Jump to content

Spitfire Mk. VB Trop. Tamiya 1/48

kowal76
 Share

Recommended Posts

Zabieram się za kolejny model. Tym razem wybór padł na Spita Mk VB Trop Tamiya 1/48.  Model robię jak zwykle prawie prosto z pudła, a z dodatków  chce  wykorzystać tylko pasy i tablicę. Jeszcze nie wiem, czy Eduard Look, czy może Space ?. Malowanie chyba pudełkowe, ale rozważam zakup innych kalek.  Może ktoś posiada jakieś ciekawe kalki do odsprzedania ?.  Widziałem w Moje Hobby kalki Tally HO, ale nie wiem jak z ich jakością ?.

Na chwilę obecną przygotowuje części do malowania i na  początek chciałbym zapytać obeznanych kolegów o kolor wnęk i goleni podwozia,  a także siedziska pilota  ?.

IMG_20220618_182929.jpg

IMG_20220618_183026.jpg

IMG_20220618_183307.jpg

IMG_20220618_183244.jpg

Edited by kowal76
  • Like 3

12 minut temu, DamianPoltorak napisał:

Nie próżnujesz👍 zazdroszczę Ci czasu, który przeznaczasz na to hobby.

I z przyjemnością obserwuje warsztat, zasiadam w pierwszym rzędzie.

Oj tam , z czasem nie jest tak za wesoło jak się wydaje .  Jeszcze w międzyczasie robię pasażery dla kolegi.  Z drugiej strony trzeba zacząć robić te modele , a nie magazynować w nieskończoność  :). W tamtym roku zrobiłem cztery modele i mam nadzieję, że w tym roku będzie więcej. Cztery już zrobione do tej pory  w sumie :) 

Edited by kowal76
  • Like 1

W kwestii malowania to akurat w tym pudełku są kalki i części na maszynę Skalskiego UF-X i warto z tego skorzystać, filtr Aboukir i skrócone końcówki płata ale nie takie jak w wersji LF:

001.jpg.53b34226d409143364f9905b098887b5.jpg

ufx.jpg.09dbe202e9c2cadc22e26c0ba72e0ab5.jpg

Trzeba by tylko (prawdopodobnie) usunąć wzmocnienia na płacie od góry no i koła z widoczną felgą. Fotel bakelitowy w kolorze brązowym, a wnęki łącznie z goleniami i osłonami po obu stronach machnąłbym na kolor spodu. Na felgach i oponach fajne smaczki do odtworzenia. Działaj, podglądam :D .

Edited by barszczo
  • Like 1

6 minut temu, kowal76 napisał:

Golenie też w kolorze Azur Blue ?. O jakich wzmocnieniach na górze mówisz  ?

Golenie też, jak malowali w warsztatach polowych to nie było czasu na zabawy. Wzmocnienia to te dwa wystające równoległe paski na górze płata w okolicach wnęki podwozia. W późnych maszynach po remontach te wzmocnienia się zdarzały, Afryka raczej jeszcze nie.

• Like 1

8 minut temu, barszczo napisał:

Golenie też, jak malowali w warsztatach polowych to nie było czasu na zabawy. Wzmocnienia to te dwa wystające równoległe paski na górze płata w okolicach wnęki podwozia. W późnych maszynach po remontach te wzmocnienia się zdarzały, Afryka raczej jeszcze nie.

Rozumiem i dzięki za wyjaśnienie. W takim razie zrobię te właśnie malowanie.

• Like 1

Myślę że nawet felgi są w kolorze spodu, srebrna jest natomiast felga kółka ogonowego. Może to wyglądać tak jak tutaj:

032.JPG.49f662ff9e461f556cb4738a64cb843c.JPG

A malowanki wyglądały podobnie jak na tym zdjęciu, nawet oponom się obrywało:

005.JPG.86ec8e486e2c7f3c7deafb1a188e2dc5.JPG

Edited by barszczo

14 minut temu, kowal76 napisał:

Na tych zdjęciach nie widać zagłówka, czy ja słabo widzę ?

Dobrze widzisz, zagłówka brak. W maszynie Skalskiego też nie ma. Generalnie częściej go nie było niż był, ale dlaczego, czy w zależności od serii czy producenta, na to pytanie odpowiedź zna pewnie Gonzo wink4.

• Like 1

Typowej linki antenowej biegnącej od masztu do statecznika pionowego w tej wersji nie było. Mogły być natomiast linki instalacji IFF biegnące po obu stronach kadłuba od mniej więcej środka rondli do końcówek stateczników poziomych. Na zdjęciu UF-X niestety tego nie widać, ale widać je tutaj:

024.JPG.e0f34e19c1e19df26547a0ec5b075b3a.JPG

Napisy eksploatacyjne i czarne linie na górze skrzydeł to osobna historia. I były i ich nie było:

151.JPG.af458dfb2d6b3fa9bf37899736719d44.JPG

216.jpg.271e9be19b2b6fa8e7976dcc316e9be4.jpg

249.jpg.008857f29f89ddab33d1cf32ed0caecb.jpg

Na maszynie Skalskiego widać jakieś napisy pod rurami wydechowymi, można założyć że ich reszta plus linie na skrzydłach też były, podobnie jak na samolocie Gleeda:

northafricaspits.jpg.08b636516f4bed4ed629ae070f2b561e.jpg

• Thanks 1

12 godzin temu, kowal76 napisał:

Dzięki wielkie.  Już mniej więcej wiem jak robić, aby model  przypominał oryginał. W międzyczasie skleiłem skrzydła i usunąłem te wzmocnienia na górze.

IMG_20220619_124043.jpg

Mam rozgrzebanego Spita mk. Vb z tamki, w którym też muszę usunąć te wzmocnienia. Jak tego dokonałeś nie powodując uszkodzenia poszycia? Wiem, że to niezbyt mądre pytanie ale wracam do modelarstwa po baaardzo długiej przerwie i w zasadzie wszystkiego muszę uczyć się od nowa. :]

5 godzin temu, Bethor napisał:

Mam rozgrzebanego Spita mk. Vb z tamki, w którym też muszę usunąć te wzmocnienia. Jak tego dokonałeś nie powodując uszkodzenia poszycia? Wiem, że to niezbyt mądre pytanie ale wracam do modelarstwa po baaardzo długiej przerwie i w zasadzie wszystkiego muszę uczyć się od nowa. :]

Nożykiem oraz papierem ściernym. Po czym  używając  papieru i kostek szlifierskich  usunąłem ślady szlifowania i odtworzyłem linie.

• Thanks 1