kowal76 Napisano 18 Czerwca 2022 Napisano 18 Czerwca 2022 (edytowane) Zabieram się za kolejny model. Tym razem wybór padł na Spita Mk VB Trop Tamiya 1/48. Model robię jak zwykle prawie prosto z pudła, a z dodatków chce wykorzystać tylko pasy i tablicę. Jeszcze nie wiem, czy Eduard Look, czy może Space ?. Malowanie chyba pudełkowe, ale rozważam zakup innych kalek. Może ktoś posiada jakieś ciekawe kalki do odsprzedania ?. Widziałem w Moje Hobby kalki Tally HO, ale nie wiem jak z ich jakością ?. Na chwilę obecną przygotowuje części do malowania i na początek chciałbym zapytać obeznanych kolegów o kolor wnęk i goleni podwozia, a także siedziska pilota ?. Edytowane 18 Czerwca 2022 przez kowal76 3 Cytuj
DamianPoltorak Napisano 18 Czerwca 2022 Napisano 18 Czerwca 2022 Nie próżnujesz zazdroszczę Ci czasu, który przeznaczasz na to hobby. I z przyjemnością obserwuje warsztat, zasiadam w pierwszym rzędzie. 1 Cytuj
kowal76 Napisano 18 Czerwca 2022 Autor Napisano 18 Czerwca 2022 (edytowane) 12 minut temu, DamianPoltorak napisał: Nie próżnujesz zazdroszczę Ci czasu, który przeznaczasz na to hobby. I z przyjemnością obserwuje warsztat, zasiadam w pierwszym rzędzie. Oj tam , z czasem nie jest tak za wesoło jak się wydaje . Jeszcze w międzyczasie robię pasażery dla kolegi. Z drugiej strony trzeba zacząć robić te modele , a nie magazynować w nieskończoność :). W tamtym roku zrobiłem cztery modele i mam nadzieję, że w tym roku będzie więcej. Cztery już zrobione do tej pory w sumie Edytowane 18 Czerwca 2022 przez kowal76 1 Cytuj
barszczo Napisano 18 Czerwca 2022 Napisano 18 Czerwca 2022 (edytowane) W kwestii malowania to akurat w tym pudełku są kalki i części na maszynę Skalskiego UF-X i warto z tego skorzystać, filtr Aboukir i skrócone końcówki płata ale nie takie jak w wersji LF: Trzeba by tylko (prawdopodobnie) usunąć wzmocnienia na płacie od góry no i koła z widoczną felgą. Fotel bakelitowy w kolorze brązowym, a wnęki łącznie z goleniami i osłonami po obu stronach machnąłbym na kolor spodu. Na felgach i oponach fajne smaczki do odtworzenia. Działaj, podglądam . Edytowane 25 Lutego przez barszczo 1 Cytuj
kowal76 Napisano 18 Czerwca 2022 Autor Napisano 18 Czerwca 2022 Golenie też w kolorze Azur Blue ?. O jakich wzmocnieniach na górze mówisz ? Cytuj
barszczo Napisano 18 Czerwca 2022 Napisano 18 Czerwca 2022 6 minut temu, kowal76 napisał: Golenie też w kolorze Azur Blue ?. O jakich wzmocnieniach na górze mówisz ? Golenie też, jak malowali w warsztatach polowych to nie było czasu na zabawy. Wzmocnienia to te dwa wystające równoległe paski na górze płata w okolicach wnęki podwozia. W późnych maszynach po remontach te wzmocnienia się zdarzały, Afryka raczej jeszcze nie. 1 Cytuj
kowal76 Napisano 18 Czerwca 2022 Autor Napisano 18 Czerwca 2022 8 minut temu, barszczo napisał: Golenie też, jak malowali w warsztatach polowych to nie było czasu na zabawy. Wzmocnienia to te dwa wystające równoległe paski na górze płata w okolicach wnęki podwozia. W późnych maszynach po remontach te wzmocnienia się zdarzały, Afryka raczej jeszcze nie. Rozumiem i dzięki za wyjaśnienie. W takim razie zrobię te właśnie malowanie. 1 Cytuj
barszczo Napisano 18 Czerwca 2022 Napisano 18 Czerwca 2022 (edytowane) Myślę że nawet felgi są w kolorze spodu, srebrna jest natomiast felga kółka ogonowego. Może to wyglądać tak jak tutaj: A malowanki wyglądały podobnie jak na tym zdjęciu, nawet oponom się obrywało: Edytowane 25 Lutego przez barszczo Cytuj
kowal76 Napisano 18 Czerwca 2022 Autor Napisano 18 Czerwca 2022 Na tych zdjęciach nie widać zagłówka, czy ja słabo widzę ? Cytuj
barszczo Napisano 18 Czerwca 2022 Napisano 18 Czerwca 2022 14 minut temu, kowal76 napisał: Na tych zdjęciach nie widać zagłówka, czy ja słabo widzę ? Dobrze widzisz, zagłówka brak. W maszynie Skalskiego też nie ma. Generalnie częściej go nie było niż był, ale dlaczego, czy w zależności od serii czy producenta, na to pytanie odpowiedź zna pewnie Gonzo . 1 Cytuj
kowal76 Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Napisano 19 Czerwca 2022 Zamówiłem dziś farbki i z przyczyn ekonomicznych najtańszą blaszkę Eduarda do kokpitu. Cytuj
kowal76 Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Napisano 19 Czerwca 2022 Jeszcze zapytam w sprawie antenki drucianej i napisów eksploatacyjnych. Czy była takowa i czy były napisy wraz z tymi czarnymi liniami na górnej powierzchni skrzydeł ?. Cytuj
barszczo Napisano 19 Czerwca 2022 Napisano 19 Czerwca 2022 (edytowane) Typowej linki antenowej biegnącej od masztu do statecznika pionowego w tej wersji nie było. Mogły być natomiast linki instalacji IFF biegnące po obu stronach kadłuba od mniej więcej środka rondli do końcówek stateczników poziomych. Na zdjęciu UF-X niestety tego nie widać, ale widać je tutaj: Napisy eksploatacyjne i czarne linie na górze skrzydeł to osobna historia. I były i ich nie było: Na maszynie Skalskiego widać jakieś napisy pod rurami wydechowymi, można założyć że ich reszta plus linie na skrzydłach też były, podobnie jak na samolocie Gleeda: Edytowane 25 Lutego przez barszczo 1 Cytuj
kowal76 Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Napisano 19 Czerwca 2022 Dzięki wielkie. Już mniej więcej wiem jak robić, aby model przypominał oryginał. W międzyczasie skleiłem skrzydła i usunąłem te wzmocnienia na górze. 2 Cytuj
Bethor Napisano 19 Czerwca 2022 Napisano 19 Czerwca 2022 12 godzin temu, kowal76 napisał: Dzięki wielkie. Już mniej więcej wiem jak robić, aby model przypominał oryginał. W międzyczasie skleiłem skrzydła i usunąłem te wzmocnienia na górze. Mam rozgrzebanego Spita mk. Vb z tamki, w którym też muszę usunąć te wzmocnienia. Jak tego dokonałeś nie powodując uszkodzenia poszycia? Wiem, że to niezbyt mądre pytanie ale wracam do modelarstwa po baaardzo długiej przerwie i w zasadzie wszystkiego muszę uczyć się od nowa. :] Cytuj
kowal76 Napisano 20 Czerwca 2022 Autor Napisano 20 Czerwca 2022 5 godzin temu, Bethor napisał: Mam rozgrzebanego Spita mk. Vb z tamki, w którym też muszę usunąć te wzmocnienia. Jak tego dokonałeś nie powodując uszkodzenia poszycia? Wiem, że to niezbyt mądre pytanie ale wracam do modelarstwa po baaardzo długiej przerwie i w zasadzie wszystkiego muszę uczyć się od nowa. :] Nożykiem oraz papierem ściernym. Po czym używając papieru i kostek szlifierskich usunąłem ślady szlifowania i odtworzyłem linie. 1 Cytuj
merlin_70 Napisano 20 Czerwca 2022 Napisano 20 Czerwca 2022 Na innym forum też samolot Skalskiego był omawiany . Kwestia koloru spodu dyskusyjna. https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=2089&start=15 A do usuwania wzmocnień bardzo dobra jest zwykła lekko wygięta żyletka. 1 Cytuj
kowal76 Napisano 20 Czerwca 2022 Autor Napisano 20 Czerwca 2022 3 godziny temu, merlin_70 napisał: Na innym forum też samolot Skalskiego był omawiany . Kwestia koloru spodu dyskusyjna. https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=2089&start=15 A do usuwania wzmocnień bardzo dobra jest zwykła lekko wygięta żyletka. Jakoś nie lubię tego forum. 2 Cytuj
kowal76 Napisano 24 Czerwca 2022 Autor Napisano 24 Czerwca 2022 Na dzień dzisiejszy jestem na etapie malowania detali i wnętrza. 2 Cytuj
kowal76 Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Napisano 25 Czerwca 2022 Nie mogłem się powstrzymać od obdrapania kołpaka, ehh,,,. 2 Cytuj
kowal76 Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Napisano 26 Czerwca 2022 Dzisiaj wash w kokpicie i dalej z malowaniem drobnicy. 2 Cytuj
kowal76 Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Napisano 26 Czerwca 2022 Burty kokpitu gotowe. Parę rzeczy z blaszki Edka i tablica też Eduarda. 3 Cytuj
kowal76 Napisano 28 Czerwca 2022 Autor Napisano 28 Czerwca 2022 Kadłub sklejony, a kokpit już gotowy. 6 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi