Brachu1984 Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) Edytowane 8 Września 2022 przez Brachu1984 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 Widzę, że skleiłeś model Starfightera z zestawu Academy, który jest chyba aktualnie najsłabszym zestawem na rynku. Sam skleiłem dwa takie modele ale uzysjanie z nich rzeczywistego wyglądu samoloyu F-104G jest niestety bardzo trudne lub wręcz niemożliwe gdyż zestaw Academy będący kopią starego (bo z lat 60) zestawu Hasegawy ma tak wiele błędów iż ich poprawienie w niektórych miejscach zwyczajnie jest niemożliwe lub bardzo trudne. No ale zrobiłeś model z tego zestawu i masz przynajmniej trening w budowaniu modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 Wyczuwam ból doopy milordzie Model fajny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 1 godzinę temu, Mitrandir napisał: Wyczuwam ból doopy milordzie Mógłbyś rozwinąć swą myśl 1 godzinę temu, Mitrandir napisał: Model fajny I owszem. Ale bandaże na baniakach z naftą powinny być pomarańczowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 7 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: uzysjanie z nich rzeczywistego wyglądu samoloyu F-104G jest niestety bardzo trudne lub wręcz niemożliwe Ja tam różnic nie widzę, śledź to śledź, brzydki i tyle (samolot nie model). 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 Nie bluźnij, dla wielu ważnych Członków tego Forum F-104 to najpiękniejsza rzecz, jaką w życiu widzieli! Model na pierwszy rzut oka bardzo estetyczny, jeśli chodzi o ewentualne błędy, to trzeba by się znać Jeżeli mogę delikatnie, tak jakbym widział problemy z łączeniem połówek na górze osłony radaru - może delikatne przemalowanie tego mogło by jeszcze pomóc? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 40 minut temu, giberes napisał: Ja tam różnic nie widzę, śledź to śledź, brzydki i tyle (samolot nie model). Uroda F-104 to rzecz jedynie gustu, jednemu się podoba drugiemu nie. Ponoć o gustach się nie dyskutuje. A różnice jeśli chodzi n pomiędzy planami a tym zestawem są ogrone ! Przede wszystkim ten zestaw nie trzyma skali 1/72 a jest w skali około 1/67, jest to zestaw oparty o zestaw Hasegawy z lat 60 i posiada takie błędy jak: nieprawidłowy kształt osłony kabiny, nieprawidłowy kształt osłony radaru, brak wypełnienie luków podwozia przedniego i głównego, za małe koła dla wersji G, brak wybrzuszeń na pokrywach podwizia głównego dla większych kół, mocno uproszczne golenie podwozia, brak nrmalnego wnętrza kabiny pilota, brak fakruty wewnętrznej na pokrywach podwozia przedniego i głównego, moncno uproszczna dysza silnika J79, zbyt duże i zbyt mocno wysunięte do przodu stożli wlotów powietrza do silnika, zbyd duży przekrój poprzeczny, zbiorniki paliwa posiadają zbyt grube stabilizatory. Typowy poziom modeli z lat 60. Jedybymi zaletami tego zestawu są: wklęsłe linie podziałowe oraz bardzo dobra sklejalnośc i spasowanie. Poziom mniej więcej taki jak Miga-15 z naszego RUCHU aktualnie Mister Crafta. W porównaniu z każdym innym zestawem modelu samolotu F-104 niestety ale ten zestaw przegrywa pod każdym względem. Może jednak posłużyć do nauki sklejania modeli samolotów dla bardzo początkujących modelarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 8 Września 2022 Autor Share Napisano 8 Września 2022 W dniu 5.09.2022 o 11:07, Mitrandir napisał: Wyczuwam ból doopy milordzie Model fajny Dzięki wielkie . Ogólnie nie przyłożyłem się jakoś specjalnie do tego modelu . Był treningowy żeby wyczuć farby i aerograf którym bawię się od niedawna . Kolory też nie są chyba odwzorowane dobrze ale daje mi to bardzo dużo satysfakcji a o to chyba najbardziej chodzi . Dzięki wielkie jeszcze raz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 8 Września 2022 Autor Share Napisano 8 Września 2022 W dniu 5.09.2022 o 12:57, abtb napisał: Mógłbyś rozwinąć swą myśl I owszem. Ale bandaże na baniakach z naftą powinny być pomarańczowe Masz całkowitą rację ale akurat nie miałem żadnej pomarańczowej farby , dlatego prysnąłem białym TamiyaXF-2 Flat White Enamel XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 8 Września 2022 Autor Share Napisano 8 Września 2022 W dniu 5.09.2022 o 08:40, Staryfajter1954 napisał: Widzę, że skleiłeś model Starfightera z zestawu Academy, który jest chyba aktualnie najsłabszym zestawem na rynku. Sam skleiłem dwa takie modele ale uzysjanie z nich rzeczywistego wyglądu samoloyu F-104G jest niestety bardzo trudne lub wręcz niemożliwe gdyż zestaw Academy będący kopią starego (bo z lat 60) zestawu Hasegawy ma tak wiele błędów iż ich poprawienie w niektórych miejscach zwyczajnie jest niemożliwe lub bardzo trudne. No ale zrobiłeś model z tego zestawu i masz przynajmniej trening w budowaniu modeli. Kupiłem ten model w hurtowni w Gdańsku i jeszcze kilka podobnych tanich . Te które tu widać to były modele treningowe do składania i malowania . Za niedługo dodam kolejny wątek tym razem już pierwszy model bardziej na poważnie Dassault Rafale Revell 1:48 bo właśnie go skończyłem . Dziękuję za komentarz , to bardzo mnie motywuje do dalszego działania . Pozdrawiam Staryfajter1954 ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 8 Września 2022 Autor Share Napisano 8 Września 2022 A teraz mam do Was bardzo ważne pytanie odnośnie farb . Wiem ze to bardzo szeroki zakres ale chiałbym poznać Wasze opinie , doświadczenia z poszczególnymi farbami . Chodzi mi o bazowe farby , podkłady , lakiery i czy malujecie akrylami czy raczej emaliami ???? Powiem Wam jak to u mnie wygląda po tym czasie który spędziłem przy tych kilku modelach . Maluję póki co farbami Vallejo , oczywiście akryle . Także używam farb Tamiya Emalii i ostatnio kupiłem dwa zestawy farb Firmy AK Interactive którymi nie miałem jeszcze okazji niczego pomalować . Jedyne co mogę Wam powiedzieć z doświadczenia które nabyłem to że Vallejo maluje mi się ciężko i nie najlepiej kryją . Jestem Bardzo zadowolony z farb tamiya emalii . świetnie się je rozcieńcza i naprawdę super kryją przy czym nie ma problemów z ziaciekami czy pluciem mimo to że mam aerograf za około 140 zł Amazing Art 136 coś tam xd No i na koniec chcę się pochwalić bo dzisiaj zamówiłem cos na co czekałem bardzo długo mianowicie Aerograf Harder & Steenbeck Evolution Silverline 2 in 1 Już siedoczekać nie mogę jak go odbiorę z paczkomatu Także napiszcie coś w temacie . Pozdrawiam wszystkich serdecznie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 Napiszę tyle - zaczynałem od akryli, teraz jak tylko mogę biorę: Bilmodel lub w przypadku braku Gunze serii C. Bilmodel lejesz od razu w aerograf i idzie jak bajka. Gunze oczywiście do rozcieńczania. Z akryli to toleruję Gunze lub Tamkę. Valejo kupiłem x lat temu i nawet nie sprzedałem, bo uważam, że to nieludzkie wtykać komuś to błocko…Tyle w temacie ode mnie. P.S. Wyciąg do Bilmodeli czy nawet Gunze jest niezbędny Znawcy tematu piszą, że do akryli też - nie śmierdzą a szkodzą tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi