia, znajdują ślady wojny II wojny, przecież walczą w tych samych miejscach, a ziemia pełna tam jest "pamiątek" walczą "tam gdzie ich dziadkowie", przecież ich samoloty nadal mają "gwiazdy" itd ... ... Przed 3 miesiacami wyzwolenie Auschwitz-Birkenau. Nie tylko tam, niedawno Słowacy świętowali wyzwolenie swej Stolicy przez Armię Czerwoną. Teraz miją kolejne rocznice wyzwolenia Opolszczyznyś, Śląska.  To wszystko najnowsza historia. Znam miejsce w górach, gdzie są 2 mogiły, jedna dobrego "niemca", druga dobrego "czerwonoarmisty". Do teraz palą się tam znicze, miejscowi pamiętaja i dbają. Historia, której nie zmienimy ....

Zgadzam się z tobą nie każdy Rosjanin  jest zły. Tak samo nie wszyscy Niemcy byli źli 

Edytowane przez Bartosz Ciesielski
  • Like 1
Napisano
W dniu 6.04.2024 o 21:44, Bartosz Ciesielski napisał:

Ukrainski BTR

To BTR-4 , był eksportowany za granicę , początkowe pojazdy były podatne na awarie , dlatego powstała wersja BTR-4E której poprawiono wady i dołożono pancerz listwowy wokół kadłuba i wieży.

W dniu 7.04.2024 o 14:29, Bartosz Ciesielski napisał:

Troszkę stuningowanych MT LB  

Zarówno Ukr jak i rosjanie parokrotnie podejmowali próby modernizowania tych pojazdów, duży artykuł na ten temat był zamieszczony w NowejTechnice Wojskowej przed 3-4 miesiącami o ile dobrze pamiętam. 

8 godzin temu, Bartosz Ciesielski napisał:

@dantei @chorąży już w pierwych godzinach inwazji było widać że tęsknią do ZSRR co widać po naszywkach zachowaniu czy czołgu z wieką flagą z sierpem i młotem. 

Zawsze mieli i mają do tego ciągawkę , nie dawno opisywano historie rosjanki która zrobiła sobie fotkę pod pomnikiem Ojczna wzywa  na Kurchanie Mamaja w Wołgogradzie/Stalingradzie , a ponieważ to jest większe świętokradztwo niż zabicie świętej krowy w Indiach wydano za nią nakaz aresztowania. Kiedy wróciła z  zagranicy zgarnięto ją lotniska.  

Co do tematu wyzwalania : .....Teraz miją kolejne rocznice wyzwolenia Opolszczyznyś, Śląska - jak sowieci mogli wyzwalać Opolszczyzne i Opole w 1945 roku ? Od roku 1666 po spłaceniu sum zastawnych Opole i księstwo Opolsko-Raciborskie przeszło w ręce Habsburgów , potem od 1742 należalo do Prus z krótkimi przerwami, chyba że chodzi o rok 1761 kiedy rosjanie je zdobyli na krótko   , zdobywali Górny Śląsk w Styczniu 1945 (do Opola wkroczyli 24 Stycznia). a nie w Kwietniu 1945 r

Temat mogił - Po całym Górnym Śląsku są rozsiane mogiły poległych m.in. w I w.ś. , Fracuzów, Włochów , chyba Brytyjczyków , w Powstaniach Śląskich , Kampanii 1939 oraz w II w.ś. W mojej miejscowości oprócz poleglych żolnierzy z tych 3 krajów jest duży cmentarz poległych w II w.s. rosjan,  kiedy skończyli nim się opiekować Polacy , to ruscy olali temat i teraz to miejsce chyli  się ku upadkowi. Pamiątką po zdobywcach tych rejonów są ruiny obozów pracy i miejsca gdzie zbierano internowanych miejscowych i wysyłano do pracy w kopalniach na wschód, ciekawostką jest leżąca 12 km wieś gdzie na cmentarzu parafialnym są pochowani powstańcy śląscy, żołnierze polscy z 1939 oraz niemieccy. Grobami opiekują się miejscowi, i nie ma różnicy komu składają kwiaty  i palą świece. 

• Like 2
Napisano
9 godzin temu, bulik58 napisał:

Co do tematu wyzwalania : .....Teraz miją kolejne rocznice wyzwolenia Opolszczyznyś, Śląska - jak sowieci mogli wyzwalać Opolszczyzne i Opole w 1945 roku ? Od roku 1666 po spłaceniu sum zastawnych Opole i księstwo Opolsko-Raciborskie przeszło w ręce Habsburgów , potem od 1742 należalo do Prus z krótkimi przerwami, chyba że chodzi o rok 1761 kiedy rosjanie je zdobyli na krótko   , zdobywali Górny Śląsk w Styczniu 1945 (do Opola wkroczyli 24 Stycznia). a nie w Kwietniu 1945 r

Temat mogił - Po całym Górnym Śląsku są rozsiane mogiły poległych m.in. w I w.ś. , Fracuzów, Włochów , chyba Brytyjczyków , w Powstaniach Śląskich , Kampanii 1939 oraz w II w.ś. W mojej miejscowości oprócz poleglych żolnierzy z tych 3 krajów jest duży cmentarz poległych w II w.s. rosjan,  kiedy skończyli nim się opiekować Polacy , to ruscy olali temat i teraz to miejsce chyli  się ku upadkowi. Pamiątką po zdobywcach tych rejonów są ruiny obozów pracy i miejsca gdzie zbierano internowanych miejscowych i wysyłano do pracy w kopalniach na wschód, ciekawostką jest leżąca 12 km wieś gdzie na cmentarzu parafialnym są pochowani powstańcy śląscy, żołnierze polscy z 1939 oraz niemieccy. Grobami opiekują się miejscowi, i nie ma różnicy komu składają kwiaty  i palą świece. 

Polecam Trylogię Sapkowskiego o Wojnach Husyckich, bedzie można siegnąć do wczesniejszych czasów.

• Like 1
Napisano
21 godzin temu, dante napisał:

A zwrociles uwage na naszywke? Widac o co sie ruskie bija.

19 godzin temu, Bartosz Ciesielski napisał:

już w pierwszych godzinach inwazji było widać że tęsknią do ZSRR co widać po naszywkach zachowaniu czy czołgu z wieką flagą z sierpem i młotem. 

No dobra, w takim razie o co się biją i za czym tęsknią ci drudzy, skoro...

image.png.4b58eafa48b3786714522625a97b427d.png.272cee71fad58f2338a4ee3ebfec243d.png

image.png.7087274a85110336042e3b8c1608a248.png.c849bde93672a5f843db2ce606beed4d.png

image.png.c2f3875e08b696930ccafd6a5e18d41a.thumb.png.7a89fdd86a2cfd9f0495add34334211b.png

Oficjalna wersja jest, że za Europę i europejskie wartości... 

Zapomnieli chyba tylko dodać: "tak jak my je rozumiemy" :mrgreen:

Broń boże nie chcę podgrzewać atmosfery, a jedynie pokazać, że jedni i drudzy mają swoje za uszami.

Napisano
39 minut temu, chorąży napisał:

Polecam Trylogię Sapkowskiego o Wojnach Husyckich, bedzie można siegnąć do wczesniejszych czasów.

Czy Wojny Husyckie mają coś wspólnego z ,, Wyzwalaniem ,,  terenów Sląska i Opolszczyzny w 1945? Bo tego dotyczył mój wpis, jeśli tak to proszę podrzucić mi ale na priva i nie zaśmiecajmy wątku którego tematycznie to nie dotyczy, dziękuje.

10 minut temu, Grzes napisał:

Broń boże nie chcę podgrzewać atmosfery, a jedynie pokazać, że jedni i drudzy mają swoje za uszami.

Tu nie chodzi o podgrzewanie atmosfery tylko o fakt iż zaraz pojawią się wpisy które poskutkują usuwaniem stron itp. Ja ze swej strony  odpowiem ci krótko - rosjanie napadli na Ukrainę pod pretekstem walki z faszystami, a przecież bardzo wielu z nich również chwali się tymi symbolami, i to zarówno wojskowi jak i cywile. Powstało wiele grup szerzących faszyzm  i wzorujących się np. na Waffen SS i noszących ich oznaczenia. Wiele zdjęć to potwierdzających można znależść w sieci. I tu rodzi się pytanie jak faszysta może zwalczać faszyzm? 

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Grzes napisał:

No dobra, w takim razie o co się biją i za czym tęsknią ci drudzy, skoro...

image.png.4b58eafa48b3786714522625a97b427d.png.272cee71fad58f2338a4ee3ebfec243d.png

image.png.7087274a85110336042e3b8c1608a248.png.c849bde93672a5f843db2ce606beed4d.png

image.png.c2f3875e08b696930ccafd6a5e18d41a.thumb.png.7a89fdd86a2cfd9f0495add34334211b.png

Oficjalna wersja jest, że za Europę i europejskie wartości... 

Zapomnieli chyba tylko dodać: "tak jak my je rozumiemy" :mrgreen:

Zawsze się znajdą ekstremiści ale jak patrzę na to więcej neo nazistów widzę po stronie sierpa i młota.

Edytowane przez Bartosz Ciesielski
  • Like 2
Napisano
3 godziny temu, bulik58 napisał:

Czy Wojny Husyckie mają coś wspólnego z ,, Wyzwalaniem ,,  terenów Sląska i Opolszczyzny w 1945? Bo tego dotyczył mój wpis, jeśli tak to proszę podrzucić mi ale na priva i nie zaśmiecajmy wątku którego tematycznie to nie dotyczy, dziękuje.

.......

Cytuję :" 

Od roku 1666 po spłaceniu sum zastawnych Opole i księstwo Opolsko-Raciborskie przeszło w ręce Habsburgów , potem od 1742 należalo do Prus z krótkimi przerwami, chyba że chodzi o rok 1761 kiedy rosjanie je zdobyli na krótko   , zdobywali Górny Śląsk w Styczniu 1945 (do Opola wkroczyli 24 Stycznia). a nie w Kwietniu 1945 r

Temat mogił - Po całym Górnym Śląsku są rozsiane mogiły poległych m.in. w I w.ś. , Fracuzów, Włochów , chyba Brytyjczyków , w Powstaniach Śląskich , Kampanii 1939 oraz w II w.ś. W mojej miejscowości oprócz poleglych żolnierzy z tych 3 krajów jest duży cmentarz poległych w II w.s. rosjan,  kiedy skończyli nim się opiekować Polacy , to ruscy olali temat i teraz to miejsce chyli  się ku upadkowi. Pamiątką po zdobywcach tych rejonów są ruiny obozów pracy i miejsca gdzie zbierano internowanych miejscowych i wysyłano do pracy w kopalniach na wschód, ciekawostką jest leżąca 12 km wieś gdzie na cmentarzu parafialnym są pochowani powstańcy śląscy, żołnierze polscy z 1939 oraz niemieccy. Grobami opiekują się miejscowi, i nie ma różnicy komu składają kwiaty  i palą świece. "           

.....      ma to coś wspólnego z moim komentarzem  ( ,, Wyzwalaniem ,,  terenów Sląska i Opolszczyzny w 1945) ? ???   No tak,  retoryczne pytanie...

A co do zaśmiecania wątku, to sugeruję spojrzeć w lustro i pomyśleć ....

Rozumiem że symbolika nazizmu na Ukrainie nie przeszkadza, problemem jest tylko "..    fakt iż zaraz pojawią się wpisy które poskutkują usuwaniem stron itp   ...."    rozumiem, a raczej nie rozumiem, cóż ...

ps..

Proponuję wrócic do modelarstwa co Szanwnemu zdecydowanie lepiej wychodzi ...

Napisano (edytowane)

,, Szanowny Krytyku,, gdybyś poświęcił choćby krótką chwilę i przeczytał swój własny wpis to zauważyłbyś z pewnością iż to TY sam podzieliłeś go na różne tematy , nie związane z głównym czyli  ,, Wyzwolenie....   i to że moja odpowiedź została  przypisana do każdego z nich ale jak widać urażony honor wygrał z czasem , nie wspomnę już  o przytaczaniu słów wyrywanych z całości a które zmieniają całkowicie obraz mojej wypowiedzi.  Co do symboli używanych nie jednokrotnie przez Ukr  - parokrotnie już o tym pisałem ale jak widać  bezskutecznie , pozwolę sobie zacytować ,, .... Rozumiem że symbolika nazizmu na Ukrainie nie przeszkadza, problemem jest tylko "..    fakt iż zaraz pojawią się wpisy które poskutkują usuwaniem stron itp   ...."    rozumiem, a raczej nie rozumiem, cóż ... . Sorry ja też nie rozumiem zacytowanej wypowiedzi bo za zdanie trudno to uznać. 

A co do zaśmiecania wątku, to sugeruję spojrzeć w lustro i pomyśleć ....

20 godzin temu, chorąży napisał:

Prośba, to link,  aby ze zrozumieniem obejrzeć, posłuchać i może zastosować się:

https://ok.ru/video/6916303424128            ...

I może warto skończyć ze zaśmiecaniem wątku Kolegów Modelarzy Lotniczych i wrócić do relacji z budowy modeli  ?..

Czyli przygadał kocioł garnkowi , popieram inicjatywę lepiej kleić niż udawać pisarza , bo to pierwsze trochę lepiej wychodzi. 😀

Edytowane przez bulik58
  • Thanks 1
Napisano
1 godzinę temu, Bartosz Ciesielski napisał:

Mam pytanie techniczne czy tylko ja mam problem z dodawaniem zdjęć do forum ?????

Chyba tak

Napisano
1 godzinę temu, em napisał:

Ruskie sklecili potwora 

https://t.me/rybar/59008?single

Ciekawy koszmarek. Tłumaczenie podpisu przez chatgpt:

Na nagraniu, jak trafnie wyrazili to koledzy, "apogeum budowy grilli" to rosyjski czołg T-72 z ogromną "skrzynią" do ochrony przed dronami FPV, prowadzący kolumnę pancerną podczas jednego z ataków pod Krasnogorówką na kierunku donieckim.

Te ujęcia są interesujące również w innym kontekście: już w 2021 roku "pudła" nad wieżami były powodem do żartów, podobnie jak strzelanie do dronów z broni strzeleckiej i pomysły na punkty obserwacyjne do wykrywania UAV. Jednak ostatecznie okazało się to skuteczne i albo stało się już powszechne, albo aktywnie wprowadzane teraz.

Jednocześnie na terenie działań wojennych (TVD) w innych regionach te i podobne techniczne rozwiązania mogłyby być albo nadmiarowe, albo zupełnie bezużyteczne. Po prostu ze względu na zupełnie inne charaktery działań bojowych i aktualne tam zagrożenia.

📌 W dzisiejszych warunkach elastyczność i zdolność do adaptacji do nowych wyzwań nabierają jeszcze większego znaczenia. A praktyka ostatnich dwóch lat pokazała, że istotną rolę w tym odgrywa prywatna inicjatywa - czasami improwizowane prototypy stawały się podstawą dla przemysłowych serii produktów.

Dlatego możliwe jest, że absurdalne, monstrualne konstrukcje na pojazdach opancerzonych, czołgi królewskie z zestawem systemów zakłóceń radiowych lub wieże z karabinami o kalibrze 12 mm w rzeczywistości okażą się doskonale pasującymi opcjami dla realiów TVD.