Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wolę czereśnie :haha:

SpĄsorem dzisiejszego odcinka będzie Pan Łoszyk. Wielokrotnie próbowałem przekonać niektórych kolegUF, że przyzwoicie zrobiony, podnosi model mniej więcej o klasę wyżej. Wielokrotnie powiedziano mi że statki sie nie brudzOM i jak to łoszyk na TYTANIKU czy innym PodwUjnymSmarku, co to nie zdąrzył sie pobrudzić. No więc jak zwykle mówię KOLEGOM że ŁOSZYK nie ma NIC WSPÓLNEGO z BRUDEM. Tak sobię dziś właśnie łoszykowałm kadłub mojego wstrENtnego wUNglowego kopciucha, kiedy olśniła mnie myśl, że możnaby udowodnić moją tezę przy pomocy dwóch zdjENć.

Przed:

95

Po:

94

Teraz własnie zapytuję się Kolegów gdzie jest ten wraży BRUD, który nie ma prawa występować na TYTANIKACH i PODWUJNYCHSMARKACH ? 

Edytowane przez Szydercza Gała
  • Like 4
  • 2 weeks later...
Napisano

No i łoszyków nadszedł koniec. Kadłub musi sobie teraz podeschnąć, ale można już szmacić detale i nadbudówki :szczerbol: Nie mam narazie pomysłu co by tu jeszcze można wykombinowac w temacie nitowanych kadłubów, dlatego następny będzie spawany, nowa technologia, nowe wyzwania :haha:

96

97 98 99 100 101 102 103

A właśnie, wie kto może jakiego koloru były przed wojną węże p-poż? W czasie wojny to zdaje się były pomarańczowe, ale to już chyba lekcje wojenne były....

• Like 4
Napisano

Tak po prawdzie to nie oczekiwałem odpowiedzi :haha:

Tak tylko coś rzuciłem na zachęte do dyskusji, no ale wiadomo nie ma żagli, wydziela CO2 więc jest błe :wink:

• Haha 1
Napisano
4 godziny temu, Szydercza Gała napisał:

Tak po prawdzie to nie oczekiwałem odpowiedzi

Ja stawiam na kolor naturalny, bo ja z natury naturalny jestem :)

• Haha 1
  • 3 weeks later...
Napisano

W ramach walki z fotograficznym lenistFem SZCZeliłem dziś kilka fotogramUF. Się robi się i to nawet już jakby z górki. Może nawet uda mi się go skończyć zgodnie z harmonogramem?? Oczywiście tym oznaczonym jako plan B :haha:

104 105 106 107 108 109

... i takie ło toto wychodzi.

• Like 8
Napisano

Robiłem, powinno się obejść beż używania młotka, a przynajmniej tego fest półtorakilowego :haha: 

Napisano

no ślicznotek wychodzi, bardzo mnie się podoba ten zielony pas - czekam na konstrukcję :)

• Thanks 1
  • 3 weeks later...
Napisano

Bob budowniczy może iść do domu, rusztowania stoją :haha: Geometria jest miejscami "alternatywna" ale to i tak wszystko się chowa pod pokładam, także ten, zatenteguje się :haha:

110

111 112 113

• Like 9
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Miło jest wejść na relację gdzie nie ciśnie się komentarz "twój model jest wielkości śmietnika". Chciałbym się kiedyś nauczyć tak malować okręty.

Co mi się rzuca w oczy to pokład z desek. Czy da się wzmocnić i zeszlifować plastikowy pokład na tyle żeby zniwelować grubość tego dodatku?

Edytowane przez bsnt3k
Napisano

Na sklejaniu łajb wszelakich to się specjalnie nie znam, ale tu widzę coś, co przyciąga spojrzenie. I bynajmniej nie jest to ładna panienka na plaży nudystów, tylko okręt 😀

Napisano

Szlifować plastiku nie ma po co za bardzo. Drewniany pokład też jest przecież ułożony NA tym stalowym, a nie w niego wpasowany. Można natomiast, a nawet trzeba odchudzać te drewniaki, najłatwiej jest to osiągnąć pozbywając się  fabrycznego kleju, od razu odpada połowa grubości. Uważam też że w 700 nic już nie jest wstanie wizualnie zgubić grubości takiego pokładu, giną w nim też co mniej wypukłe detale. Ten konkretnie tu jest cieńszy niż taki fabryczny z klejem, ale grubszy niż taki bez kleju. Wynika to niestety z faktu że te dwa pokłady nie istnieją jako komercyjne zestawy. Zostały narysowane przeze mnie i wypalone przez kolegę Sorisa na kupionym od chińskiego człowieka z Chin fornirze. Materiał mógłby być lepszy i cieńszy, no ale lepszy taki niż żaden. Ten startowy mam od Woodhuntera, więc po rozebraniu na części pierwsze będzie cieńszy. Plusem dodatnim jest to że zarówno dziobowy jak i rufowy pokład otoczony jest relingami, które maskują optycznie grubość pokładu. Jedna foteczka z pralki dla zobrazowania tematu.

Co do malowania, to tu niestety samym czytaniem wiele się nie osiągnie, trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.

IMG-20230602-WA0016.jpeg

• Like 1