LuckyStrike Napisano 26 Maja 2022 Share Napisano 26 Maja 2022 Witam, W tym warsztacie chciałbym się podjąć budowy oraz malowania Merkavy od Tamiya. Mojego drugiego modelu czołgu. W zasadzie prosto z pudła. Co do ewentualnych waloryzacji na ten moment jeszcze nie wiem bo za krótko siedzę w temacie modelarstwa żeby od tak się porywać na jakieś ambitne przebudowy. Natomiast jeżeli ktoś z szanownych kolegów/koleżanek ma jakieś sugestie co do waloryzacji Merkavy to chętnie wysłucham i rozważę. Chciałem też zacząć od pytania o jakieś rzetelne źródło zdjęć tej Merkavy z pola walki. Na tym forum znalazłem jeden walkaround ale maszyny z hangaru. Ewentualnie czy ktoś może polecić jakąś solidną publikację na temat tej linii czołgów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 26 Maja 2022 Share Napisano 26 Maja 2022 Model fajny i prosty, ja bym poszukał plastikowych gasiennic i kupił metalowe liny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Maja 2022 Share Napisano 26 Maja 2022 Fajny prosty warsztat: Kup to: https://www.kfs-miniatures.com/anti-slip-paste-ammo-by-mig-jimenez/ Liny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 26 Maja 2022 Autor Share Napisano 26 Maja 2022 10 minut temu, robertmodelarz napisał: Fajny prosty warsztat: Kup to: https://www.kfs-miniatures.com/anti-slip-paste-ammo-by-mig-jimenez/ Liny: Dzięki za podpowiedź, biorę się za oglądanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Maja 2022 Share Napisano 26 Maja 2022 (edytowane) Parę fotek czołgu, autor zdjęć Lars Bielenberg: Masz materiał to sklejaj!!!! Edytowane 17 Maja 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Maja 2022 Share Napisano 26 Maja 2022 (edytowane) Merkava I na bojowo: Porównanie między czołgiem Merkava I a Hotchkissem, rok 1978. Edytowane 17 Maja 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 26 Maja 2022 Autor Share Napisano 26 Maja 2022 16 minut temu, robertmodelarz napisał: Parę fotek czołgu, autor zdjęć Lars Bielenberg: Masz materiał to sklejaj!!!! Będzie robione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Maja 2022 Share Napisano 26 Maja 2022 Ło Matko! Kolejna Merkava! Nie ma co, tej wiosny obrodziło... Gapię się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 26 Maja 2022 Share Napisano 26 Maja 2022 No to jeszcze niech się ktoś z MK 4 dołączy i będziemy mieli wszystkie generacje na forum 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 (edytowane) W dniu 26.05.2022 o 22:56, Grzegorz Grabowski napisał: No to jeszcze niech się ktoś z MK 4 dołączy i będziemy mieli wszystkie generacje na forum Aktualnie zbieram fundusze (z codziennych reszt zakupowych - mleko i chleb) na zakup modelu Merkava Mk.IV LIC Academy MA-13227 Jak uzbieram i kupię to z pewnością założę warsztat z modelem uzupełniającym komplet MERKAV na modelworku Edytowane 17 Maja 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 27 Maja 2022 Autor Share Napisano 27 Maja 2022 No to start. Na początek poszły koła wg. Kolejności z instrukcji. Postęp mały ale za to, przynajmniej dla mnie, najbardziej monotonna część budowy za mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Aktualnie zbieram fundusze (z codziennych reszt zakupowych - mleko i chleb) na zakup modelu Merkava Mk.IV LIC Academy MA-13227 Jak uzbieram i kupię to z pewnością założę warsztat z modelem uzupełniającym komplet MERKAV na modelworku He, he... Ja mam ze 4 w różnym stadium budowy. Jedynka w takim stanie, czwórka jeszcze w pudełku... Ale zawsze mogę zejść do piwnicy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 Model wyszedł idealnie. Powierzchnie z farbą anty-slip - jak w oryginale- została jeszcze wieża. Gąski siadły jak prawdziwe. Gratulacje!!!! Tak trzymaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 27 Maja 2022 Autor Share Napisano 27 Maja 2022 Dopiero teraz zwróciłem uwagę, że te dwa koła różnią się od tych w prawdziwej Merkavie. Bardzo bije to po oczach? Innymi słowy czy warto ze względu na te dwa koła dokupywać oddzielny zestaw kół wyglądających jak te w rzeczywistości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 17 minut temu, LuckyStrike napisał: Dopiero teraz zwróciłem uwagę, że te dwa koła różnią się od tych w prawdziwej Merkavie. Bardzo bije to po oczach? Innymi słowy czy warto ze względu na te dwa koła dokupywać oddzielny zestaw kół wyglądających jak te w rzeczywistości? Gdybym robił Merkavę z tego zestawu to bym odpuścił... Tamiya jest dość wiekowa i z jakimiś tam uproszczeniami trzeba się pogodzić, ale to twoja decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 Też tak uważam. Skleja bez aftermarketów, na to przyjdzie czas.... https://www.mojehobby.pl/products/Wheels-for-MBT-Merkava-Steel-Pattern.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 27 Maja 2022 Autor Share Napisano 27 Maja 2022 Może faktycznie kupowanie aftermarketów których cena przewyższa cenę samego modelu nie do końca ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 Wszystko się zgadza. Ciężko dziś odnaleźć fotki pojazdów nie zmodernizowanych np. oznaczonych po nr wersji czołgu I Hybrid, II D, IV Lic. Izraelczycy to mądry naród. Wszystko co strzela modernizuje i używa do całkowitego zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 27 Maja 2022 Autor Share Napisano 27 Maja 2022 Ok, czyli reasumując te koła, które są w zestawie są zgodne z wersją MK1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 4 minuty temu, LuckyStrike napisał: Ok, czyli reasumując te koła, które są w zestawie są zgodne z wersją MK1? Uproszczone, nawet bardzo, ale oczywiście tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 27 Maja 2022 Autor Share Napisano 27 Maja 2022 Teraz, bulik58 napisał: Tamiya wdala ten model lat temu ................. ? bardzo duzo , gdy wyszedl byl oprocz Academy jedynym modelem tego pojazdu, ma on wiele uproszczen brakow ale da sie wytrzmac nawet bez extra dodatkow. Jesli bedziesz chcial to mam zestaw kol do wersji II ale ma to samo kolo napedowe jesli sie zdecydujesz to moge ci te dwa kola podarowac , koszt to tylko oplata za wysylke. Dzięki ale zostanę już z tym co mam w zestawie. Zainwestuję tylko w liny holownicze i anti slip paste z dodatkowych rzeczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 27 Maja 2022 Autor Share Napisano 27 Maja 2022 @bulik58 przy moim skromnym doświadczeniu z modelami Tamiya nawet pomimo wiekowych zestawów jawi mi się jako synonim dobrej jakości. Czego nie moge powiedzieć o Zvezda na przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 (edytowane) Godzinę temu, LuckyStrike napisał: @bulik58 Czego nie moge powiedzieć o Zvezda na przykład. No to powinieneś sprawdzić, nowe modele Zvezdy. Edytowane 27 Maja 2022 przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 27 Maja 2022 Autor Share Napisano 27 Maja 2022 9 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał: No to powinieneś sprawdzić, nowe modele Zvezdy. Co do Zvezdy to mogę się wypowiedzieć na podstawie modelu t-72. Nie wiem czy jest nowy ale dostałem z uszkodzoną wanną ( nie wynikało to z transportu paczki). Dodatkowo plastik jakiś o twardości plasteliny i spasowanie tragiczne. Być może to kwestia mojego braku doświadczenia ale przy Tamiya nie miałem takich atrakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 27 Maja 2022 Autor Share Napisano 27 Maja 2022 2 minuty temu, bulik58 napisał: Jestes pewien ze w wersji ktora masz jako model anti slip westepowal ? A to ten anti slip nie dawali do każdej Merkavy z automatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi