HKK Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 (edytowane) Wypróbowałem dwa kleje Chematic-u. "Zwykły" rzadki klej do tworzywa. Klej niewątpliwie działa i rozpuszcza polistyren. Oprócz rozpuszczalnika zawiera na pewno jakąś żywicę, bo nie odparowuje bez śladu. Dlaczego nie polecam? Otóż zapach wskazuje, że w składzie oprócz acetonu znajduje się coś jeszcze. I to "coś jeszcze" to prawdopodobnie toluen lub xylen. Śmierdzi to dość nieprzyjemnie i może być szkodliwe. Oczywiście żadnego MSDS nie uświadczysz na stronie producenta, co w przypadku stosowania potencjalnie niebezpiecznych substancji nieco martwi. Cena 3 zł to nie jest niby dużo, ale opakowanie ma tylko 10ml. Tamiya Extra Thin okazuje sie niewiele droższa a przynajmniej ma znany skład i lepszy pędzelek. Bo ten załączony do Chematic-a jest gruby i nijak nie umożliwia precyzyjnej aplikacji. Drugi to klej do oszklenia. Kupiłem z czystej ciekawości, bo już zapach wskazywał, że "to nie może działać" Otóż klej śmierdział octanem etylu na tyle mocno, że sugerowało to może nawet 100% zawartość tego związku w kleju. Octan etylu jako klej? Przecież po pierwsze to słabo rozpuszcza plastik a po drugie, może go zmatowić. Co okazało się prawdą. Klej daje się nakładać na elementy przeźroczyste i jeśli nie przesadzimy z ilością ani nie będziemy wycierać nadmiaru, odparuje bez zmatowienia tworzywa. Co nie znaczy, że nie zostawi śladów. Ale skoro nie jest agresywny dla plastiku to tym samym słabo klei. I owszem. Kabinka nawet obficie potraktowana tym klejem na krawędziach, schła długo a po wyschnięciu trzymała dość słabo. Klej nie ma żadnej przewagi nad klejami akrylowymi (Clear Fix) lub winylowymi (Ammo Ultra, Microscale Klear). Wręcz przeciwnie. Po nałożeniu lepiej nie dotykać, a po wyschnięciu nie da się wyczyścić śladów na tworzywie. Jak ktoś się uprze to niech kupi sobie octan etylu. Pół litra za 12zł zamiast 9 zł za 10ml. Jedynym plusem kleju jest ostry i delikatny pędzelek może nawet lepszy niż w Tamiya Extra Thin. Pytanie, jak z jego trwałością. Edytowane 13 Maja 2022 przez HKK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 Cześć! Dzięki wielkie za recenzję. Ja już od dawna takich klejów nie kupuję - raz na kilka lat jak trzeba nowy warsztat urządzić to proszę jakąś miłą panią o niepotrzebną już butelkę lakieru do paznokci (jak na razie zawsze się znajdowała ), płuczę ją (butelkę znaczy ) i napełniam rozpuszczalnikiem (ostatnio octan butylu). Jeszcze wywalam włosie od pędzla i na to miejsce wtykam obcięty dentystyczny microbrush, jest to dobre do nakładania rzadkich klejów. Tanio i skutecznie! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 (edytowane) Ten pierwszy klej CHEMATIC jak i n/w WAMOD, używam do sklejania elementów i większych powierzchni, których nie będzie widać, szkoda na to dobrego kleju np. REVEL CONCACTA. Zamiast Tamiya Extra Thin można używać tego wynalazku: Do elementów przeźroczystych wynalazków nie używam. Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 Lemon - to podejrzewam limonen, albo czysty albo z domieszką czegoś. Wamod klej - jak dla mnie beznadziejny, już w trakcie nakładania robi się błona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Lemon - ten klej według producenta ma mieć zapach cytrynowy, nie wiem nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Nazwa "Lemon" pochodzi od związku chemicznego ,,limonen" https://pl.wikipedia.org/wiki/Limonen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Który to odpowiedzialny jest za zapach cytryn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Tak jest! Więc jak nie daje cytrynką to ściema. Chyba że wstrząśnięte i pomieszane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi