bulik58 Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia (edytowane) W dniu 5.04.2024 o 21:58, dante napisał: Rosyjskie czolgi z zamontowanymi zagluszarkami: W dniu 6.04.2024 o 00:52, Bartosz Ciesielski napisał: Uzupełnienie fotek @dante ciąg dalszy Wyrwali go z rąk Rosjan. Walka trwała do samego końca - WP Tech T-72B3 – modernizacja po rosyjsku [ANALIZA] | Defence24 Wyrwali je z rąk Rosjan. Pokazali nagranie US Bradley IFV with Ukrainian crews are hunting Russians in Ukraine kolejne Leopardy w drodze do Ukr Ukr T-72AV CV 90-40C zniszczony T-55S W dniu 9.04.2024 o 19:18, em napisał: Ruskie sklecili potwora Zdjęcie rosyjskiej konstrukcji, przesyłane sobie przez ukraińskich żołnierzy A Ukraincy go już zniszczyli The russian turtle tank has be destroyed/damaged T-72 po.... tuningu kolejne kombinowane zdjęcie zniszczonego Bradleya , kiedy pokażą tego samego wraka na innym zdjęciu , i kiedy będzie poprawne? Historia kołem się toczy W obwodzie chersońskim rosyjska 810 brygada piechoty morskiej w zamian za T-62M otrzymała T-55 i trochę młodszy brat T-80B foto z 2024 r. zniszczone kolejne T-90S T-90M i kolejny płonącyT-90M , widziany z rosyjskiego BMP-2 Retreating T-90M with Fire Ontop Of Its Driver Hatch as Seen Ontop of a Russian BMP-2 Edytowane 13 Kwietnia przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia 3 godziny temu, Bartosz Ciesielski napisał: Czary mary i ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia ATS-59G proszę bez brzydkich żartow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 12 Kwietnia Share Napisano 12 Kwietnia Kolejny ? Chociaż patrząc na "zieleń" przyrody to to może być jakieś starsze zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wprzybylak Napisano 12 Kwietnia Share Napisano 12 Kwietnia Wyjrzyj za okno, nie ma różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 13 Kwietnia Share Napisano 13 Kwietnia (edytowane) Ukr BMP-1 z Samodzielnej Bryg. Prezydenckiej BVS-10 Strykery, VAB i zdobyczne BTR-82A zdobyty T-72 Ural 4320 BMP-1 kolejna fotka żólwia 18 godzin temu, chorąży napisał: Kolejny ? Chociaż patrząc na "zieleń" przyrody to to może być jakieś starsze zdjecie 14 godzin temu, wprzybylak napisał: Wyjrzyj za okno, nie ma różnicy. Nie, ciągle ten sam Napisano 27 Marca rosyjskie propagandowe fotki ,, zniszczonych Badleyów ,, ......... , tu są już 2 , kiedy następne? Napisano 12.04 następny: to już 3 , i tak można mnożyć kolejny zniszczony Bradley, kiedy pokażą tego samego wraka na innym ujęciu? MT-LB z RBU-6000 What is that vehicle? Don’t mind the Russians in the background Russian Armoured Recovery Vehicle in action Edytowane 13 Kwietnia przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Kwietnia Share Napisano 13 Kwietnia Nie wiem czy było.Ciekawe spojrzenie na sytuację w armi ukrainy . https://defence24.pl/wojna-na-ukrainie-raport-specjalny-defence24/hostomel-pamietam-tylko-ja-wywiad 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 13 Kwietnia Share Napisano 13 Kwietnia 4 godziny temu, Xmen napisał: Nie wiem czy było.Ciekawe spojrzenie na sytuację w armi ukrainy . https://defence24.pl/wojna-na-ukrainie-raport-specjalny-defence24/hostomel-pamietam-tylko-ja-wywiad Bardzo dobry artykuł, który jest bliski prawdy - tego typu opinii jest coraz więcej. Ukraina się w tym wszystkim pogubiła. Sam często rozmawiam z chłopakami z UKR w pracy i podkreślają, że na wschodzie armia na wykończeniu, a w Kijowie, Lwowie i innych miastach z daleka od frontu remontuje się drogi, chodniki etc. zamiast kupować broń. Że nie da się prowadzić wojny i być blisko przegranej, a jednocześnie zakłamywać rzeczywistość, że żyjemy jakby nic stanie działo. Podoba sytuacja była w 2014 - na wschodzie ciężkie i walki i potężne straty, a w Kijowie finał Ligi Mistrzów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Kwietnia Share Napisano 13 Kwietnia 23 minuty temu, mandrivecs napisał: Bardzo dobry artykuł, który jest bliski prawdy Dlatego postanowiłem go tutaj udostępnić. Pokazuje że rzeczywistość jest daleka od tego co pokazują media głównego nurtu i od oficjalnych komentarzy władz. Też rozmawiałem z chłopakami z Ukrainy w pracy i ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 13 Kwietnia Share Napisano 13 Kwietnia 9 godzin temu, Xmen napisał: Też czytałem ten artykuł, o wielu wspomnianych w nim rzeczach było słychać już wcześniej , zarówno o stronie Ukraińskiej jak i rosyjskiej, Najśmieszniejsze w tym jest to że żadna ze stron nie przyznaje się do opisanych faktów , a na podane zarzuty obie strony odpowiadają zgodnym chórem iż to kłamstwa strony przeciwnej. Od chwili gdy zaczęto opisywać dzieje wojen zawsze podawano wyższe straty przeciwnika niż swoje i to się nie zmieniło i nie widać żadnych oznak aby ten stan rzeczy uległ zmianie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia @bulik58 zgadza się to co napisałeś.Jednak takie zakłamywanie rzeczywistości obraca się przeciwko Ukraińcom.W przypadku rosjan nie ma to takiego znaczenia bo raz że blokada informacyjna a dwa opozycji która mogłaby się przeciwstawić obecnej władzy praktycznie nie ma. Uprzedzając pytanie dlaczego działa przeciw Ukraińcom już odpowiadam. Była o tym mowa w zeszłym roku .Pisanie o samych sukcesach i jak to dobrze nam idzie zacznie rodzić pytania czy pomoc jest jeszcze potrzebna.Po co ponosić koszty i mobilizować nowych żołnierzy gdy praktycznie na każdym kroku jesteśmy lepsi od rosjan. A tak to wygląda w oficjalnym przekazie. Zwłaszcza w zachodnich społeczeństwach które bardzo wierzą w przekaz medialny zaczyna się dyskusja czy warto ponosić koszty tej wojny. Niestety czas działa na korzyść rosjan czy to się komuś podoba czy nie. A jeszcze decyzja parlamentu o wykreśleniu z ustawy mobilizacyjnej zapisu o możliwości demobilizacji żołnierzy służących min. 3 lata na froncie też morale nie poprawiła. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia 16 minut temu, Xmen napisał: @bulik58 Była o tym mowa w zeszłym roku . @Xmen, tylko że jeszcze w tamtym roku z miejsca zostałbyś zmieszany z ruskimi onucami albo i gorzej. Dziś sprawdzimy, Twój wpis na kilkanaście minut, więc wszystko przed nami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia @giberes mówi się trudno. O tym co napisałem mówili w zeszłym roku socjologowie .To nie są moje wymysły.Sami Ukraińcy przyznają że entuzjazm już opadł i teraz jest tylko zmęczenie.Afery korupcyjne i defraudacja milionów dolarów pomocy też nie pomagają, Łatka ruskiej onucy już do mnie przylgnęła i jakoś muszę z tym żyć.Teraz czekam na wpisy że biorę ruble za te wpisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia 12 minut temu, Xmen napisał: @giberes mówi się trudno. O tym co napisałem mówili w zeszłym roku socjologowie .To nie są moje wymysły.Sami Ukraińcy przyznają że entuzjazm już opadł i teraz jest tylko zmęczenie.Afery korupcyjne i defraudacja milionów dolarów pomocy też nie pomagają, Łatka ruskiej onucy już do mnie przylgnęła i jakoś muszę z tym żyć.Teraz czekam na wpisy że biorę ruble za te wpisy. A co zrobisz z rublami za te wpisy? Pytam dla kolegi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia 1 minutę temu, em napisał: A co zrobisz z rublami za te wpisy? Pytam dla kolegi.... Nakupię modeli Zvezdy. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia (edytowane) 3 godziny temu, Xmen napisał: Pierwsze informacje o sukcesach zaczęły się pokazywać w prasie , TV po odparciu rosjan na początku 2023 i wzrosły po udanym kontrataku który pozwolił na odbicie wielu zagrabionych terenów w 2022 i wcześniej . Sukcesy te zostały zaprzepaszczone zbyt długim oczekiwaniem na dostawy sprzętu z zachodu . Czas jaki dostali rosjanie był wisienką na torcie marzeń, pozwolił im rozbudować swoje pozycje pościągać rezerwy , co poskutkowało nie udaną ofensywą letnią. Co do pytań w temacie dalszej pomocy w dobie sukcesów- sądzisz iż reakcja ludzi byłaby inna? Też by narzekali po co im pomagać , z resztą to się dzieje już teraz . Co do demobilu, jak wiemy wielu Ukraińców wyjeżdżało już na długo przed agresją rosyjską w poszukiwaniu lepszych zarobków , spytaj tych z którymi masz kontakt osobisty ile lat są już w Polsce. Agresja w 2022 roku tylko nasiliła ten exodus , co poskutkowało brakiem ludzi do wojska , a taka sytuacja zmusza często do podejmowania nie popularnych decyzji. Przypomnę ci stan wojenny w kraju kiedy wstrzymano odejście do cywila ludzi którzy ukończyli służbę zasadniczą i wojny nie bylo, Z resztą nie mamy co się czarować, taki sam exodus nastąpiłby również w Polsce, i taką samą decyzję podjęto by powtórnie po stanie wojennym. Edytowane 14 Kwietnia przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia 5 minut temu, bulik58 napisał: spytaj tych z którymi masz kontakt osobisty ile lat są już w Polsce. Tutaj zaskoczę. Ci z którymi mam kontakt w pracy do Polski przyjechali już po wybuchu wojny.To tyle co mogę napisać. Co do demobilu to usunięcie tego zapisu spowodowało to że Ci żołnierze poczuli się oszukani. Sami dowódcy przewidują że zwiększy się liczba samowolnych oddaleń i nie wracania z przepustek. Teraz już znikam. Miłej niedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, Xmen napisał: Są tacy i tacy , ja znam firmy polskie które zatrudniały ludzi z Ukrainy na długo przed wojną . Sądzisz że nowo powołani nie uciekaliby z wojska , milej niedzieli. Edytowane 14 Kwietnia przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wprzybylak Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia 7 godzin temu, Xmen napisał: Nakupię modeli Zvezdy. To nie było śmieszne, choć są na tyle dobre, że w sumie niezła inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia 3 minuty temu, wprzybylak napisał: To nie było śmieszne Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wprzybylak Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia Jak by nie patrzeć wspieranie ruskiego przemysłu, oczywiście żartuję. Ale w temacie dyskusji, myśle, że najgorsze co zrobili Ukraińcy to wstrzymywanie poboru młodszych roczników, ale też uporczywe przetrzymywanie jednostek na froncie, choć być może jedno z drugim jest powiązane. Sytuacja jest dla Ukraińców słaba- Rosjanie nadal naciskają, a brak możliwości rotacji lub uzupełnienia stanów osobowych na froncie powoduje, że dysproporcja sił się zwiększa. Oczywiście można mówić o brakach sprzętowych, ale tutaj chyba dotąd nie było tak fatalnie po stronie ukraińskiej, wielu analityków wskazuje, że dostawy 2033/2023 uzupełniły straty z nadwyżką, ale z drugiej strony chyba nikt nie zna danych dotyczących poziomu sprawności tegoż sprzętu. Nurtuje mnie pytanie, czy politycy na Ukrainie byli tak zaślepieni sukcesami, czy też może bali się o kolejne wybory? No ale jeśli panstwo przegra wojnę to wybory będą ich najmniejszym zmartwieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia (edytowane) 18 minut temu, wprzybylak napisał: Nurtuje mnie pytanie, czy politycy na Ukrainie byli tak zaślepieni sukcesami, czy też może bali się o kolejne wybory? Chyba wszystkiego po trochę. 18 minut temu, wprzybylak napisał: Jak by nie patrzeć wspieranie ruskiego przemysłu Co tam taka malutka Zvezda. Według raportu przygotowanego na uniwersytecie Yale w Rosji działa 220 firm z poza tego kraju.W tym firmy z Polski i jakoś ich nikt nie bojkotuje. A na pewno zostawiają tam większe pieniądze. Ps.Chętnie bym jeszcze z kolegą podyskutował ale boję się że znowu mi administracja zwróci uwagę bym zajął się modelowaniem a nie pisaniem po próżnicy. Więc żegnam. Edytowane 14 Kwietnia przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia Południowo Afrykański ,,Mbombe,, 6 z wieżyczka RCWS Strv 122 T-64BV T-64BVK Stryker 1126 SA-6 z wieżyczką BTR ? T-62 z KMT-7 zniszczony T-90 T-90A z dwoma typami urządzeń zakłócających zniszczone drony lądowe zniszczony T-72 https://vk.com/video-123538639_456307787 Tornado G https://packaged-media.redd.it/g7qk1zc6w2vc1/pb/m2-res_480p.mp4?m=DASHPlaylist.mpd&v=1&e=1713520800&s=16b4bf9707a2031e45e5b6b74e0f9eef064cdab7#t=0 rosyjska 2S3 Akatsja + BMP-3 2S3 Akatsja TOS-1A T-80BVM T-62M T-90M Z-STS oklatkowany BWP drony lądowe T-80BVMs 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 20 Kwietnia Share Napisano 20 Kwietnia Naprawa starych pocisków nową siekierką These are reported to be North Korean 120mm mortar shells in service with Russian artillerymen. https://packaged-media.redd.it/6p3h4pp9jsbb1/pb/m2-res_720p.mp4?m=DASHPlaylist.mpd&v=1&e=1713636000&s=942f664abbd09c27573d83492f8095bd5ca8c113#t=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 21 Kwietnia Share Napisano 21 Kwietnia (edytowane) Link do filmu z ewakuacji leo2 a6 ?!?!!? a w którą stronę ? chyba "drach nach osten" https://ok.ru/video/6961316825728 Edytowane 21 Kwietnia przez chorąży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi