Skocz do zawartości

Tupolew SB-2 | ICM 1:72

Hubert Kendziorek

Rekomendowane odpowiedzi

Rozgrzebałem kolejny warsztat... ale ten model chodził za mną od wielu lat. Miałem kiedyś w magazynie wersję w malowaniu WWS, sprzedałem ją za bezcen, "rezygnując" ze skali 1:72. Niedawno kupiłem raz jeszcze. Tym razem z mocnym postanowieniem (jest to model konkursowy na sąsiednim forum).

Będzie w barwach republikańskiej Hiszpanii z okresu wojny domowej.

Budowa zaczyna się od centropłata i środkowej części kadłuba.

kjmK5t.jpg

Przydaje się mocne pocienienie krawędzi spływu.

smFXoD.jpg

Podkład i biżuteria.

1Kzg4y.jpg

Wada odlewu na usterzeniu, chyba wszystkie tak mają.

bmgzNJ.jpg

Zalane płynną szpachlą Gunze.

hPrGUB.jpg

Poskładane.

gqpEcy.jpg

Gondole silników częściowo złożone i wklejone.

DUGdmy.jpg

Wklejenie dolnych pokryw silników oraz obudowy chłodnic wymaga ściśnięcia boków i mozolnego dopasowywania, a i tak nie jest idealnie...

7UP289.jpg

Stan na dziś:

tcxpx7.jpg

Model dość trudny, ale spasowanie elementów można określić, jako przyzwoite.

Coś z niego będzie, mam nadzieję.

• Like 9

4 godziny temu, JollyMonk napisał:

Ciekawa budowa - z przyjemnością będę śledził! W planach jest montaż tego samego NOVO (bez przeróbek) w hiszpańskim kamuflażu :roll:

P.S. Czy wybrał Pan już prototyp?

Malowania, uważasz, jeszcze nie wybrałem :mrgreen: Ale jaki "Pan"? Można mnie spokojnie "tykać" :D

• Like 1

• 2 weeks later...

Oszklenie ICM w większości nie nadaje się do użycia. Wkleję z niego tylko kilka mniejszych szybek, ale całość szklarni na nosie, oszklenie kabin pilota i strzelca trzeba wymienić.

2zgeJ0.jpg

Na pierwszy ogień poszła kabina pilota. Będzie OK!

• Like 6

Cześć!

To i ja popatrzę - jest to dosyć ważny samolot w historii lotnictwa, a jeszcze nigdy w sieci nie widziałem, żeby ktoś to budował.

Podoba mi się, jak wnętrze jest w tym modelu zrobione.

życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

• Like 1

Moje relacje z kabinkami vacu są skomplikowane... no dobra, nie cierpię ich, ale czasem warto się pomęczyć. Wymęczone oszklenie dziobu.

zWc6Oz.jpg

Gdyby ktoś był chętny, zostało mi z wykorzystanego zestawu oszklenie kabiny pilota i dziobu do Avii B-71, oddam gratis w dobre ręce. Prior tempore potior iure. 

• Like 3

Super to zaczyna wyglądać!

• Like 1

Heh... 

Wygląda na to, że złożenie obrotnicy to była sztuka dla sztuki, jest mocno za szeroka, nie tylko szersza niż otwór w kabinie strzelca, ale szersza niż wycięcie na kabinę... zatem zrobię chyba z tego oddzielny modelik na własnych prawach.

ivPgwe.jpg

• Like 2
  • Sad 1

• 2 weeks later...

Jak tylko klej porządnie wyschnie, zamaskuję oszklenie i będzie gotowa do podkładu i malowania. Co ciekawe, oszklenie od Rob-Taurusa, zwłaszcza na nosie, pasuje lepiej, niż to z pudełka (jest zbyt szerokie, prawie o milimetr).

8BITet.jpg

Przetestuję akryle 3G od AK, ufam że odrobili lekcje, jak chodzi o dobór odcieni.

e0ide4.jpg

Otwory na oszklenie okienek doświetlających wnętrze zakleiłem blutakiem albo wykorzystałem na montaż uchwytu do operowania modelem podczas malowania.

Edytowane przez Hubert Kendziorek
  • Like 2

• 2 weeks later...

Całkiem przyjemnie się maluje tymi akrylami 3G, tylko domyć aerograf po czerwonym było trudno.

OyuxHq.jpg

Zamaskuję pasy i po małych poprawkach (powychodziło kilka problematycznych miejsc) ciemniejszym podkładem dokończę bazę pod malowanie (marmurek, cieniowanie). 

• Like 6