barszczo Napisano 28 Czerwca 2022 Napisano 28 Czerwca 2022 Pasy trochę ciemnym washem przejechać i będzie super . 1 Cytuj
kowal76 Napisano 28 Czerwca 2022 Autor Napisano 28 Czerwca 2022 21 minut temu, barszczo napisał: Pasy trochę ciemnym washem przejechać i będzie super . Dobry pomysł Cytuj
kowal76 Napisano 29 Czerwca 2022 Autor Napisano 29 Czerwca 2022 Kokpit już na swoim miejscu. Kadłub obrobiony i skończone też śmigło. Cytuj
barszczo Napisano 29 Czerwca 2022 Napisano 29 Czerwca 2022 (edytowane) Śmigło drewniane, zamaluj obicia : Edytowane 25 Lutego przez barszczo 1 Cytuj
kowal76 Napisano 29 Czerwca 2022 Autor Napisano 29 Czerwca 2022 2 minuty temu, barszczo napisał: Śmigło drewniane, zamaluj obicia . Jasne, a ja myślałem że tylko te dwułopatowe z wczesnej wersjii były drewniane . Cytuj
_OldMan_ Napisano 29 Czerwca 2022 Napisano 29 Czerwca 2022 Godzinę temu, kowal76 napisał: Kadłub obrobiony No, nie do końca . Jest jeszcze jedna linia do zaszpachlowania. Cytuj
kowal76 Napisano 29 Czerwca 2022 Autor Napisano 29 Czerwca 2022 4 minuty temu, _OldMan_ napisał: No, nie do końca . Jest jeszcze jedna linia do zaszpachlowania. Serio ?, a która podpowiesz ? Cytuj
kowal76 Napisano 29 Czerwca 2022 Autor Napisano 29 Czerwca 2022 8 minut temu, _OldMan_ napisał: Środkowa, na wysokości kabiny. Ok , dziękuję Cytuj
barszczo Napisano 6 Lipca 2022 Napisano 6 Lipca 2022 (edytowane) Taki drobiazg zauważyłem: Tu powinno być gładko, bez łączenia. Linia podziału tej owiewki była poniżej krawędzi natarcia co fajnie widać na zdjęciu poniżej: Edytowane 25 Lutego przez barszczo Cytuj
kowal76 Napisano 7 Lipca 2022 Autor Napisano 7 Lipca 2022 Ale tam jest gładko, to szpachla wyszlifowana jest. Cytuj
greatgonzo Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 Obawiam się o osadzenie wiatrochronu. Tam jest potencjalne niebezpieczeństwo. Ale zdjęcie nie jest dość wyraźne by wyrokować. Możesz wrzucić zbliżenie na wiatrochron, to Ci powiem o co chodzi. Albo porównaj ze zdjęciami samolotów i sam ogarniesz, o ile oczywiście, już tego nie zrobiłeś i wszystko jest OK :). Cytuj
barszczo Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 9 godzin temu, kowal76 napisał: Ale tam jest gładko, to szpachla wyszlifowana jest. No to pojechałem... Cytuj
kowal76 Napisano 7 Lipca 2022 Autor Napisano 7 Lipca 2022 Poniżej tej białej szpachli jest linia, to może o to chodzi ? Cytuj
kowal76 Napisano 7 Lipca 2022 Autor Napisano 7 Lipca 2022 Model już pomalowany Gunze C 8. Tak jak w przypadku P 40 nie użyłem podkładu. Trzeba w paru miejscah poprawić szpachlą akrylową Vallejo, którą niesteety muszę zakupić. Czy chodzi o tę linię ? 1 Cytuj
barszczo Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 2 godziny temu, kowal76 napisał: Poniżej tej białej szpachli jest linia, to może o to chodzi ? Jest ok, ja szpachlę ze zdjęcia uznałem za nie do końca obrobione połączenie i wydawało mi się że jest tam schodek . Sreberko ładne, ale faktycznie parę poprawek wskazane. 1 Cytuj
kowal76 Napisano 8 Lipca 2022 Autor Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) Pomalowałem spód Gunze C 370. Nie lubię C wolę H, ale nie ma tego koloru w palecie H. Zrobiłem wcześniej preszajding i chciałem malować transparentnie, ale niestety nie poszło tak jak chciałem. Używam aerografu chińczyka za 50 zł i coś nie chciał dziś dobrze malować cienkich lini i innych preszajdingów. Wyczyściłem go, ustawiłem odpowiednie ciśnienie i dalej nic. Dodam że konsystencja farby była odpowiednia, a jednak było pełno kropek itp . Wcześniej nie miałem tego problemu przy F 4 czy P 40. Postanowiłem więc dolać farby do aero i malować tradycyjnie, starając się, aby coś tam było widać z preszajdingu. Potem dolałem białej farby do C 370 i zrobiłem rozjaśnienia w niektórych miejscach. Chyba jednak wolę tak malować niż transparentnie . Dodam że w realu leoiej to wygląda i widać więcej niź na zdjęciu :). Zaczynam też myśleć nad jakimś lepszym jakościowo aerografem. Edytowane 8 Lipca 2022 przez kowal76 2 Cytuj
barszczo Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Wyszło całkiem ok. Co do aero to musisz sam zdecydować na co się przesiądziesz. U mnie priorytetem była nieprzykręcana dysza i dlatego wybór padł na podstawowego H&S czyli Ultra, teraz doszedł jeszcze precyzyjniejszy Evo. 1 Cytuj
zaruk Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Trudno coś doradzić bez dokładniejszych informacji. Odpowiednie ciśnienie i konsystencja farby to nieco ogólne parametry. Ostateczny efekt nie jest zły, także chyba możesz tym chińczykiem malować dalej. 1 Cytuj
kowal76 Napisano 9 Lipca 2022 Autor Napisano 9 Lipca 2022 Kolega użyczył mi do sprawdzenia taki aerograf i być może go kupię. Czy muszę go po każdym malowaniu rozkręcać i czyścić, czy wystraczy przepłukać tylko Wamodem ? Tego mojego chińczyka, to za każdym razem rozkręcam i czyszczę dyszę , iglicę itp. Cytuj
greatgonzo Napisano 9 Lipca 2022 Napisano 9 Lipca 2022 Jeśli dobrze widzę aerograf jest jednofunkcyjny. To znacznie ogranicza możliwości. Cytuj
kowal76 Napisano 9 Lipca 2022 Autor Napisano 9 Lipca 2022 (edytowane) 2 godziny temu, greatgonzo napisał: Jeśli dobrze widzę aerograf jest jednofunkcyjny. To znacznie ogranicza możliwości. Racja, ale zobaczę jak to działa. Edit : Niestety nie nadaje się do malowania . Edytowane 9 Lipca 2022 przez kowal76 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi