Skocz do zawartości

F-104G Bundesmarine skala Academy 1:72

Brachu1984

Rekomendowane odpowiedzi

img_20220826_134441.jpg

img_20220826_134451.jpg

img_20220826_134534.jpg

Edytowane przez Brachu1984
  • Like 7

Widzę, że skleiłeś model Starfightera z zestawu Academy, który jest chyba aktualnie najsłabszym zestawem na rynku.  Sam skleiłem dwa takie modele ale uzysjanie z nich rzeczywistego wyglądu samoloyu F-104G jest niestety bardzo trudne lub wręcz niemożliwe gdyż zestaw Academy będący kopią starego (bo z lat 60) zestawu Hasegawy ma tak wiele błędów iż ich poprawienie w niektórych miejscach zwyczajnie jest niemożliwe lub bardzo trudne.  No ale zrobiłeś model z tego zestawu i masz przynajmniej trening w budowaniu modeli.

1 godzinę temu, Mitrandir napisał:

Wyczuwam ból doopy milordzie

Mógłbyś rozwinąć  swą myśl :wink:

1 godzinę temu, Mitrandir napisał:

Model fajny

I owszem. Ale bandaże na baniakach z naftą powinny być pomarańczowe wink3

• Haha 1

7 godzin temu, Staryfajter1954 napisał:

uzysjanie z nich rzeczywistego wyglądu samoloyu F-104G jest niestety bardzo trudne lub wręcz niemożliwe 

Ja tam różnic nie widzę, śledź to śledź, brzydki i tyle 😉(samolot nie model). 

• Like 1
  • Haha 1

Nie bluźnij, dla wielu ważnych Członków tego Forum F-104 to najpiękniejsza rzecz, jaką w życiu widzieli!

Model na pierwszy rzut oka bardzo estetyczny, jeśli chodzi o ewentualne błędy, to trzeba by się znać 🙂

Jeżeli mogę delikatnie, tak jakbym widział problemy z łączeniem połówek na górze osłony radaru - może delikatne przemalowanie tego mogło by jeszcze pomóc?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Like 1

40 minut temu, giberes napisał:

Ja tam różnic nie widzę, śledź to śledź, brzydki i tyle 😉(samolot nie model). 

Uroda F-104 to rzecz jedynie gustu, jednemu się podoba drugiemu nie. Ponoć o gustach się nie dyskutuje.  A różnice jeśli chodzi n pomiędzy planami a tym zestawem są ogrone ! Przede wszystkim ten zestaw nie trzyma skali 1/72 a jest w skali około 1/67, jest to zestaw oparty o zestaw Hasegawy z lat 60 i posiada takie błędy jak: nieprawidłowy kształt osłony kabiny, nieprawidłowy kształt osłony radaru, brak wypełnienie luków podwozia przedniego i głównego, za małe koła dla wersji G, brak wybrzuszeń na pokrywach podwizia głównego dla większych kół, mocno uproszczne golenie podwozia, brak nrmalnego wnętrza kabiny pilota, brak fakruty wewnętrznej na pokrywach podwozia przedniego i głównego, moncno uproszczna dysza silnika J79, zbyt duże i zbyt mocno wysunięte do przodu stożli wlotów powietrza do silnika, zbyd duży przekrój poprzeczny, zbiorniki paliwa posiadają zbyt grube stabilizatory. Typowy poziom modeli z lat 60. Jedybymi zaletami tego zestawu są: wklęsłe linie podziałowe oraz bardzo dobra sklejalnośc i spasowanie. Poziom mniej więcej taki jak Miga-15 z naszego RUCHU aktualnie Mister Crafta. W porównaniu z każdym innym zestawem modelu samolotu F-104 niestety ale ten zestaw przegrywa pod każdym względem. Może jednak posłużyć do nauki sklejania modeli samolotów dla bardzo początkujących modelarzy.

• Brachu1984 changed the title to F-104G Bundesmarine skala Academy 1:72
W dniu 5.09.2022 o 11:07, Mitrandir napisał:

Wyczuwam ból doopy milordzie :szampan:

Model fajny 👍

Dzięki wielkie . Ogólnie nie przyłożyłem się jakoś specjalnie do tego modelu . Był treningowy żeby wyczuć farby i aerograf którym bawię się od niedawna . Kolory też nie są chyba odwzorowane dobrze ale daje mi to bardzo dużo satysfakcji a o to chyba najbardziej chodzi . Dzięki wielkie jeszcze raz :) 

• Like 1

W dniu 5.09.2022 o 12:57, abtb napisał:

Mógłbyś rozwinąć  swą myśl :wink:

I owszem. Ale bandaże na baniakach z naftą powinny być pomarańczowe wink3

Masz całkowitą rację ale akurat nie miałem żadnej pomarańczowej farby , dlatego prysnąłem białym TamiyaXF-2 Flat White Enamel XD    

W dniu 5.09.2022 o 08:40, Staryfajter1954 napisał:

Widzę, że skleiłeś model Starfightera z zestawu Academy, który jest chyba aktualnie najsłabszym zestawem na rynku.  Sam skleiłem dwa takie modele ale uzysjanie z nich rzeczywistego wyglądu samoloyu F-104G jest niestety bardzo trudne lub wręcz niemożliwe gdyż zestaw Academy będący kopią starego (bo z lat 60) zestawu Hasegawy ma tak wiele błędów iż ich poprawienie w niektórych miejscach zwyczajnie jest niemożliwe lub bardzo trudne.  No ale zrobiłeś model z tego zestawu i masz przynajmniej trening w budowaniu modeli.

Kupiłem ten model w hurtowni w Gdańsku i jeszcze kilka podobnych tanich . Te które tu widać to były modele treningowe do składania i malowania . Za niedługo dodam kolejny wątek tym razem już pierwszy model bardziej na poważnie Dassault Rafale Revell 1:48 bo właśnie go skończyłem . Dziękuję za komentarz , to bardzo mnie motywuje do dalszego działania . Pozdrawiam Staryfajter1954 ! 

• Like 1

A teraz mam do Was bardzo ważne pytanie odnośnie farb . Wiem ze to bardzo szeroki zakres ale chiałbym poznać Wasze opinie , doświadczenia z poszczególnymi farbami . Chodzi mi o bazowe farby , podkłady , lakiery i czy malujecie akrylami czy raczej emaliami ????   Powiem Wam jak to u mnie wygląda po tym czasie który spędziłem przy tych kilku modelach . Maluję póki co farbami Vallejo , oczywiście akryle . Także używam farb Tamiya Emalii i ostatnio kupiłem dwa zestawy farb Firmy AK Interactive którymi nie miałem jeszcze okazji niczego pomalować . Jedyne co mogę Wam powiedzieć z doświadczenia które nabyłem to że Vallejo maluje mi się ciężko i nie najlepiej kryją . Jestem Bardzo zadowolony z farb tamiya emalii . świetnie się je rozcieńcza i naprawdę super kryją przy czym nie ma problemów z ziaciekami czy pluciem mimo to że mam aerograf za około 140 zł Amazing  Art 136 coś tam xd No i na koniec chcę się pochwalić bo dzisiaj zamówiłem cos na co czekałem bardzo długo mianowicie Aerograf Harder & Steenbeck Evolution Silverline 2 in 1  ❤️  Już siedoczekać nie mogę jak go odbiorę z paczkomatu :D:D 

Także napiszcie coś w temacie . Pozdrawiam wszystkich serdecznie !  

Napiszę tyle - zaczynałem od akryli, teraz jak tylko mogę biorę: Bilmodel lub w przypadku braku Gunze serii C. Bilmodel lejesz od razu w aerograf i idzie jak bajka. Gunze oczywiście do rozcieńczania. Z akryli to toleruję Gunze lub Tamkę. Valejo kupiłem x lat temu i nawet nie sprzedałem, bo uważam, że to nieludzkie wtykać komuś to błocko…Tyle w temacie ode mnie.

P.S. Wyciąg do Bilmodeli czy nawet Gunze jest niezbędny 😉 Znawcy tematu piszą, że do akryli też - nie śmierdzą a szkodzą tak samo