Merten Napisano 13 Września 2022 Share Napisano 13 Września 2022 Co do różowej barwy w mundurach, to kiedyś świadczyła o zamożności, siłę i odwadze/męstwie. Dlatego kawalerzyści często mieli różowe elementy munduru i to przejęli pancerniacy. Kobiecym kolorem jeszcze w XIX wieku był błękitny. Pojęcia się z biegiem czasu zmieniają. Nie tylko postrzeganie kolorów oczywiście. Dlatego tak łatwo o pomyłki w interpretacji historii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 13 Września 2022 Autor Share Napisano 13 Września 2022 No tak, kontekst kulturowy się zmienia. Nie mniej, uważam, że polskie proporczyki były fajniejsze. Z ciekawostek. W mojej okolicy w 1945r walczyły po stronie niemieckiej m. in. 371 dywizja piechoty (znalazłem zdjęcie proporczyka na Samochód) oraz 78 dywizja szturmowa (co ciekawe bulik58 pokazywał zdjęcie kadeta z emblematem tej dywizji na drzwiach - pancerna rękawica). Dodatkowo kręciły się po okolicy Dywizje Pancerne o numerach: 8; 16 i 17n Fuhrer Begleit Divisin i 18 Dywizja Grenadierów Panc. SS imienia Horsta Wessel. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 13 Września 2022 Autor Share Napisano 13 Września 2022 Plus 1 dywizja górska. Mam fajną literaturę w tym temacie: "Zaorana Krew" oraz "ku bramie Morawskiej" autorstwa Pana Iluka. Mam też tłumaczenie "Ostatniego Wawrzynu". Wiem, że to nie forum poetyckie czy literackie, ale zacytuję piękny fragment kończący Zaoraną krew: "dzisiaj tę ziemię, która przykrywa szczątki poległych, lemiesze pługów obruciły już setki razy, a pamięć o tamtych wydarzeniach z każdym pokoleniem odchodzi coraz bardziej w zapomnienie." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 14 Września 2022 Autor Share Napisano 14 Września 2022 Dziękuję za zdjęcia. Wariant że zdjęcia nr 1 - samochód pancerniaków z radiem. Ciekawe. Czy ktoś wie jaki wzór mógłby być na proporxu samochodu rozpoznawczego dywizji pancernej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 14 Września 2022 Share Napisano 14 Września 2022 (edytowane) Cytat Czy ktoś wie jaki wzór mógłby być na proporxu samochodu rozpoznawczego dywizji pancernej? Oddziały rozpoznawcze używały koloru Kupferbraun, czyli miedziano-brązowego. Na zdjęciu od Bulika to trochę widać. Na zdjęciu figurki chyba trochę za jasne. Sam proporzec, to oczywiście na pojeździe dowódcy takiego batalionu. Co do tych znaczków na błotnikach ze zdjęć, które wrzucił Bulik, to na pierwszym jest symbol oddziału przeciwpancernego (samobieżnego), a na ostatnim najpewniej z oddziału artylerii (haubic). Środkowy pojazd z kwadratowym "uchwytem" na proporzec, to sztab korpusu, lub nawet armii. BTW: jak piszę zbyt oczywiste rzeczy z tymi proporcami, to dajcie znać... Aha! Oddziały rozpoznawcze, przeciwpancerne (także i te z armatami holowanymi) oraz pancerne podlegały Inspektoratowi Wojsk Pancernych i stanowiły tzw. "Panzertruppen", ale używały jednak różnych kolorów. Edytowane 14 Września 2022 przez Merten 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 14 Września 2022 Autor Share Napisano 14 Września 2022 Panowie, jestem pod wrażeniem. O cokolwiek dopytywałem dotychczas na forum, znajdowałem odpowiedź. Po złożenia modelu, dodam figurki i poproszę Panów bulika58 i Mertena o konsultację w kwestii doboru barw i oznakowania, żeby ten freestyle miał ręce i nogi (wiadomo, rejestracja będzie fikcyjna, ale może nawet tu zdołacie Panowie zasugerować numerację.... bo widzę, że macie OLBRZYMIĄ WIEDZĘ! Pytanie jeszcze takie, czy w 1945r. zdarzały się pojazdy w feldgrau? na filmach koloryzowanych widziałem. domyślam sie też, że pewnie nie wszystko przemalowano na piaskowy po 42/43 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 14 Września 2022 Share Napisano 14 Września 2022 (edytowane) @Bulik Cytat O tym iz ten pojazd nalezy do jednostki samobieznej mowi skrot ,, Sf ,, od Selbstfahrende Pozwolę sobie poprawić (bo bym nie wytrzymał przecież!), a tu jest kilka błędów. - to nie jest "Sf", ale "St", czyli Stab (sztab batalionu najpewniej); - skrót stosowany przez Niemców na określenie oddziałów samobieżnych (dosłownie "na samobieżnych lawetach"), to "Sfl" od Selbstfahrlafette; - o samobieżności świadczy "owal" pod trójkątem oznaczający trakcję gąsienicową; - wspomniany wyżej symbol nie był używany w 1939 roku, a widoczne na zdjęciu mundury były używane jeszcze w 1940 i jak dla mnie to musi być zdjęcie z lata 1940 roku. Edytowane 14 Września 2022 przez Merten 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 14 Września 2022 Share Napisano 14 Września 2022 24 minuty temu, bulik58 napisał: Kto w takim razie mogl uzywac tego znaczka (samobiezne / gasienicowe) W maju 1940 roku mógł to być pojazd z 521., lub 616. batalionu przeciwpancernego uzbrojonych w Panzerjager I. Potem powstały jeszcze 643. i 670. bataliony. W każdym razie: któryś z nich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 14 Września 2022 Autor Share Napisano 14 Września 2022 Panowie, dyskusja rozkręca się merytorycznie, więc dotrzymuję Wam kroku plastycznie. Dziś niewiele czasu, więc koncepcja diorama i figurki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 15 Września 2022 Autor Share Napisano 15 Września 2022 Codzienny mały update.... Piłka ręczna trochę samoróbka. Nieco odbiega od oryginału... Płakać nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 15 Września 2022 Autor Share Napisano 15 Września 2022 Aktualny stan pracy nad modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 16 Września 2022 Autor Share Napisano 16 Września 2022 Będę malował w barwach panzer propaganda kompanie. Taki wzór znalazłem w sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 16 Września 2022 Autor Share Napisano 16 Września 2022 Plakietka z dyskobolem pomalowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 16 Września 2022 Share Napisano 16 Września 2022 (edytowane) Jak robisz że mają awarię i jest koło zdemontowane to dorób bęben hamulcowy Edytowane 16 Września 2022 przez Bartosz Ciesielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 16 Września 2022 Autor Share Napisano 16 Września 2022 Będzie. Jeszcze wielu elementów nie zamontowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 16 Września 2022 Autor Share Napisano 16 Września 2022 Pierwsze pracę malarskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 16 Września 2022 Share Napisano 16 Września 2022 (edytowane) Po prawej jest preshading, a po lewej czarny podkład się skończył ? Ziomek ubolewa że farby zabrakło Edytowane 16 Września 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 17 Września 2022 Autor Share Napisano 17 Września 2022 Wiem, że będzie tylko 1 figurka.... Za dużo z tym walki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 17 Września 2022 Autor Share Napisano 17 Września 2022 Wersja finalna. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 (edytowane) Skoro figurki mają być ogólnie pancerniakami i całkiem nieźle wyszły Ci obszycia na furażerce, to popraw barwę broni z białej na różową, bo taki kolor miały wojska pancerne. Wrona też lepiej wyglądałaby w tej skali, gdyby była bardziej biało-szara, niż zielona. Edytowane 17 Września 2022 przez PiterATS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 17 Września 2022 Autor Share Napisano 17 Września 2022 Pancerny borowy dziadek jednak nie znajdzie się na tej dioramkę wiem, że jestem jak baba z tymi zmianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 17 Września 2022 Autor Share Napisano 17 Września 2022 Dziadek zamyślił się nad gęsią. W przyszłym tygodniu wracam z Oplem Olympią część dalsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 18 Września 2022 Autor Share Napisano 18 Września 2022 Ad rem - do rzeczy. Mocowanie tylnego zderzaka. Mogłem użyć fototrawionek. Wolę tu jednak plastik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 18 Września 2022 Autor Share Napisano 18 Września 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 18 Września 2022 Autor Share Napisano 18 Września 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi