Jump to content

MID (Maszyna Inżynieryjno-Drogowa). 1:25

Maverick33
 Share

Recommended Posts

Zaczynam budowę czegoś dużego Polskiego w skali 1:25 . Model w większości druk 3d. Szkielet kadłuba będzie z kartonu ciętego laserem ze względu na to ,że drukarka nie ogarnie mi takiego dużego rozmiaru. Gąski już druknięte i złożone.

9.jpg

8.jpg

7.jpg

6.jpg

5.jpg

4.jpg

3.jpg

2.jpg

1.jpg

• Like 4

Na tą chwilę tylko 3D - pracuję nad  czymś do konwersji modelu T72 w 1:35 - tylko muszę wybrać jakąś bazę dobrą

Zastanawiam się czy nie wstawić silnika - ten akurat znalazłem w sieci - po małych przeróbkach powinien pasować.

image.jpeg

22 godziny temu, Matheas napisał:

WZT-2 na podwoziu T-55 z pociągu ratunkowego PKP PLK?

W jakim sensie ? Prośba do autora tematu o zrobienie tego modelu, konwersji ? WTZ-2  i  MID to maszyny o różnym przeznaczeniu i innym podwoziu . Chociaż na bazie T-55 powstał protoplasta MID-a ,oznaczony jako Czołg Saperski KLON (powstały 3 prototypy ) .

W dniu 24.05.2022 o 22:32, Matheas napisał:

WZT-2 na podwoziu T-55 z pociągu ratunkowego PKP PLK?

Jak masz na myśli WZT-2 w skali 1/35, to taki zestaw-konwersja  istnieje. 😉 

Powoli zaczynam składać części kadłuba - tu akurat już wszystko wydrukowane - czeka mnie oczywiście dopasowywanie i jeszcze troszkę pracy nad góra - podkład i szlif

md2.jpg

md1.jpg

• Like 5

Dziś przyszły pokrywy kadłuba, pokrywa nad silnikiem tylko przymierzona - bo jak przyjdzie silnik - aktualnie w druku - to może zostawię otwarte. Na chwilę przymierzone też mocowanie na beczki - dokleje przed samym malowanie - delikatne toto i wystaje więc narażone na uszkodzenie :)

md6.jpg

md5.jpg

md4.jpg

Edited by Maverick33
  • Like 1

• 4 weeks later...

Silnik wydrukowany. Teraz trzeba go wstawic 🙂. Może ktoś wspomoze zdjeciem takiego silnika w komorze - bo nie wiem jak go pomalować i okablować.

silnik1.jpg

• Like 2

• 8 months later...

Witam .

MID to maszyna ,której model też chciałbym zbudować -przeszkodą jest mechanizm łamiący lemiesz na pół ( brak dokumentacji żeby go zbudować ) , więc odświeżam temat z nadzieją ,że zostanie  dokończony .

Pozdrawiam Jarek 

image.thumb.jpeg.8c10435c417148ba956bd4020422f1b5.jpeg

Model już dawno powstał - był zamówiony więc już go u mnie nie ma - w 2021 był na targach MSPO w Kielcach.  Niedługo pokaże relację z budowy poprawionego modelu - więcej ruchomych elementów - choćby łamany lemiesz.  Jednocześnie przeprojektowuje model pod skalę 1:35.  Dokumentacji nie uzyskasz - teraz nawet gorszy czas na dostęp do takich dokumentacji.

Być może zdjęcia z budowy coś ci pomogą, ale to za jakiś czas bo aktualnie pracuję nad dwa modelami Jelcza - zdjęcia niedługo na forum. Jak skończę to zabiorę się za MID'a bo się kurzy a mam prawie wszystko wydrukowane i leży w pudełkach.

IS_20210723_211927.jpg

• Like 4

58 minut temu, Lipstein napisał:

Model tak już zostanie - bez oznaczeń czy syfu na gąsienicach i kadłubie?

Odpowiedź jest tu:

9 godzin temu, Maverick33 napisał:

Model już dawno powstał - był zamówiony więc już go u mnie nie ma - w 2021 był na targach MSPO w Kielcach. 

Nie sądzę też, by wystawców na targach MSPO interesowała ekspozycja modelu poglądowego, wykonanego w stylu "szkoły hiszpańskiej". 😉

• 3 weeks later...
W dniu 24.03.2023 o 22:49, Maverick33 napisał:

image.thumb.jpeg.8c10435c417148ba956bd4020422f1b5.jpeg

Model już dawno powstał - był zamówiony więc już go u mnie nie ma - w 2021 był na targach MSPO w Kielcach.  Niedługo pokaże relację z budowy poprawionego modelu - więcej ruchomych elementów - choćby łamany lemiesz.  Jednocześnie przeprojektowuje model pod skalę 1:35.  Dokumentacji nie uzyskasz - teraz nawet gorszy czas na dostęp do takich dokumentacji.

Być może zdjęcia z budowy coś ci pomogą, ale to za jakiś czas bo aktualnie pracuję nad dwa modelami Jelcza - zdjęcia niedługo na forum. Jak skończę to zabiorę się za MID'a bo się kurzy a mam prawie wszystko wydrukowane i leży w pudełkach.

IS_20210723_211927.jpg

Maveric33  przypuszczam ,że ta maszyna równasz trafi do Ukrainy .Te pseudo tajne informacje są śmieszne tym bardziej ,że przed wojną  rosji z Ukaraną było dość dużo publikacji na temat tej konstrukcji .Jedyną niewiadomą dla mnie jest  mechanizm  łamania pługu .Czekam z niecierpliwością  na rozpoczęcie tematu .

Pozdrawiam Jarek 

16 godzin temu, jo napisał:

.Jedyną niewiadomą dla mnie jest  mechanizm  łamania pługu .

Akurat to, jest wiadome 😉 

Tylko zdjęcia, raczej nie do publikacji na forum. 

Jak coś, odezwij się na priv.

0996.jpg

Edited by bigmodel
  • Thanks 1