Bartas89 Napisano 18 Czerwca 2022 Share Napisano 18 Czerwca 2022 Lecimy z następnym warsztatem Nigdy mnie jakoś nie ciągnęło do super fur, zawsze wolałem sklejać auta mniej fikuśne, ale ten egzemplarz od razu wpadł mi w oko jak go tylko zobaczyłem. Dokupione do niego blaszki, a kolor to "Liquid Blue" od CC. Jak ktoś ma jakieś rady gdzie tam w nim uważać, to chętnie przyjmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 18 Czerwca 2022 Share Napisano 18 Czerwca 2022 3 godziny temu, Bartas89 napisał: Jak ktoś ma jakieś rady gdzie tam w nim uważać, to chętnie przyjmę Uważaj przy otwieraniu pudełka, żeby się nie skaleczyć. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 20 Czerwca 2022 Share Napisano 20 Czerwca 2022 Świetny model! Sam się skleja. Polecam poszukać kalek carbonowych. Bez nich to jednak nie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2022 Cały czas się zastanawiam czy przyklejać teraz boczne panele, które idą nad tylnymi nadkolami. Może być potem problem, szczególnie z położeniem lakieru bezbarwnego, który kładę jedną mokrą warstwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BCI Batou Napisano 20 Czerwca 2022 Share Napisano 20 Czerwca 2022 Poszukaj sobie na YT, było kilka ciekawych filmów. Zobaczysz wtedy, która metoda lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2022 13 minut temu, BCI Batou napisał: Poszukaj sobie na YT, było kilka ciekawych filmów. Zobaczysz wtedy, która metoda lepsza. Oglądałem. Jedni montują od razu, inni po lakierowaniu. Ale na żadnym nie jest pokazane jak lakierują bezbarwnym z przyklejonymi wszystkimi elementami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 20 Czerwca 2022 Share Napisano 20 Czerwca 2022 Ja bym malował osobno, potem doklejał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BCI Batou Napisano 20 Czerwca 2022 Share Napisano 20 Czerwca 2022 Tutaj jest pokazane: https://www.youtube.com/watch?v=a-NaJDXe91Q Wprawdzie modelu nie kleiłem, ani nawet w rękach nie miałem, więc nie wiem, która metoda lepsza, ale JEST (30 sekund szukania na YT). A jak dalej masz wątpliwości, to zobacz zdjęcia prawdziwego - czy w miejscach łączenia elementów są widoczne łączenia paneli, czy nie. To powinno rozwiązać problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 20 Czerwca 2022 Share Napisano 20 Czerwca 2022 8 godzin temu, Trojan napisał: Świetny model! Sam się skleja. Polecam poszukać kalek carbonowych. Bez nich to jednak nie to samo. Potwierdzam opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2022 Postanowiłem jednak przykleić te elementy przed malowaniem. Za dużo rzeczy mogło by pójść nie tak przy próbie przyklejenia tych elementów po malowaniu. Wybrałem mniejsze zło. Jedyne elementy malowane osobno to lusterka i spojler. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 21 Czerwca 2022 Share Napisano 21 Czerwca 2022 21 godzin temu, Bartas89 napisał: Cały czas się zastanawiam czy przyklejać teraz boczne panele, które idą nad tylnymi nadkolami. Może być potem problem, szczególnie z położeniem lakieru bezbarwnego, który kładę jedną mokrą warstwą. Ja kleiłem przed malowaniem. Nie było większych problemów przy lakierowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2022 Godzinę temu, Trojan napisał: Ja kleiłem przed malowaniem. Nie było większych problemów przy lakierowaniu. Ale Ty jesteś zawodowiec, a ja amator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 21 Czerwca 2022 Share Napisano 21 Czerwca 2022 W sumie nieważne jak. Ważne, byś osiągnął zamierzony efekt końcowy w postaci dobrze zrobionego modelu. A jaką drogą pójdziesz, to już Twój problem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 21 Czerwca 2022 Share Napisano 21 Czerwca 2022 4 godziny temu, toled napisał: W sumie nieważne jak. Ważne, byś osiągnął zamierzony efekt końcowy w postaci dobrze zrobionego modelu. A jaką drogą pójdziesz, to już Twój problem I to jest słuszna koncepcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 22 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2022 Szary podkład siadł bardzo dobrze. Niespodziewany problem zaczął się w momencie jak chciałem położyć kolor właściwy. Problem w tym, że on w ogóle nie kryje. Tzn niby kryje, ale muszę dany element dać pod odpowiednim kątem, aby zobaczyć niebieski. Czy dałem niewłaściwy kolor podkładu? Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. I jeszcze jedna wątpliwość. Słupki instrukcja mówi aby malować na czarny połysk. Kryć ten połysk jeszcze lakierem bezbarwnym? To samo tyczy się bocznych paneli i z przodu elementu pod zderzakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 22 Czerwca 2022 Share Napisano 22 Czerwca 2022 2 godziny temu, Bartas89 napisał: Problem w tym, że on w ogóle nie kryje A wymieszałeś bardzo dobrze? Wymieszaj i kładź kilka cienkich warstw. Powinno pokryć ładnie. 2 godziny temu, Bartas89 napisał: I jeszcze jedna wątpliwość. Słupki instrukcja mówi aby malować na czarny połysk. Kryć ten połysk jeszcze lakierem bezbarwnym? To samo tyczy się bocznych paneli i z przodu elementu pod zderzakiem. No ja bym pomalował najpierw budę bazą, potem słupki czarnym matem, a końcowo wszystko bezbarwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 22 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2022 Tak, lakier wymieszamy bardzo dobrze. Może to trzeba kłaść na błyszczący czarny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 22 Czerwca 2022 Share Napisano 22 Czerwca 2022 2 minuty temu, Bartas89 napisał: Tak, lakier wymieszamy bardzo dobrze. Może to trzeba kłaść na błyszczący czarny? Teoretycznie inna odmiana tj. Liquid Red nakłada się na biały, ale on jest dwuczęściowy. Na Liquid Blue nie ma napisów by kłaść na inny podkład. Dobrze wymieszaj i kładź cienkimi warstwami. Ewentualnie istnieje bardzo małe ryzyko, że dostałeś całkowicie złą farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 22 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2022 To co jest na moich poprzednich zdjęciach, to tam jest ok 6 warstw. Ta farba przy nakładaniu wygląda jakbym lał 80% rozcieńczalnika. Bardzo mało pigmentu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 23 Czerwca 2022 Share Napisano 23 Czerwca 2022 W razie problemów z farbą, posiadam Blue dedykowany do tego GT od Zero Paints. Mogę odsprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2022 Okazało się, że ten kolor trzeba kłaść na czarny podkład. Dopiero wtedy go widać. Także muszę przemalować budę na czarno i jechać z kolorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 24 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2022 Pomalowałem budę kolorkiem i jestem zachwycony. Odcień wyszedł zupełnie nie taki jak się spodziewałem, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Zastanawiam się czy tej satyny tak nie zostawić i nie nakładać bezbarwnego. Co o takim rozwiązaniu sądzicie? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 24 Czerwca 2022 Super Moderator Share Napisano 24 Czerwca 2022 Kolorek siadł pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2022 Podpowiecie, czy to trzeba jakoś zabezpieczać jeszcze? Bo chcę zostawić taką satynę. To lakier samochodowy, to nie powinien się tak łatwo uszkodzić gdyby co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 Ja bym położył jeszcze bezbarwny , po całkowitym wyschnięciu polerka - odda głębię tego ''metalika''. A możesz zapodać fotkę z producentem tego ''samochodowego lakieru''? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi