kowal76 Napisano 18 Czerwca 2022 Share Napisano 18 Czerwca 2022 (edytowane) Zabieram się za kolejny model. Tym razem wybór padł na Spita Mk VB Trop Tamiya 1/48. Model robię jak zwykle prawie prosto z pudła, a z dodatków chce wykorzystać tylko pasy i tablicę. Jeszcze nie wiem, czy Eduard Look, czy może Space ?. Malowanie chyba pudełkowe, ale rozważam zakup innych kalek. Może ktoś posiada jakieś ciekawe kalki do odsprzedania ?. Widziałem w Moje Hobby kalki Tally HO, ale nie wiem jak z ich jakością ?. Na chwilę obecną przygotowuje części do malowania i na początek chciałbym zapytać obeznanych kolegów o kolor wnęk i goleni podwozia, a także siedziska pilota ?. Edytowane 18 Czerwca 2022 przez kowal76 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 18 Czerwca 2022 Share Napisano 18 Czerwca 2022 Nie próżnujesz zazdroszczę Ci czasu, który przeznaczasz na to hobby. I z przyjemnością obserwuje warsztat, zasiadam w pierwszym rzędzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2022 (edytowane) 12 minut temu, DamianPoltorak napisał: Nie próżnujesz zazdroszczę Ci czasu, który przeznaczasz na to hobby. I z przyjemnością obserwuje warsztat, zasiadam w pierwszym rzędzie. Oj tam , z czasem nie jest tak za wesoło jak się wydaje . Jeszcze w międzyczasie robię pasażery dla kolegi. Z drugiej strony trzeba zacząć robić te modele , a nie magazynować w nieskończoność :). W tamtym roku zrobiłem cztery modele i mam nadzieję, że w tym roku będzie więcej. Cztery już zrobione do tej pory w sumie Edytowane 18 Czerwca 2022 przez kowal76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Czerwca 2022 Share Napisano 18 Czerwca 2022 (edytowane) W kwestii malowania to akurat w tym pudełku są kalki i części na maszynę Skalskiego UF-X i warto z tego skorzystać, filtr Aboukir i skrócone końcówki płata ale nie takie jak w wersji LF: Trzeba by tylko (prawdopodobnie) usunąć wzmocnienia na płacie od góry no i koła z widoczną felgą. Fotel bakelitowy w kolorze brązowym, a wnęki łącznie z goleniami i osłonami po obu stronach machnąłbym na kolor spodu. Na felgach i oponach fajne smaczki do odtworzenia. Działaj, podglądam . Edytowane 18 Czerwca 2022 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2022 Golenie też w kolorze Azur Blue ?. O jakich wzmocnieniach na górze mówisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Czerwca 2022 Share Napisano 18 Czerwca 2022 6 minut temu, kowal76 napisał: Golenie też w kolorze Azur Blue ?. O jakich wzmocnieniach na górze mówisz ? Golenie też, jak malowali w warsztatach polowych to nie było czasu na zabawy. Wzmocnienia to te dwa wystające równoległe paski na górze płata w okolicach wnęki podwozia. W późnych maszynach po remontach te wzmocnienia się zdarzały, Afryka raczej jeszcze nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2022 8 minut temu, barszczo napisał: Golenie też, jak malowali w warsztatach polowych to nie było czasu na zabawy. Wzmocnienia to te dwa wystające równoległe paski na górze płata w okolicach wnęki podwozia. W późnych maszynach po remontach te wzmocnienia się zdarzały, Afryka raczej jeszcze nie. Rozumiem i dzięki za wyjaśnienie. W takim razie zrobię te właśnie malowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Czerwca 2022 Share Napisano 18 Czerwca 2022 (edytowane) Myślę że nawet felgi są w kolorze spodu, srebrna jest natomiast felga kółka ogonowego. Może to wyglądać tak jak tutaj: A malowanki wyglądały podobnie jak na tym zdjęciu, nawet oponom się obrywało: Edytowane 19 Czerwca 2022 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2022 Na tych zdjęciach nie widać zagłówka, czy ja słabo widzę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Czerwca 2022 Share Napisano 18 Czerwca 2022 14 minut temu, kowal76 napisał: Na tych zdjęciach nie widać zagłówka, czy ja słabo widzę ? Dobrze widzisz, zagłówka brak. W maszynie Skalskiego też nie ma. Generalnie częściej go nie było niż był, ale dlaczego, czy w zależności od serii czy producenta, na to pytanie odpowiedź zna pewnie Gonzo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2022 Czyli do usunięcia w modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2022 Zamówiłem dziś farbki i z przyczyn ekonomicznych najtańszą blaszkę Eduarda do kokpitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2022 Jeszcze zapytam w sprawie antenki drucianej i napisów eksploatacyjnych. Czy była takowa i czy były napisy wraz z tymi czarnymi liniami na górnej powierzchni skrzydeł ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Czerwca 2022 Share Napisano 19 Czerwca 2022 Typowej linki antenowej biegnącej od masztu do statecznika pionowego w tej wersji nie było. Mogły być natomiast linki instalacji IFF biegnące po obu stronach kadłuba od mniej więcej środka rondli do końcówek stateczników poziomych. Na zdjęciu UF-X niestety tego nie widać, ale widać je tutaj: Napisy eksploatacyjne i czarne linie na górze skrzydeł to osobna historia. I były i ich nie było: Na maszynie Skalskiego widać jakieś napisy pod rurami wydechowymi, można założyć że ich reszta plus linie na skrzydłach też były, podobnie jak na samolocie Gleeda: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2022 Dzięki wielkie. Już mniej więcej wiem jak robić, aby model przypominał oryginał. W międzyczasie skleiłem skrzydła i usunąłem te wzmocnienia na górze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bethor Napisano 19 Czerwca 2022 Share Napisano 19 Czerwca 2022 12 godzin temu, kowal76 napisał: Dzięki wielkie. Już mniej więcej wiem jak robić, aby model przypominał oryginał. W międzyczasie skleiłem skrzydła i usunąłem te wzmocnienia na górze. Mam rozgrzebanego Spita mk. Vb z tamki, w którym też muszę usunąć te wzmocnienia. Jak tego dokonałeś nie powodując uszkodzenia poszycia? Wiem, że to niezbyt mądre pytanie ale wracam do modelarstwa po baaardzo długiej przerwie i w zasadzie wszystkiego muszę uczyć się od nowa. :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2022 5 godzin temu, Bethor napisał: Mam rozgrzebanego Spita mk. Vb z tamki, w którym też muszę usunąć te wzmocnienia. Jak tego dokonałeś nie powodując uszkodzenia poszycia? Wiem, że to niezbyt mądre pytanie ale wracam do modelarstwa po baaardzo długiej przerwie i w zasadzie wszystkiego muszę uczyć się od nowa. :] Nożykiem oraz papierem ściernym. Po czym używając papieru i kostek szlifierskich usunąłem ślady szlifowania i odtworzyłem linie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 20 Czerwca 2022 Share Napisano 20 Czerwca 2022 Na innym forum też samolot Skalskiego był omawiany . Kwestia koloru spodu dyskusyjna. https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=2089&start=15 A do usuwania wzmocnień bardzo dobra jest zwykła lekko wygięta żyletka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2022 3 godziny temu, merlin_70 napisał: Na innym forum też samolot Skalskiego był omawiany . Kwestia koloru spodu dyskusyjna. https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=2089&start=15 A do usuwania wzmocnień bardzo dobra jest zwykła lekko wygięta żyletka. Jakoś nie lubię tego forum. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 24 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2022 Na dzień dzisiejszy jestem na etapie malowania detali i wnętrza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2022 Nie mogłem się powstrzymać od obdrapania kołpaka, ehh,,,. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2022 Dzisiaj wash w kokpicie i dalej z malowaniem drobnicy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2022 Burty kokpitu gotowe. Parę rzeczy z blaszki Edka i tablica też Eduarda. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 Super, nabiera wyglądu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 28 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2022 Kadłub sklejony, a kokpit już gotowy. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi