Hubert Kendziorek Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 Rozgrzebałem kolejny warsztat... ale ten model chodził za mną od wielu lat. Miałem kiedyś w magazynie wersję w malowaniu WWS, sprzedałem ją za bezcen, "rezygnując" ze skali 1:72. Niedawno kupiłem raz jeszcze. Tym razem z mocnym postanowieniem (jest to model konkursowy na sąsiednim forum). Będzie w barwach republikańskiej Hiszpanii z okresu wojny domowej. Budowa zaczyna się od centropłata i środkowej części kadłuba. Przydaje się mocne pocienienie krawędzi spływu. Podkład i biżuteria. Wada odlewu na usterzeniu, chyba wszystkie tak mają. Zalane płynną szpachlą Gunze. Poskładane. Gondole silników częściowo złożone i wklejone. Wklejenie dolnych pokryw silników oraz obudowy chłodnic wymaga ściśnięcia boków i mozolnego dopasowywania, a i tak nie jest idealnie... Stan na dziś: Model dość trudny, ale spasowanie elementów można określić, jako przyzwoite. Coś z niego będzie, mam nadzieję. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 Będę zaglądał, zapowiada się świetnie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Ciekawa budowa - z przyjemnością będę śledził! W planach jest montaż tego samego NOVO (bez przeróbek) w hiszpańskim kamuflażu P.S. Czy wybrał Pan już prototyp? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 4 godziny temu, JollyMonk napisał: Ciekawa budowa - z przyjemnością będę śledził! W planach jest montaż tego samego NOVO (bez przeróbek) w hiszpańskim kamuflażu P.S. Czy wybrał Pan już prototyp? Malowania, uważasz, jeszcze nie wybrałem Ale jaki "Pan"? Można mnie spokojnie "tykać" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 14 minutes ago, Hubert Kendziorek said: Malowania, uważasz, jeszcze nie wybrałem Ok, znasz tę stronę? Tessitori ma wiele opisanych prototypów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 Oczywiście Punkt startowy dla sklejających sowieckie samoloty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 Malowanie wybiorę z arkusza kalkomanii Print Scale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Świetnie! Jest z czego wybierać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 18 Września 2022 Autor Share Napisano 18 Września 2022 Oszklenie ICM w większości nie nadaje się do użycia. Wkleję z niego tylko kilka mniejszych szybek, ale całość szklarni na nosie, oszklenie kabin pilota i strzelca trzeba wymienić. Na pierwszy ogień poszła kabina pilota. Będzie OK! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Września 2022 Share Napisano 18 Września 2022 Cześć! To i ja popatrzę - jest to dosyć ważny samolot w historii lotnictwa, a jeszcze nigdy w sieci nie widziałem, żeby ktoś to budował. Podoba mi się, jak wnętrze jest w tym modelu zrobione. życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 24 Września 2022 Autor Share Napisano 24 Września 2022 Zupełny zastój. Jedynie szkiełko kabiny strzelca wycięte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 24 Września 2022 Autor Share Napisano 24 Września 2022 Moje relacje z kabinkami vacu są skomplikowane... no dobra, nie cierpię ich, ale czasem warto się pomęczyć. Wymęczone oszklenie dziobu. Gdyby ktoś był chętny, zostało mi z wykorzystanego zestawu oszklenie kabiny pilota i dziobu do Avii B-71, oddam gratis w dobre ręce. Prior tempore potior iure. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 25 Września 2022 Autor Share Napisano 25 Września 2022 Obrotnica. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 No tutaj to pojechałeś, wygląda świetnie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 Super to zaczyna wyglądać! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 26 Września 2022 Share Napisano 26 Września 2022 On 9/25/2022 at 10:59 AM, Hubert Kendziorek said: Obrotnica. Pozdrowienia! Każdy może kupić Miniworld, ale nie każdy może go w ten sposób złożyć. Praca jubilerska! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 26 Września 2022 Autor Share Napisano 26 Września 2022 Heh... Wygląda na to, że złożenie obrotnicy to była sztuka dla sztuki, jest mocno za szeroka, nie tylko szersza niż otwór w kabinie strzelca, ale szersza niż wycięcie na kabinę... zatem zrobię chyba z tego oddzielny modelik na własnych prawach. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 27 Września 2022 Share Napisano 27 Września 2022 Tu gdzie masz ten element na zewnątrz odetnij skróć średnicę o 1/4 i doklej odcięty element. Powinna wyjść średnica 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 27 Września 2022 Autor Share Napisano 27 Września 2022 3 minuty temu, Adamo722 napisał: Tu gdzie masz ten element na zewnątrz odetnij skróć średnicę o 1/4 i doklej odcięty element. Powinna wyjść średnica Raczej dokupię do niej jakiś inny bombowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 9 Października 2022 Autor Share Napisano 9 Października 2022 (edytowane) Jak tylko klej porządnie wyschnie, zamaskuję oszklenie i będzie gotowa do podkładu i malowania. Co ciekawe, oszklenie od Rob-Taurusa, zwłaszcza na nosie, pasuje lepiej, niż to z pudełka (jest zbyt szerokie, prawie o milimetr). Przetestuję akryle 3G od AK, ufam że odrobili lekcje, jak chodzi o dobór odcieni. Otwory na oszklenie okienek doświetlających wnętrze zakleiłem blutakiem albo wykorzystałem na montaż uchwytu do operowania modelem podczas malowania. Edytowane 9 Października 2022 przez Hubert Kendziorek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 Konstrukcja trochę niedoceniona przez producentów modelarskich, bardzo fajnie wygląda . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 Witam! A co ICM daje absolutnie nagie w środku? Szczególnie zainteresowany stanowiskiem nawigatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 21 Października 2022 Autor Share Napisano 21 Października 2022 Stanowisko nawigatora w modelu to siedzisko i jakieś imitacje detali na przegrodzie + km-y na obrotnicy. Ja tam poza pasami niczego od siebie nie dodałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 28 Października 2022 Autor Share Napisano 28 Października 2022 Update. Powiedzmy to szczerze i dobitnie. Żałośnie mierne postępy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 31 Października 2022 Autor Share Napisano 31 Października 2022 Całkiem przyjemnie się maluje tymi akrylami 3G, tylko domyć aerograf po czerwonym było trudno. Zamaskuję pasy i po małych poprawkach (powychodziło kilka problematycznych miejsc) ciemniejszym podkładem dokończę bazę pod malowanie (marmurek, cieniowanie). 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi