reggy Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Malujesz gąski gunmetalem? Hyymm. Jeżeli to zwykły gunmetal to efekt może być mierny... Lepszy efekt daje malowanie gąsek czarnym/ciemnoszarym złamanym jakimś brązem czy rdzawym a dopiero na końcu przetarcie elementów "pracujących" na podłożu i zawieszeniu gunmetalem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 słomek flatowego nie polecam benzyna lakowa jest git fajny wash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 30 Lipca 2008 Autor Share Napisano 30 Lipca 2008 Reggy z całym szacunkiem ale 3km ode mnie jest jednostka wojskowa i zdążyłem się naoglądać gąskom :P także nie chce ''ładnego efektu'' a wiecej realizmu. Tomasz a dostępne to to w 6-cio tysięcznym miasteczku? xD Co po washu? odpryski kamuflażu czy otarcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 także nie chce ''ładnego efektu'' a wiecej realizmu. Ja tam nie wiem, ale jak dla mnie patrząc na pierwszą lepszą fotkę czegoś co jeździ: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/e9d8e55c6317a782.html Wyraźnie widać że są dwa kolory na gąskach - jak pojedziesz całość gunmetalem to tylko szalenie gęsty wash Cię może uratować albo gąski będą wyglądały jak z chińskiej zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Ja zawsze gąski maluję gun metalem, ale rozmieszanym z czarną farbą 50/50, potem płukanka pigmentowa. Wash na kołach wyszedł ładnie, ale już na pancerzu zaszalałeś, widoczne zacieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 30 Lipca 2008 Autor Share Napisano 30 Lipca 2008 zacieki nieprzypadkowe - to jest też bród. co do kolorów gąsek to nie 2 a 3/4 kolorki ja gunmetalu planuję użyć tak jak seb - kolor - baza, pozniej wyszlifowane i polerowane przez piach i beton stykajace sie z podłozem elementy na to ewentualnie rdza ( tyle tylko ze bardzo mało ) a na koniec cacy błotko ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 31 Lipca 2008 Autor Share Napisano 31 Lipca 2008 wczoraj robiłem fotkę w trakcie podsychania washa ;] i te zacieki okrutne to jednak były:P Teraz lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Jescze podetrzyj. Widać też ślady paluchów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 31 Lipca 2008 Autor Share Napisano 31 Lipca 2008 Na moje jest ok - potem będę żałował. Teraz muszę wykombinować błoto. Tylko jaką fakturę i kolor? jak front wschodni to czarnoziemy raczej... Zanim znajdę tutaj teorię, może ktoś zna przepis na ładne torfowe błoto z odrobina darni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 31 Lipca 2008 Autor Share Napisano 31 Lipca 2008 dobra podtarłem go jeszcze żeby nie było :P robić teraz odpryski jakimś fledgrauem/szarym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Ciekawie to wygląda mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 31 Lipca 2008 Autor Share Napisano 31 Lipca 2008 dzięki ;] Majstry jaki kolor użyć do zadrapań na cieniutki pędzel? bo otarcia zrobię rozjaśnionym dunkelgelbem metodą drybrush... ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 31 Lipca 2008 Autor Share Napisano 31 Lipca 2008 dobra nie mam czasu na odpowiedzi :P trzeba działać ;] w ten deseń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Za jaasne. Dużo za jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 31 Lipca 2008 Autor Share Napisano 31 Lipca 2008 na żywca są ciemniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 1 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2008 no teraz chyba już ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 1 Sierpnia 2008 Share Napisano 1 Sierpnia 2008 Z obiciami przesadziłeś, teraz wygląda jakby kilka miesięcy Tygrys szlajał się po lesie. To nie prowizoryczny zimowy czy pustynny kamuflaż. Pomyśl, skoro bazowy kolor jest żółty, to logicznie, że na zielonym i brązowym powinny być obicia i przetarcia żółte. Oczywiście tu i tam można dodać szare. Fajnym kolorem na zadrapania i obicia jest farba Vallejo 70822 "German black brown". Ćwicz dalej, pooglądaj zdjęcia archiwalne. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 1 Sierpnia 2008 Share Napisano 1 Sierpnia 2008 Sam wygląd obić jest dobry, ilość stanowczo za duża i kolor za jasny. Jeśli chodzi o obicia, ze swojej strony proponuję na początek Humbrol 32. Z obiciami przesadziłeś, teraz wygląda jakby kilka miesięcy Tygrys szlajał się po lesie. Albo stał obok stadionu po meczu Wisły z Cracovią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 1 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2008 hmmm... Intrygujecie mnie ... przecież czołgi przejeżdżały w trakcie wojny przez budynki krusząc pancerzem mury, przedzierały się przez ruiny ( tu od razu może się nasunąć myśl: jeżeli przedzierały się przez ruiny to czemu wszystko ładne proste niepourywane? - powtórzę się: to mój pierwszy model, od razu takie wymagania ? ;P) Czy ktoś wtedy mówił: '' o cholera! Heinrich, spójrz jak ten rusek lakier nam zarysował na pancerzu.'' Większość zdjęć tygrysów moim zdaniem była robiona na froncie ale atmosferycznym - przy ładnej pogodzie a nie na frocie wojennym. W ogóle co to za wojna na której ktoś ma czas na zdjęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 1 Sierpnia 2008 Share Napisano 1 Sierpnia 2008 Hej! Twoja relacja bardzo mi się podoba, zwłaszcza że jak piszesz, to Twój pierwszy czołg. Co do ilości obić to uważam, że po pierwsze ich jest za dużo. Nie chcę tu wywoływać pustej, akademickiej raczej, dysputy na temat możliwości ich powstania, bo jak to w życiu, każdy będzie miał swoje argumenty i pewnie i tak nikogo się nie przekona. Jeżeli uważasz, że jest ich tyle i tak Ci się podoba, to tak zostaw. W końcu to Ty modelujesz i model ma oddawać Twoją wizję! O to pzecież chodzi żeby mieć frajdę. Po drugie: Kształty mają bardzo fajne, ale są zbyt duże. Chyba ciężko by było, żeby takie powstały. Ale w razie wątpliwości, patrz punkt wyżej Po trzecie: Jestem głębokim zwolennikiem różnicowania koloru obić. Podpatrzyłem to na modelach Sergiusza (Sergionexa), zarówno na forach, jak i w poradniku modelarskim. Faktycznie niektóre obicia mogą być głębsze, aż do podkładu, niektóre lżejsze, lekko tylko rysując powierzchnię- do takich dobrze stosować rozjaśniony bazowy kolor. Zresztą aby nie być gołosłownym: http://www.planetarmor.com/forums/showthread.php?t=4418 http://www.planetarmor.com/forums/showthread.php?t=4594&page=5 To chyba tyle w temacie obić. Choć to tylko moje skromne zdanie. Oczywiście masz prawo mieć swoje Powodzenia w budowie i pozdrawiam gorąco, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 1 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2008 ;] heh Radek dzięki za wpis ;] To co pokazałeś w linku jest wprost przeciw prostopadłe do mojego wyposażenia warsztatu :/ Ale to znaczy chyba że pokładasz we mnie jakieś nadzieje :P Ja może poeksperymentuję i wtedy pokażę jak ''zepsułem'' zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 5 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2008 własnie wyjechał z błota - jeszcze mokry ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 A, że tak zapytam, jak robione błotko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 5 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2008 napiszę jak skończę - gdy będzie już utrwalone - bo schnie ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 6 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2008 no już wyschło i zdało egzamin - trzyma się jak beton ;] składniki to pastele Pentela, vicol, woda i farby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi