Bartosz Ciesielski Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia Ruchoma Cerkiew na Buchance 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia Rosyjski mtlb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia Rosjanie zdobyli Coyota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia Ukrainski BTR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia Troszkę stuningowanych MT LB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia Rosjanie znaleźli w okolicach Mariupola ciężki BMP AZOWIEC pojazd został zakopany w 2022 roku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia (edytowane) Daszek anty dronowy nad włazem kierowcy nie wiem czy to bezpieczne Edytowane 7 Kwietnia przez Bartosz Ciesielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 8 Kwietnia Autor Share Napisano 8 Kwietnia (edytowane) Terenówka przystosowana dla wojska Edytowane 9 Kwietnia przez Bartosz Ciesielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia 13 hours ago, Bartosz Ciesielski said: A zwrociles uwage na naszywke? Widac o co sie ruskie bija. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia 28 minut temu, dante napisał: A zwrociles uwage na naszywke? Widac o co sie ruskie bija. Ta "postać" na naszywce przewija sie od początku i związana jest z "muzykantami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 8 Kwietnia Autor Share Napisano 8 Kwietnia (edytowane) @dantei @chorąży już w pierwych godzinach inwazji było widać że tęsknią do ZSRR co widać po naszywkach zachowaniu czy czołgu z wieką flagą z sierpem i młotem. Edytowane 8 Kwietnia przez Bartosz Ciesielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia 26 minut temu, Bartosz Ciesielski napisał: @dantei @chorąży już w pierwych godzinach inwazji było widać że tęsknią do ZSRR co widać po naszywkach zachowaniu czy czołgu z wieką flagą z sierpem i młotem. Od zawsze bazują na legendzie wielkiej wojny ojczyźnianej, zresztą żołnierze dokumentują takie miejsca, obecnie kopią transzeje, okopy, ukrycia, znajdują ślady wojny II wojny, przecież walczą w tych samych miejscach, a ziemia pełna tam jest "pamiątek" walczą "tam gdzie ich dziadkowie", przecież ich samoloty nadal mają "gwiazdy" itd ... ... Przed 3 miesiacami wyzwolenie Auschwitz-Birkenau. Nie tylko tam, niedawno Słowacy świętowali wyzwolenie swej Stolicy przez Armię Czerwoną. Teraz miją kolejne rocznice wyzwolenia Opolszczyznyś, Śląska. To wszystko najnowsza historia. Znam miejsce w górach, gdzie są 2 mogiły, jedna dobrego "niemca", druga dobrego "czerwonoarmisty". Do teraz palą się tam znicze, miejscowi pamiętaja i dbają. Historia, której nie zmienimy .... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wprzybylak Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia 22 godziny temu, Bartosz Ciesielski napisał: nie wiem czy to bezpieczne Zdecydowanie nie, ale zaletą jest fakt, że na pewno nie będzie kaleką. A przy okazji odwołań do historii nasi sojusznicy? też mają dużo za uszami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 8 Kwietnia Autor Share Napisano 8 Kwietnia (edytowane) 1 godzinę temu, wprzybylak napisał: Zdecydowanie nie, ale zaletą jest fakt, że na pewno nie będzie kaleką. A przy okazji odwołań do historii nasi sojusznicy? też mają dużo za uszami. Zwycięzców się nie rozlicza i to bardzo często wykorzystywali nasi sojusznicy. Ale mimo wszystko wolę gwieździsty sztandar od sierpa i młota 7 godzin temu, chorąży napisał: Od zawsze bazują na legendzie wielkiej wojny ojczyźnianej, zresztą żołnierze dokumentują takie miejsca, obecnie kopią transzeje, okopy, ukrycia, znajdują ślady wojny II wojny, przecież walczą w tych samych miejscach, a ziemia pełna tam jest "pamiątek" walczą "tam gdzie ich dziadkowie", przecież ich samoloty nadal mają "gwiazdy" itd ... ... Przed 3 miesiacami wyzwolenie Auschwitz-Birkenau. Nie tylko tam, niedawno Słowacy świętowali wyzwolenie swej Stolicy przez Armię Czerwoną. Teraz miją kolejne rocznice wyzwolenia Opolszczyznyś, Śląska. To wszystko najnowsza historia. Znam miejsce w górach, gdzie są 2 mogiły, jedna dobrego "niemca", druga dobrego "czerwonoarmisty". Do teraz palą się tam znicze, miejscowi pamiętaja i dbają. Historia, której nie zmienimy .... Zgadzam się z tobą nie każdy Rosjanin jest zły. Tak samo nie wszyscy Niemcy byli źli Edytowane 8 Kwietnia przez Bartosz Ciesielski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia W dniu 6.04.2024 o 21:44, Bartosz Ciesielski napisał: Ukrainski BTR To BTR-4 , był eksportowany za granicę , początkowe pojazdy były podatne na awarie , dlatego powstała wersja BTR-4E której poprawiono wady i dołożono pancerz listwowy wokół kadłuba i wieży. W dniu 7.04.2024 o 14:29, Bartosz Ciesielski napisał: Troszkę stuningowanych MT LB Zarówno Ukr jak i rosjanie parokrotnie podejmowali próby modernizowania tych pojazdów, duży artykuł na ten temat był zamieszczony w NowejTechnice Wojskowej przed 3-4 miesiącami o ile dobrze pamiętam. 8 godzin temu, Bartosz Ciesielski napisał: @dantei @chorąży już w pierwych godzinach inwazji było widać że tęsknią do ZSRR co widać po naszywkach zachowaniu czy czołgu z wieką flagą z sierpem i młotem. Zawsze mieli i mają do tego ciągawkę , nie dawno opisywano historie rosjanki która zrobiła sobie fotkę pod pomnikiem Ojczna wzywa na Kurchanie Mamaja w Wołgogradzie/Stalingradzie , a ponieważ to jest większe świętokradztwo niż zabicie świętej krowy w Indiach wydano za nią nakaz aresztowania. Kiedy wróciła z zagranicy zgarnięto ją lotniska. Co do tematu wyzwalania : .....Teraz miją kolejne rocznice wyzwolenia Opolszczyznyś, Śląska - jak sowieci mogli wyzwalać Opolszczyzne i Opole w 1945 roku ? Od roku 1666 po spłaceniu sum zastawnych Opole i księstwo Opolsko-Raciborskie przeszło w ręce Habsburgów , potem od 1742 należalo do Prus z krótkimi przerwami, chyba że chodzi o rok 1761 kiedy rosjanie je zdobyli na krótko , zdobywali Górny Śląsk w Styczniu 1945 (do Opola wkroczyli 24 Stycznia). a nie w Kwietniu 1945 r Temat mogił - Po całym Górnym Śląsku są rozsiane mogiły poległych m.in. w I w.ś. , Fracuzów, Włochów , chyba Brytyjczyków , w Powstaniach Śląskich , Kampanii 1939 oraz w II w.ś. W mojej miejscowości oprócz poleglych żolnierzy z tych 3 krajów jest duży cmentarz poległych w II w.s. rosjan, kiedy skończyli nim się opiekować Polacy , to ruscy olali temat i teraz to miejsce chyli się ku upadkowi. Pamiątką po zdobywcach tych rejonów są ruiny obozów pracy i miejsca gdzie zbierano internowanych miejscowych i wysyłano do pracy w kopalniach na wschód, ciekawostką jest leżąca 12 km wieś gdzie na cmentarzu parafialnym są pochowani powstańcy śląscy, żołnierze polscy z 1939 oraz niemieccy. Grobami opiekują się miejscowi, i nie ma różnicy komu składają kwiaty i palą świece. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia 9 godzin temu, bulik58 napisał: Co do tematu wyzwalania : .....Teraz miją kolejne rocznice wyzwolenia Opolszczyznyś, Śląska - jak sowieci mogli wyzwalać Opolszczyzne i Opole w 1945 roku ? Od roku 1666 po spłaceniu sum zastawnych Opole i księstwo Opolsko-Raciborskie przeszło w ręce Habsburgów , potem od 1742 należalo do Prus z krótkimi przerwami, chyba że chodzi o rok 1761 kiedy rosjanie je zdobyli na krótko , zdobywali Górny Śląsk w Styczniu 1945 (do Opola wkroczyli 24 Stycznia). a nie w Kwietniu 1945 r Temat mogił - Po całym Górnym Śląsku są rozsiane mogiły poległych m.in. w I w.ś. , Fracuzów, Włochów , chyba Brytyjczyków , w Powstaniach Śląskich , Kampanii 1939 oraz w II w.ś. W mojej miejscowości oprócz poleglych żolnierzy z tych 3 krajów jest duży cmentarz poległych w II w.s. rosjan, kiedy skończyli nim się opiekować Polacy , to ruscy olali temat i teraz to miejsce chyli się ku upadkowi. Pamiątką po zdobywcach tych rejonów są ruiny obozów pracy i miejsca gdzie zbierano internowanych miejscowych i wysyłano do pracy w kopalniach na wschód, ciekawostką jest leżąca 12 km wieś gdzie na cmentarzu parafialnym są pochowani powstańcy śląscy, żołnierze polscy z 1939 oraz niemieccy. Grobami opiekują się miejscowi, i nie ma różnicy komu składają kwiaty i palą świece. Polecam Trylogię Sapkowskiego o Wojnach Husyckich, bedzie można siegnąć do wczesniejszych czasów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia 21 godzin temu, dante napisał: A zwrociles uwage na naszywke? Widac o co sie ruskie bija. 19 godzin temu, Bartosz Ciesielski napisał: już w pierwszych godzinach inwazji było widać że tęsknią do ZSRR co widać po naszywkach zachowaniu czy czołgu z wieką flagą z sierpem i młotem. No dobra, w takim razie o co się biją i za czym tęsknią ci drudzy, skoro... Oficjalna wersja jest, że za Europę i europejskie wartości... Zapomnieli chyba tylko dodać: "tak jak my je rozumiemy" Broń boże nie chcę podgrzewać atmosfery, a jedynie pokazać, że jedni i drudzy mają swoje za uszami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia 39 minut temu, chorąży napisał: Polecam Trylogię Sapkowskiego o Wojnach Husyckich, bedzie można siegnąć do wczesniejszych czasów. Czy Wojny Husyckie mają coś wspólnego z ,, Wyzwalaniem ,, terenów Sląska i Opolszczyzny w 1945? Bo tego dotyczył mój wpis, jeśli tak to proszę podrzucić mi ale na priva i nie zaśmiecajmy wątku którego tematycznie to nie dotyczy, dziękuje. 10 minut temu, Grzes napisał: Broń boże nie chcę podgrzewać atmosfery, a jedynie pokazać, że jedni i drudzy mają swoje za uszami. Tu nie chodzi o podgrzewanie atmosfery tylko o fakt iż zaraz pojawią się wpisy które poskutkują usuwaniem stron itp. Ja ze swej strony odpowiem ci krótko - rosjanie napadli na Ukrainę pod pretekstem walki z faszystami, a przecież bardzo wielu z nich również chwali się tymi symbolami, i to zarówno wojskowi jak i cywile. Powstało wiele grup szerzących faszyzm i wzorujących się np. na Waffen SS i noszących ich oznaczenia. Wiele zdjęć to potwierdzających można znależść w sieci. I tu rodzi się pytanie jak faszysta może zwalczać faszyzm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 9 Kwietnia Autor Share Napisano 9 Kwietnia (edytowane) 3 godziny temu, Grzes napisał: No dobra, w takim razie o co się biją i za czym tęsknią ci drudzy, skoro... Oficjalna wersja jest, że za Europę i europejskie wartości... Zapomnieli chyba tylko dodać: "tak jak my je rozumiemy" Broń boże nie chcę podgrzewać atmosfery, a jedynie pokazać, że jedni i drudzy mają swoje za uszami. Zawsze się znajdą ekstremiści ale jak patrzę na to więcej neo nazistów widzę po stronie sierpa i młota. Edytowane 9 Kwietnia przez Bartosz Ciesielski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia 3 godziny temu, bulik58 napisał: Czy Wojny Husyckie mają coś wspólnego z ,, Wyzwalaniem ,, terenów Sląska i Opolszczyzny w 1945? Bo tego dotyczył mój wpis, jeśli tak to proszę podrzucić mi ale na priva i nie zaśmiecajmy wątku którego tematycznie to nie dotyczy, dziękuje. ....... Cytuję :" Od roku 1666 po spłaceniu sum zastawnych Opole i księstwo Opolsko-Raciborskie przeszło w ręce Habsburgów , potem od 1742 należalo do Prus z krótkimi przerwami, chyba że chodzi o rok 1761 kiedy rosjanie je zdobyli na krótko , zdobywali Górny Śląsk w Styczniu 1945 (do Opola wkroczyli 24 Stycznia). a nie w Kwietniu 1945 r Temat mogił - Po całym Górnym Śląsku są rozsiane mogiły poległych m.in. w I w.ś. , Fracuzów, Włochów , chyba Brytyjczyków , w Powstaniach Śląskich , Kampanii 1939 oraz w II w.ś. W mojej miejscowości oprócz poleglych żolnierzy z tych 3 krajów jest duży cmentarz poległych w II w.s. rosjan, kiedy skończyli nim się opiekować Polacy , to ruscy olali temat i teraz to miejsce chyli się ku upadkowi. Pamiątką po zdobywcach tych rejonów są ruiny obozów pracy i miejsca gdzie zbierano internowanych miejscowych i wysyłano do pracy w kopalniach na wschód, ciekawostką jest leżąca 12 km wieś gdzie na cmentarzu parafialnym są pochowani powstańcy śląscy, żołnierze polscy z 1939 oraz niemieccy. Grobami opiekują się miejscowi, i nie ma różnicy komu składają kwiaty i palą świece. " ..... ma to coś wspólnego z moim komentarzem ( ,, Wyzwalaniem ,, terenów Sląska i Opolszczyzny w 1945) ? ??? No tak, retoryczne pytanie... A co do zaśmiecania wątku, to sugeruję spojrzeć w lustro i pomyśleć .... Rozumiem że symbolika nazizmu na Ukrainie nie przeszkadza, problemem jest tylko ".. fakt iż zaraz pojawią się wpisy które poskutkują usuwaniem stron itp ...." rozumiem, a raczej nie rozumiem, cóż ... ps.. Proponuję wrócic do modelarstwa co Szanwnemu zdecydowanie lepiej wychodzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia (edytowane) ,, Szanowny Krytyku,, gdybyś poświęcił choćby krótką chwilę i przeczytał swój własny wpis to zauważyłbyś z pewnością iż to TY sam podzieliłeś go na różne tematy , nie związane z głównym czyli ,, Wyzwolenie.... i to że moja odpowiedź została przypisana do każdego z nich ale jak widać urażony honor wygrał z czasem , nie wspomnę już o przytaczaniu słów wyrywanych z całości a które zmieniają całkowicie obraz mojej wypowiedzi. Co do symboli używanych nie jednokrotnie przez Ukr - parokrotnie już o tym pisałem ale jak widać bezskutecznie , pozwolę sobie zacytować ,, .... Rozumiem że symbolika nazizmu na Ukrainie nie przeszkadza, problemem jest tylko ".. fakt iż zaraz pojawią się wpisy które poskutkują usuwaniem stron itp ...." rozumiem, a raczej nie rozumiem, cóż ... . Sorry ja też nie rozumiem zacytowanej wypowiedzi bo za zdanie trudno to uznać. A co do zaśmiecania wątku, to sugeruję spojrzeć w lustro i pomyśleć .... 20 godzin temu, chorąży napisał: Prośba, to link, aby ze zrozumieniem obejrzeć, posłuchać i może zastosować się: https://ok.ru/video/6916303424128 ... I może warto skończyć ze zaśmiecaniem wątku Kolegów Modelarzy Lotniczych i wrócić do relacji z budowy modeli ?.. Czyli przygadał kocioł garnkowi , popieram inicjatywę lepiej kleić niż udawać pisarza , bo to pierwsze trochę lepiej wychodzi. Edytowane 10 Kwietnia przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 9 Kwietnia Autor Share Napisano 9 Kwietnia Mam pytanie techniczne czy tylko ja mam problem z dodawaniem zdjęć do forum ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia Ruskie sklecili potwora https://t.me/rybar/59008?single Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia 1 godzinę temu, Bartosz Ciesielski napisał: Mam pytanie techniczne czy tylko ja mam problem z dodawaniem zdjęć do forum ????? Chyba tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia 1 godzinę temu, em napisał: Ruskie sklecili potwora https://t.me/rybar/59008?single Ciekawy koszmarek. Tłumaczenie podpisu przez chatgpt: Na nagraniu, jak trafnie wyrazili to koledzy, "apogeum budowy grilli" to rosyjski czołg T-72 z ogromną "skrzynią" do ochrony przed dronami FPV, prowadzący kolumnę pancerną podczas jednego z ataków pod Krasnogorówką na kierunku donieckim. Te ujęcia są interesujące również w innym kontekście: już w 2021 roku "pudła" nad wieżami były powodem do żartów, podobnie jak strzelanie do dronów z broni strzeleckiej i pomysły na punkty obserwacyjne do wykrywania UAV. Jednak ostatecznie okazało się to skuteczne i albo stało się już powszechne, albo aktywnie wprowadzane teraz. Jednocześnie na terenie działań wojennych (TVD) w innych regionach te i podobne techniczne rozwiązania mogłyby być albo nadmiarowe, albo zupełnie bezużyteczne. Po prostu ze względu na zupełnie inne charaktery działań bojowych i aktualne tam zagrożenia. W dzisiejszych warunkach elastyczność i zdolność do adaptacji do nowych wyzwań nabierają jeszcze większego znaczenia. A praktyka ostatnich dwóch lat pokazała, że istotną rolę w tym odgrywa prywatna inicjatywa - czasami improwizowane prototypy stawały się podstawą dla przemysłowych serii produktów. Dlatego możliwe jest, że absurdalne, monstrualne konstrukcje na pojazdach opancerzonych, czołgi królewskie z zestawem systemów zakłóceń radiowych lub wieże z karabinami o kalibrze 12 mm w rzeczywistości okażą się doskonale pasującymi opcjami dla realiów TVD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi