Skocz do zawartości

Kocur w 72

Yonex13

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to model który będzie na dioramie wraz z jeszcze jednym Tigerem i Shermanem (taka mała wojna) Pomalowany Pactrą A17 Wood Tan i jeszcze parę innych farbek model bardzo fajnie się składało bez żadnych większych kłopotów i zmartwień...

A na temat prezentuje on się tak proszę krytykować komentować pisać co jeszcze mogę poprawić i co zmienić...

83acaf620d61c254.jpg

d017ca7f459ac4a3.jpg

8f7e4303b90ee08b.jpg

2dd32e6384e6a3f9.jpg

f41b33b0a1c16063.jpg

728e3265919fe0ed.jpg

5af9289c6e1db050.jpg

52da3fa284ba0770.jpg

7c88f7a40db8fe69.jpg

1bb34c317ff0c5b7.jpg

e10dfdaf0d8b13ae.jpg

bbf3d66a093ba949.jpg

01efdc11bf0891e5.jpg

8eff3f783166812b.jpg

• Odpowiedzi 118
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zacznę od zalet

-pomalowałeś detale-to się ceni

-próbujesz różne techniki-

-zwis gąsek

A teraz wady

-ślad łączenia na wieży

-przeraźliwie gruba warstwa farby-rooozcieńczaj!!!!!!!!!!!!!!!

-brzydko obrobiony hamulec wylotowy

-minia na osłonach tłumików-to indiański wzór plemienny??

-strasznie nidokładnie pomalowane detale-maluj małym pędzelkiem -ja używam do tego pędzelka -00-

-obicia.......dużo za duże.

-jarzmo mg na czarno-czemu?

Co poprawić mówisz..... wrzuć łotra do kreta( niech się rozpuści szwab jeden ) obrób lepiej model tj. nie żałuj papierku ściernego i szpachli, potem ładnie odtłuść, dobrze rozcieńcz farbkę(do pędzelka nieco gęstsza niż mleczko-mmmmm...)

I genaralnie- nie przejmuj się! Zobaczysz monstrualną różnicę między tym modelem, a twoim następnym. Modeluj dalej!

I rozcieńczaj!!!!!

I rozcieńczaj!!!

I jeszcze!!

I jeszcze trochę!

Połóż lepiej 3 warstwy rzadkiej farby niż jedną gęstą!

Więc możesz jeszcze nieco rozcieńczyć!!!!!

-----------------

Sprawdź pisownie słowa (czasownika w trybie rozkazującym) które najczęściej użyłeś w swoim poście.

Reggy

Edytowane przez Gość

Dlaczego czołg pomalowany jest farbą w kolorze drewna?

Nie będę odkrywcą, jeżeli napiszę, nakładaj lepiej trzy warstwy farby niż jedną nierozcieńczoną. Zainwestuj w suche pastele, albo pigmenty ( pastele są tańsze). Dużo porad znajdziesz na tym forum. Pozdrawiam!!!

Podobnie wygladal moj pierwszy PANZER IV AIRFIX'a.

Moje też

A przy okazji: kocUr............

A co do modelu dobrze zaczynasz wbrew pozorom, robisz modele "ogólnie", a teraz pora na coraz większe uszczegółowienia... trochę delikatności i będzie oki.

Wszystko co chciałem powiedzieć na temat modelu po obejrzeniu jego zdjęć, zostało już powiedziane przez przedmówców.

To co mnie najbardziej razi to zbyt gruba warstwa farby i zbyt duże (grube) obicia. Nie mniej jednak liczy się to że podjąłeś temat i skończyłeś model. Z każdym następnym modelem twój warsztat i umiejętności będą coraz lepsze, a modele będa coraz ładniejsze

W końcu trening czyni mistrza

Pozdrawiam

I rozcięczaj!!!!!

I rozcięczaj!!!

I rozcięcz jescze!!

I jeszcze trochę!

Więc możesz jeszcze nieco rozcięczyć!!!!!

A może by tak miast czterokrotnego rozcięczania, raz rozcieńczyć ? Powinno wystarczyć.

Tak jak kolega radził jesli to farba olejna idz do tesco i kup środek do czyszczenia rur tkz biały plastikowy pojemnik z czerwona zakretką za 1,73 . jeśl jest to farba akrylowa musisz sprawić sobie dot 4.

Model napewno bedzie lepiej wyglądał jak zmyjesz stara farbę i pomalujesz na nowo na poczatek polecam ci kupic farbę pactra ral 8020 i pędzelek 4 do pomalowania.

I napisz co to za model bo wygląda fatalnie zero szczegółów jusz nie pisze o gąskach bo to jakaś pomyłka.

Model firmy Italieri...

No zobaczę co da się zrobić jeszcze z tym fantem...

Wiem wiem obicia otarcie zbyt ładnie nie wyglądają ale jeszcze je poprawie zmyje je i zacznę od nowa z otarciami...

A co złego z gąskami?? Bo nie wiem??

A tak w ogóle to moja przygoda z modelarstwem dopiero się zaczeła ja mam 13 lat....

A mam pytanie o wam się podoba w tym modelu bo już wiem co się wam nie podoba...

Zapomniałem jeszcze jedno pytanie kieruje do was jakiej firmy pastele mi radzicie?? Bo ja słyszałem o jakiejś czeskiej nie pamiętam nazwy czy może mi ktoś przypomnieć będę bardzo wdzięczny...

I rozcięczaj!!!!!

I rozcięczaj!!!

I rozcięcz jescze!!

I jeszcze trochę!

Więc możesz jeszcze nieco rozcięczyć!!!!!

A może by tak miast czterokrotnego rozcięczania, raz rozcieńczyć ? Powinno wystarczyć.

Słusznie, słusznie. Przepraszam za byka

A to jest ten fast z italeri ja bym tego wogle nie kupil bo uwarzam że ta cała idea jest głupia a co do modelu to wszystko mi sie nie podoba jak masz jeszcze jedengo tigera to poklej go jak należy potem go pomaluj całego na ral 8020 z pactry dalej jusz ci pomożemy.

Zapomnij na razie o obiciach i technikach. Powinieneś czysto skleić i pomalować model a dopiero następnie go pokazać i poprosić o pomoc w treningu. Model należy też szlifować z nadlewek i nierówności. Kup odpowiednie akrylowe farby wyjmij kolejnego kota sklej porządnie i maluj 3 cienkie warstwy koloru podstawowego i daj fotki. Co nam się nie podoba w modelu? Wszystko. Model był by brzydki nawet jak byś go ładnie skleił i pomalował. Nadaje się może tylko do nauki. Mam nadzieję że się ni zrażasz do modelarstwa z powodu jednego niewypału. Masz 13 lat i całe modelarstwo przed tobą. Osobiście żałuję że wystartowałem w wieku 18lat bo wiem że jestem w modelarstwie raczej spalony ale robię co mogę.

. Masz 13 lat i całe modelarstwo przed tobą. Osobiście żałuję że wystartowałem w wieku 18lat bo wiem że jestem w modelarstwie raczej spalony ale robię co mogę.

e tam spalony, to co mają powiedzieć Ci co wystartowali koło trzydziestki hehehehe

Przepraszam koledzy za te błędy zlikwiduje obicia otarcia wyszlifuje wierżę poprawie niektóre elementy malowania i jeszcze się zobaczy

A druki kot będzie miał już warsztt mam taką nadzieje będziecie mi pomagać też mam taką nadzieje...

Kolea DBauer napisał:
Ja bym go wywalił.

Ja dodam jeszcze, ze bym się czymś takim w ogóle nie chwalił.

Pogięło Was czy co? Jak Wam nie wstyd? Dzieciak ma 13 lat, a Wy chcecie go na 'dzień dobry' zniechęcić?? Fajnie jest się pośmiać z kiepskiego modelu, co? A jak wyglądał Wasz pierwszy model? Gdy mieliście 13 lat. Bo moje były podobne, jak ten na tych fotkach. Fakt, wtedy (prawie 30 lat temu) nie było wszystkich tych rzeczy dostępnych dzisiaj, ale to nie zmienia faktu, że do zrobienia kolejnych, lepszych rzeczy powinniśmy młodych i bardzo młodych modelarzy zachęcać, a nie wyśmiewać. Jestem zdegustowany taką postawą.

TomaszDudek - Ty mozesz uwazac ze idea jest glupia, ale niektorzy wola od tego zaczac - spasowanie o wiele lepsze niz w polecanym czasem dla poczatkujacych Tiger I od Airfixa ;].

RAL 8020 - masz na mysli Panzer Dunkelgelb 1943 Pactry:>?