Szydercza Gała Napisano 1 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) Wolę czereśnie SpĄsorem dzisiejszego odcinka będzie Pan Łoszyk. Wielokrotnie próbowałem przekonać niektórych kolegUF, że przyzwoicie zrobiony, podnosi model mniej więcej o klasę wyżej. Wielokrotnie powiedziano mi że statki sie nie brudzOM i jak to łoszyk na TYTANIKU czy innym PodwUjnymSmarku, co to nie zdąrzył sie pobrudzić. No więc jak zwykle mówię KOLEGOM że ŁOSZYK nie ma NIC WSPÓLNEGO z BRUDEM. Tak sobię dziś właśnie łoszykowałm kadłub mojego wstrENtnego wUNglowego kopciucha, kiedy olśniła mnie myśl, że możnaby udowodnić moją tezę przy pomocy dwóch zdjENć. Przed: Po: Teraz własnie zapytuję się Kolegów gdzie jest ten wraży BRUD, który nie ma prawa występować na TYTANIKACH i PODWUJNYCHSMARKACH ? Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez Szydercza Gała 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 9 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2023 No i łoszyków nadszedł koniec. Kadłub musi sobie teraz podeschnąć, ale można już szmacić detale i nadbudówki Nie mam narazie pomysłu co by tu jeszcze można wykombinowac w temacie nitowanych kadłubów, dlatego następny będzie spawany, nowa technologia, nowe wyzwania A właśnie, wie kto może jakiego koloru były przed wojną węże p-poż? W czasie wojny to zdaje się były pomarańczowe, ale to już chyba lekcje wojenne były.... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 12 Kwietnia 2023 Share Napisano 12 Kwietnia 2023 Za trudne Waść pytania stawiasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 12 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2023 Tak po prawdzie to nie oczekiwałem odpowiedzi Tak tylko coś rzuciłem na zachęte do dyskusji, no ale wiadomo nie ma żagli, wydziela CO2 więc jest błe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Kwietnia 2023 Share Napisano 12 Kwietnia 2023 oj tam oj tam.... toż to tak piękna łajba że to jedyny do tej pory okręt jaki kupiłem większy niż niszczyciel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Kwietnia 2023 Share Napisano 13 Kwietnia 2023 4 godziny temu, Szydercza Gała napisał: Tak po prawdzie to nie oczekiwałem odpowiedzi Ja stawiam na kolor naturalny, bo ja z natury naturalny jestem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Maja 2023 Autor Share Napisano 2 Maja 2023 W ramach walki z fotograficznym lenistFem SZCZeliłem dziś kilka fotogramUF. Się robi się i to nawet już jakby z górki. Może nawet uda mi się go skończyć zgodnie z harmonogramem?? Oczywiście tym oznaczonym jako plan B ... i takie ło toto wychodzi. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Maja 2023 Share Napisano 2 Maja 2023 robiłeś już przymiarki na sucho z kratownicami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Maja 2023 Autor Share Napisano 2 Maja 2023 Robiłem, powinno się obejść beż używania młotka, a przynajmniej tego fest półtorakilowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Maja 2023 Share Napisano 3 Maja 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 3 Maja 2023 Share Napisano 3 Maja 2023 Ładnie Panie, ładnie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 Kurde dawno mnie tu nie było, a tu takie fajne malowanki się wyprawiają! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 Super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 6 Maja 2023 Autor Share Napisano 6 Maja 2023 No to zacieszam że się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 no ślicznotek wychodzi, bardzo mnie się podoba ten zielony pas - czekam na konstrukcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 23 Maja 2023 Autor Share Napisano 23 Maja 2023 Bob budowniczy może iść do domu, rusztowania stoją Geometria jest miejscami "alternatywna" ale to i tak wszystko się chowa pod pokładam, także ten, zatenteguje się 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Maja 2023 Share Napisano 23 Maja 2023 a wiecha gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 23 Maja 2023 Autor Share Napisano 23 Maja 2023 Spokojnie Zbychu, wszystko w swoim czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 23 Maja 2023 Share Napisano 23 Maja 2023 ło prze pana pięknie ... ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 Cały Gała! Tyle wystarczy, bo fakty są tak wymowne, że jakikolwiek komentarz jast zbyteczny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 3 Czerwca 2023 Share Napisano 3 Czerwca 2023 (edytowane) Miło jest wejść na relację gdzie nie ciśnie się komentarz "twój model jest wielkości śmietnika". Chciałbym się kiedyś nauczyć tak malować okręty. Co mi się rzuca w oczy to pokład z desek. Czy da się wzmocnić i zeszlifować plastikowy pokład na tyle żeby zniwelować grubość tego dodatku? Edytowane 3 Czerwca 2023 przez bsnt3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 3 Czerwca 2023 Share Napisano 3 Czerwca 2023 Na sklejaniu łajb wszelakich to się specjalnie nie znam, ale tu widzę coś, co przyciąga spojrzenie. I bynajmniej nie jest to ładna panienka na plaży nudystów, tylko okręt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 3 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2023 Szlifować plastiku nie ma po co za bardzo. Drewniany pokład też jest przecież ułożony NA tym stalowym, a nie w niego wpasowany. Można natomiast, a nawet trzeba odchudzać te drewniaki, najłatwiej jest to osiągnąć pozbywając się fabrycznego kleju, od razu odpada połowa grubości. Uważam też że w 700 nic już nie jest wstanie wizualnie zgubić grubości takiego pokładu, giną w nim też co mniej wypukłe detale. Ten konkretnie tu jest cieńszy niż taki fabryczny z klejem, ale grubszy niż taki bez kleju. Wynika to niestety z faktu że te dwa pokłady nie istnieją jako komercyjne zestawy. Zostały narysowane przeze mnie i wypalone przez kolegę Sorisa na kupionym od chińskiego człowieka z Chin fornirze. Materiał mógłby być lepszy i cieńszy, no ale lepszy taki niż żaden. Ten startowy mam od Woodhuntera, więc po rozebraniu na części pierwsze będzie cieńszy. Plusem dodatnim jest to że zarówno dziobowy jak i rufowy pokład otoczony jest relingami, które maskują optycznie grubość pokładu. Jedna foteczka z pralki dla zobrazowania tematu. Co do malowania, to tu niestety samym czytaniem wiele się nie osiągnie, trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 4 Czerwca 2023 Share Napisano 4 Czerwca 2023 A czy taki pokład się czymś zabezpiecza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi