Grzes Napisano 10 Czerwca 2022 Napisano 10 Czerwca 2022 Powiem Ci, że te wypukłe linie słabo wyglądają... Cytuj
bart207skw Napisano 10 Czerwca 2022 Autor Napisano 10 Czerwca 2022 1 minutę temu, Grzes napisał: Powiem Ci, że te wypukłe linie słabo wyglądają... Wiem, ale tak je pozostawię. To nie śmigłowiec. relaksacja w pełnym wymiarze. Ma być prosto z pudła... Cytuj
Grzes Napisano 10 Czerwca 2022 Napisano 10 Czerwca 2022 1 minutę temu, bart207skw napisał: relaksacja w pełnym wymiarze. Ma być prosto z pudła... Przyjmuję do wiadomości. Będę dalej podpatrywał postępy 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 12 Czerwca 2022 Napisano 12 Czerwca 2022 Jak Ci się pracuje nad tym modelem ? Jak oceniasz jego składalność i spasowanie elementów ? Cytuj
bart207skw Napisano 13 Czerwca 2022 Autor Napisano 13 Czerwca 2022 Jak mi się go składa? Generalnie jest całkiem dobrze spasowany jak na tak stare formy i ich zużycie. Nie jest to tez problematyczny model. Wnętrza w sumie nie ma poza fotelem, a oszklenie jest tak małe, ze i tak mało widać wnętrze. Za te pieniądze całkiem fajny model - szkoda tylko, że słabo w planach leży. No i te kalki. 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 13 Czerwca 2022 Napisano 13 Czerwca 2022 8 godzin temu, bart207skw napisał: Jak mi się go składa? Generalnie jest całkiem dobrze spasowany jak na tak stare formy i ich zużycie. Nie jest to tez problematyczny model. Wnętrza w sumie nie ma poza fotelem, a oszklenie jest tak małe, ze i tak mało widać wnętrze. Za te pieniądze całkiem fajny model - szkoda tylko, że słabo w planach leży. No i te kalki. Jak zauważyłem to model Nakotne czyli Mister Crafra jest za wysoki w rzucie bocznym w obrębie kabiny czego nie da się w żąden sposób ukryć. Ale mnie swędzą dłonie by go przeryć na wklęsło :). Cytuj
bart207skw Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Napisano 19 Czerwca 2022 Mały update prac. Dysze wylotowe obrobione, cały spód kadłuba zrobiony. Miałem wszystkie części malować w ramce, ale niestety wymagały polerowania z uwagi na drobne przesunięcia. Składa się go całkiem przyjemnie. Całkiem niezłe spasowany mimo upływu lat. Wszystkie linie podziału przeszlifowane, aby nie były takie ordynarnie wystające. Pytanie do ekspertów - nie znam się. Jakiego koloru jest ta ramka/obwoluta na szybie w migu-29 (nie znam się) - biała? I co to jest? 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 19 Czerwca 2022 Napisano 19 Czerwca 2022 2 godziny temu, bart207skw napisał: Mały update prac. Dysze wylotowe obrobione, cały spód kadłuba zrobiony. Miałem wszystkie części malować w ramce, ale niestety wymagały polerowania z uwagi na drobne przesunięcia. Składa się go całkiem przyjemnie. Całkiem niezłe spasowany mimo upływu lat. Wszystkie linie podziału przeszlifowane, aby nie były takie ordynarnie wystające. Pytanie do ekspertów - nie znam się. Jakiego koloru jest ta ramka/obwoluta na szybie w migu-29 (nie znam się) - biała? I co to jest? Ta ramka o którą pytasz to uszczelka i jest koloru różowego lub blado różowego. 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 19 Czerwca 2022 Napisano 19 Czerwca 2022 2 godziny temu, bart207skw napisał: Mały update prac. Dysze wylotowe obrobione, cały spód kadłuba zrobiony. Miałem wszystkie części malować w ramce, ale niestety wymagały polerowania z uwagi na drobne przesunięcia. Składa się go całkiem przyjemnie. Całkiem niezłe spasowany mimo upływu lat. Wszystkie linie podziału przeszlifowane, aby nie były takie ordynarnie wystające. Pytanie do ekspertów - nie znam się. Jakiego koloru jest ta ramka/obwoluta na szybie w migu-29 (nie znam się) - biała? I co to jest? Te dysze są w środki zalane ? Planujesz je nieco poprawić poprzez wycięcie otworów w ich środkach ? To prosty zaieg a dodałby nieco plastyczności całemu modelowi, Cytuj
bart207skw Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Napisano 19 Czerwca 2022 Godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: Te dysze są w środki zalane ? Planujesz je nieco poprawić poprzez wycięcie otworów w ich środkach ? To prosty zaieg a dodałby nieco plastyczności całemu modelowi, myślę o tym. 1 Cytuj
bart207skw Napisano 25 Sierpnia 2022 Autor Napisano 25 Sierpnia 2022 Chwilowo - nie wiem na jak długo warsztat zawieszony - robię kolejny śmigłowiec z MC... Cytuj
tom_tom_bb Napisano 20 Marca 2023 Napisano 20 Marca 2023 ostatnio siedzę trochę w temacie MiG-29, przestudiowane rysunki, zdjęcia itd (kilka zbudowanych w 1/72) i jak widzę te kształty na wcześniejszych zdjęciach, to stwierdzam, że definitywnie powinni zabronić MC produkowania takich modeli... to jakieś modelarskie przestępstwo... oni wtedy rysunków nie mieli, bryłę kadłuba odtwarzali z pamięci czy jak ? Cytuj
Floki Napisano 20 Marca 2023 Napisano 20 Marca 2023 (edytowane) 7 godzin temu, tom_tom_bb napisał: (...) to jakieś modelarskie przestępstwo... oni wtedy rysunków nie mieli, bryłę kadłuba odtwarzali z pamięci czy jak ? To co powiesz na tego cudaka: https://www.scalemates.com/pl/kits/italeri-176-soviet-attack-helicopter--539187 Najpierw jakiś zdolny inaczej rysownik/szpieg z departamentu stanu stworzył grafikę przedstawiającą wtedy najnowszy radziecki śmigłowiec szturmowy, a potem uznana zachodnia firma modelarska na podstawie tych wypocin stworzyła model, który później pakowała jeszcze bardziej uznana wytwórnia z Japonii: https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-Helicopter-Mil.html Edytowane 20 Marca 2023 przez Floki Cytuj
bart207skw Napisano 21 Marca 2023 Autor Napisano 21 Marca 2023 19 godzin temu, Floki napisał: To co powiesz na tego cudaka: https://www.scalemates.com/pl/kits/italeri-176-soviet-attack-helicopter--539187 Najpierw jakiś zdolny inaczej rysownik/szpieg z departamentu stanu stworzył grafikę przedstawiającą wtedy najnowszy radziecki śmigłowiec szturmowy, a potem uznana zachodnia firma modelarska na podstawie tych wypocin stworzyła model, który później pakowała jeszcze bardziej uznana wytwórnia z Japonii: https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-Helicopter-Mil.html a co najlepsze jest polski przedruk książki z lat 90 "śmigłowce bojowe na świecie" czy jakoś tak ze zdjęciem tego śmigłowca i podpisane jako projekcja śmigłowca. W nowszym wydaniu tej książki już tego nie ma. Cytuj
bart207skw Napisano 21 Marca 2023 Autor Napisano 21 Marca 2023 a co do samego modelu utknął na razie w pudełku i czeka na swoja kolej; może się doczeka. Cytuj
Floki Napisano 21 Marca 2023 Napisano 21 Marca 2023 4 godziny temu, bart207skw napisał: a co najlepsze jest polski przedruk książki z lat 90 "śmigłowce bojowe na świecie" czy jakoś tak ze zdjęciem tego śmigłowca i podpisane jako projekcja śmigłowca. W nowszym wydaniu tej książki już tego nie ma. Tytuł tego dzieła autorstwa Billa Gunstona i Mika Spicka to "Współczesne śmigłowce bojowe". I tu małe sprostowanie. Wczoraj pisałem z pamięci i źle podałem kto był autorem rysunku śmigłowca Mi-28. Dziś sprawdziłem w książce i okazuje się, że grafik był z departamentu obrony USA. 1 Cytuj
wuwumaster Napisano 21 Marca 2023 Napisano 21 Marca 2023 Noc nowego, tak było z Mi-28, model Fujimi MiGa-29 był podobno na bazie zdjęcia w satelitarnego nowej sowieckiej maszyny, MiG-37 i F-19 to modelarskie zmaterializowanie zapowiedzi z konferencji prasowych o samolotach przyszłości, taka sytuacja 1 Cytuj
bart207skw Napisano 5 Lutego 2024 Autor Napisano 5 Lutego 2024 Kwestia porządkowa. Proszę admina o zamkniecie tematu. nie będzie dalej kontynuowany. Do zobaczenia już w krotce z nowym warsztatem, ale śmigłowcowym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi