bart207skw Napisano 10 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2022 wyszlifowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Czerwca 2022 Share Napisano 10 Czerwca 2022 Powiem Ci, że te wypukłe linie słabo wyglądają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 10 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2022 1 minutę temu, Grzes napisał: Powiem Ci, że te wypukłe linie słabo wyglądają... Wiem, ale tak je pozostawię. To nie śmigłowiec. relaksacja w pełnym wymiarze. Ma być prosto z pudła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Czerwca 2022 Share Napisano 10 Czerwca 2022 1 minutę temu, bart207skw napisał: relaksacja w pełnym wymiarze. Ma być prosto z pudła... Przyjmuję do wiadomości. Będę dalej podpatrywał postępy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Czerwca 2022 Share Napisano 12 Czerwca 2022 Jak Ci się pracuje nad tym modelem ? Jak oceniasz jego składalność i spasowanie elementów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 13 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2022 Jak mi się go składa? Generalnie jest całkiem dobrze spasowany jak na tak stare formy i ich zużycie. Nie jest to tez problematyczny model. Wnętrza w sumie nie ma poza fotelem, a oszklenie jest tak małe, ze i tak mało widać wnętrze. Za te pieniądze całkiem fajny model - szkoda tylko, że słabo w planach leży. No i te kalki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 13 Czerwca 2022 Share Napisano 13 Czerwca 2022 8 godzin temu, bart207skw napisał: Jak mi się go składa? Generalnie jest całkiem dobrze spasowany jak na tak stare formy i ich zużycie. Nie jest to tez problematyczny model. Wnętrza w sumie nie ma poza fotelem, a oszklenie jest tak małe, ze i tak mało widać wnętrze. Za te pieniądze całkiem fajny model - szkoda tylko, że słabo w planach leży. No i te kalki. Jak zauważyłem to model Nakotne czyli Mister Crafra jest za wysoki w rzucie bocznym w obrębie kabiny czego nie da się w żąden sposób ukryć. Ale mnie swędzą dłonie by go przeryć na wklęsło :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2022 Mały update prac. Dysze wylotowe obrobione, cały spód kadłuba zrobiony. Miałem wszystkie części malować w ramce, ale niestety wymagały polerowania z uwagi na drobne przesunięcia. Składa się go całkiem przyjemnie. Całkiem niezłe spasowany mimo upływu lat. Wszystkie linie podziału przeszlifowane, aby nie były takie ordynarnie wystające. Pytanie do ekspertów - nie znam się. Jakiego koloru jest ta ramka/obwoluta na szybie w migu-29 (nie znam się) - biała? I co to jest? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Czerwca 2022 Share Napisano 19 Czerwca 2022 2 godziny temu, bart207skw napisał: Mały update prac. Dysze wylotowe obrobione, cały spód kadłuba zrobiony. Miałem wszystkie części malować w ramce, ale niestety wymagały polerowania z uwagi na drobne przesunięcia. Składa się go całkiem przyjemnie. Całkiem niezłe spasowany mimo upływu lat. Wszystkie linie podziału przeszlifowane, aby nie były takie ordynarnie wystające. Pytanie do ekspertów - nie znam się. Jakiego koloru jest ta ramka/obwoluta na szybie w migu-29 (nie znam się) - biała? I co to jest? Ta ramka o którą pytasz to uszczelka i jest koloru różowego lub blado różowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Czerwca 2022 Share Napisano 19 Czerwca 2022 2 godziny temu, bart207skw napisał: Mały update prac. Dysze wylotowe obrobione, cały spód kadłuba zrobiony. Miałem wszystkie części malować w ramce, ale niestety wymagały polerowania z uwagi na drobne przesunięcia. Składa się go całkiem przyjemnie. Całkiem niezłe spasowany mimo upływu lat. Wszystkie linie podziału przeszlifowane, aby nie były takie ordynarnie wystające. Pytanie do ekspertów - nie znam się. Jakiego koloru jest ta ramka/obwoluta na szybie w migu-29 (nie znam się) - biała? I co to jest? Te dysze są w środki zalane ? Planujesz je nieco poprawić poprzez wycięcie otworów w ich środkach ? To prosty zaieg a dodałby nieco plastyczności całemu modelowi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2022 Godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: Te dysze są w środki zalane ? Planujesz je nieco poprawić poprzez wycięcie otworów w ich środkach ? To prosty zaieg a dodałby nieco plastyczności całemu modelowi, myślę o tym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 25 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2022 Chwilowo - nie wiem na jak długo warsztat zawieszony - robię kolejny śmigłowiec z MC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom_tom_bb Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 ostatnio siedzę trochę w temacie MiG-29, przestudiowane rysunki, zdjęcia itd (kilka zbudowanych w 1/72) i jak widzę te kształty na wcześniejszych zdjęciach, to stwierdzam, że definitywnie powinni zabronić MC produkowania takich modeli... to jakieś modelarskie przestępstwo... oni wtedy rysunków nie mieli, bryłę kadłuba odtwarzali z pamięci czy jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floki Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 (edytowane) 7 godzin temu, tom_tom_bb napisał: (...) to jakieś modelarskie przestępstwo... oni wtedy rysunków nie mieli, bryłę kadłuba odtwarzali z pamięci czy jak ? To co powiesz na tego cudaka: https://www.scalemates.com/pl/kits/italeri-176-soviet-attack-helicopter--539187 Najpierw jakiś zdolny inaczej rysownik/szpieg z departamentu stanu stworzył grafikę przedstawiającą wtedy najnowszy radziecki śmigłowiec szturmowy, a potem uznana zachodnia firma modelarska na podstawie tych wypocin stworzyła model, który później pakowała jeszcze bardziej uznana wytwórnia z Japonii: https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-Helicopter-Mil.html Edytowane 20 Marca 2023 przez Floki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 21 Marca 2023 Autor Share Napisano 21 Marca 2023 19 godzin temu, Floki napisał: To co powiesz na tego cudaka: https://www.scalemates.com/pl/kits/italeri-176-soviet-attack-helicopter--539187 Najpierw jakiś zdolny inaczej rysownik/szpieg z departamentu stanu stworzył grafikę przedstawiającą wtedy najnowszy radziecki śmigłowiec szturmowy, a potem uznana zachodnia firma modelarska na podstawie tych wypocin stworzyła model, który później pakowała jeszcze bardziej uznana wytwórnia z Japonii: https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-Helicopter-Mil.html a co najlepsze jest polski przedruk książki z lat 90 "śmigłowce bojowe na świecie" czy jakoś tak ze zdjęciem tego śmigłowca i podpisane jako projekcja śmigłowca. W nowszym wydaniu tej książki już tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 21 Marca 2023 Autor Share Napisano 21 Marca 2023 a co do samego modelu utknął na razie w pudełku i czeka na swoja kolej; może się doczeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floki Napisano 21 Marca 2023 Share Napisano 21 Marca 2023 4 godziny temu, bart207skw napisał: a co najlepsze jest polski przedruk książki z lat 90 "śmigłowce bojowe na świecie" czy jakoś tak ze zdjęciem tego śmigłowca i podpisane jako projekcja śmigłowca. W nowszym wydaniu tej książki już tego nie ma. Tytuł tego dzieła autorstwa Billa Gunstona i Mika Spicka to "Współczesne śmigłowce bojowe". I tu małe sprostowanie. Wczoraj pisałem z pamięci i źle podałem kto był autorem rysunku śmigłowca Mi-28. Dziś sprawdziłem w książce i okazuje się, że grafik był z departamentu obrony USA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 21 Marca 2023 Share Napisano 21 Marca 2023 Noc nowego, tak było z Mi-28, model Fujimi MiGa-29 był podobno na bazie zdjęcia w satelitarnego nowej sowieckiej maszyny, MiG-37 i F-19 to modelarskie zmaterializowanie zapowiedzi z konferencji prasowych o samolotach przyszłości, taka sytuacja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego Kwestia porządkowa. Proszę admina o zamkniecie tematu. nie będzie dalej kontynuowany. Do zobaczenia już w krotce z nowym warsztatem, ale śmigłowcowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi