abtb Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 Witam W ramach zapychania dziur w "wolnym czasie" zaczynam sobie robić model. i o dziwo nie jest to kolejny "śledź" tylko coś bardziej poważnego - Ił 14P z BigModelu (albo jak kto woli z Eastern Expressu) Jak to mówią - licho nie śpi - i mnie podkusiło na zrobienie tego rzadko pokazywanego na forach modelu. A owe "licho" to Covair CV-340 który mi się jakoś bardzo spodobał, a że Ił jest do niego bardzo podobny to.................itd, itp bajania. Żeby nie było pyskówki, że propaguję radziecką myśl techniczną to model zrobię patriotycznie - w barwach LOT-u. Bo jak wiadomo - LOT-em bliżej (jak głosiła kiedyś reklama) A teraz pora na pacjenta: - artbox: und inbox: Model lichy jak przerdzewiała blacha ale stawiam dolary przeciwko orzechom, ze jednak da się z niego coś zrobić. A poza tym praca z takimi wyrobami uszlachetnia i poprawia wszelkie zdolności manualne W tym miejscu cofnę się odrobinę w czasie w celu prezentacji "licha" które to na dzień dzisiejszy przybrało już następującą formę podlegającą ubarwieniu kolorystycznemu: Jakby ktoś chciał coś szerzej to odsyłam: https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=896&t=92520 A teraz wracamy do tematu - stan na "zdziś": - wklejone okna - wklejona symboliczna kabina - wklejona wnęka podwozia przedniego - ołowioza - 9,4g (producent sugeruje 7,0 ale dla pewności pomnożyłem przez "współczynnik świętego spokoju" ) Tak że, powoli sobie będę strugał, wypełniając wolne chwile (tzw. "międzyczas") kończeniem rozgrzebanych warsztatów Aha, na koniec jeszcze jedno małe pytanie. W związku z tym, że chyba się skuszę na wypsikanie kolorystyczne to potrzebuję jakichś namiarów na lotowski kolor niebieski - jakiś numer albo i konkretną farbę konkretnego producenta 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 2 godziny temu, abtb napisał: to potrzebuję jakichś namiarów na lotowski kolor niebieski a byl tylko jeden? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2022 A cholera wie Może odcień zmieniał się od błękitnego aż do granatu - fotki pokazują różnie . Ale jak to fotki - w zależności od światła i typu kliszy wychodzi różny kolor. Na razie obstawiam cobalt blue, ale może jakiś fanatyk polskiego lotnictwa cywilnego może coś więcej podpowiedzieć w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) Bilmodel produkuje kolory LOT owskie /082/ co prawda współczesne ale przynajmniej zweryfikowane. O ile ja pamiętam te kolory to na 62 była nawet ,, śliwka,, . Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez em 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 4 godziny temu, abtb napisał: model zrobię patriotycznie - w barwach LOT-u Normalnie zaznaczam ten dzień w kalendarzu na biało-czerwono 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 Patrzam z zaciekawieniem bo pasażer, choć na prawdziwe patrzeć już nie mogę... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pstryk Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 Będę oglądał ten warsztat. A nuż nauczę się czegoś nowego w technice robienia pasażerskich. Też mnie korci zrobienie tłokowego, ale bardziej Britannia lub DC-6/7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) Witam po długiej przerwie . W związku z tym, że mi się o tej porze pisać za bardzo nie chce to będzie obrazkowo. Mała przerwa na porównanie z Convairem I lecimy dalej po przerwie Malować będę wg prawilnego schematu: O, i na razie to tyle. Jutro biel na grzbiet w blakbasingu Edytowane 17 Sierpnia 2022 przez abtb 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Sierpnia 2022 Share Napisano 16 Sierpnia 2022 szybko i do finiszu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2022 8 godzin temu, Grzes napisał: szybko i do finiszu. Nie ma co przeciągać. Trza szybko zmalować i brać się "siłą rozpędu" za kończenie kilku rozgrzebanych warsztatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2022 (edytowane) Pierwsze kolorowanki: Jutro "granaty" Edytowane 18 Sierpnia 2022 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 Bardzo ładnie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 18 Sierpnia 2022 Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Ha, a IL-12 ? Kopia tego Convaira.Podobno gdy były w obecnym hangarze Nr.1 pilnowali je strażnicy straży przemysłowej z Mosinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Sierpnia 2022 Share Napisano 18 Sierpnia 2022 bialy jest matowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2022 8 godzin temu, BRAVO112 napisał: bialy jest matowy? Tak 8 godzin temu, em napisał: a IL-12 ? Jest plan, żeby zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2022 (edytowane) Jakoś tak Teraz będę nalepiał nalepki Edytowane 22 Sierpnia 2022 przez abtb 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Sierpnia 2022 Share Napisano 20 Sierpnia 2022 Pięknie, maski to potęga. Sam kiedyś Tutkę 134 Plasticarta maskowałem pod lotowskie malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 20 Sierpnia 2022 Share Napisano 20 Sierpnia 2022 a jaki polysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Sierpnia 2022 Share Napisano 20 Sierpnia 2022 Fajnie Ci idzie z tym Iłkiem. Nabrałem chęci na takiego dla siebie na półkę :). Chociaż chyba kupię 1/72 :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2022 (edytowane) W dniu 20.08.2022 o 18:22, BRAVO112 napisał: a jaki polysk? Zacytuję moją panią polonistkę: "Proszę mówić pełnym zdaniem" , bo niestety nie kumam o jaki połysk chodzi. Jeśli o lakier to C46 W dniu 20.08.2022 o 19:34, kowal76 napisał: Chociaż chyba kupię 1/72 :). Żeby nie było, że nie ostrzegałem: A teraz pora na coś do późnej kawy - nalepiłem nalepki taka mała podpowiedź czym malowałem Pozwoliłem już sobie na fotkę "lotniskową" I jeszcze takie małe porównanie: Teraz planuję przez tydzień się "wykańczać" a potem na łykend może będzie coś do "łyknięcia" do kawy (na początek pewnie zaległy "śledź" ) Edytowane 22 Sierpnia 2022 przez abtb 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 21 Sierpnia 2022 Share Napisano 21 Sierpnia 2022 (edytowane) Ale ślicznie wyglądają na tej podstawce. Co do Iła w 1/72, to zdaje sobie sprawę że wymaga dużo pracy. An 24 udało mi się zrobić, to Iła może też się uda . Edytowane 21 Sierpnia 2022 przez kowal76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Sierpnia 2022 Share Napisano 21 Sierpnia 2022 Bosz... nie ma mnie 2 dni na forum, a tu Ił wylądował... Kiedyś też się nauczę takie modele robić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Sierpnia 2022 Share Napisano 21 Sierpnia 2022 Para z Convairem fantastyczna . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 22 Sierpnia 2022 Share Napisano 22 Sierpnia 2022 Najładniej z nich wszystkich i tak wyglądałby C-121 Constellation 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) O! Rudy żyje A już myślałem, że się z forum wypisałeś Ale z drugiej strony, jak się "śledzi" nie robi to i człowieka nie ma Edytowane 22 Sierpnia 2022 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi