myszaty Napisano 22 Października 2022 Share Napisano 22 Października 2022 Takie coś znalazłem na olx: https://m.olx.pl/d/oferta/aerograf-badger-renegade-rk-1-krome-CID767-IDPiJ9O.html?reason=observed_ad Macie jakieś sugestie/opinie/doświadczenia z takim sprzętem? Muszę zmienić aero i szukam alternatyw - jak nie to zamówię ps-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4A2 Napisano 22 Października 2022 Share Napisano 22 Października 2022 Miałem Badgera (inny model). Bardzo delikatny, łatwo popsuć przez nieuwagę. Uszczelki podatne na rozpuszczalnik Nitro. Skomplikowany demontaż. Teraz używam Paasche Millenium i jest OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 22 Października 2022 Share Napisano 22 Października 2022 Borsuki sie rozpadajo Nie kombinuj, weź PSa i tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 22 Października 2022 Autor Share Napisano 22 Października 2022 Takoż właśnie chyba uczynie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Października 2022 Share Napisano 22 Października 2022 Ja mam od ponad 6 lat Badger Renegade "VELOCITY" maluję nim tylko akrylami i nic się z nim nie dzieje- generalnie jest spoko. Denerwuje inna końcówka do wężyka doprowadzającego powietrze: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 22 Października 2022 Autor Share Napisano 22 Października 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: inna końcówka do wężyka Aaaa... bo tam będzie coś po hamerykańsku...te badgery fajnie się prezentują ale jednak zdecydowałem że w poniedziałek zamawiam proconka 289. Nie będe eksperymentował na własnych nerwach. Dopiero co ogarnąłem zbiornik w kompresorku bo se wziął i przegnił skubany. Edytowane 22 Października 2022 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Października 2022 Share Napisano 22 Października 2022 Teraz, myszaty napisał: Aaaa... bo tam będzie coś po hamerykańsku...te badgery fajnie się prezentują ale jednak zdecydowałem że w poniedziałek zamawiam proconka 289. Nie będe eksperymentował na własnych nerwach. Gunze robi pancerne aerografy podobnie jak Iwata. To bardzo dobry wybór, pewnie posłuży długie lata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 22 Października 2022 Share Napisano 22 Października 2022 (edytowane) Pozwolę sobie wtrąć co nieco o Badgerach.Nie rozpadają się tak namiętnie jak to napisał fixer.Miałem kilka sztuk różnych modeli nic się takiego nie stało.Na pewno nie mają tak rewelacyjnych dysz i iglic jak u Japończyka.Po roku normalnego użytkowania rozkalibrowuje się dysza tradycyjnie.Iglice miększe też jak w Japończykach.Jak ktoś jednak sobie zakupi tragedii nie ma.Można dokupić adapter przejściówkę z gwintu M5 na 1/8cala.Sam używam od lat taką przejściówkę na wężyku Badgera. Do dostania w Fine Art.Po przesiadce na Japońca już innych nie chcę.Badgery jakie miałem sprzedałem. Edytowane 22 Października 2022 przez push-up78 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 22 Października 2022 Share Napisano 22 Października 2022 5 minut temu, push-up78 napisał: Pozwolę sobie wtrąć co nieco o Badgerach.Nie rozpadają się tak namiętnie jak to napisał fixer.Miałem kilka sztuk różnych modeli nic się takiego nie stało.Na pewno nie mają tak rewelacyjnych dysz i iglic jak u Japończyka.Po roku normalnego użytkowania rozkalibrowuje się dysza tradycyjnie.Iglice miększe też jak w Japończykach.Jak ktoś jednak sobie zakupi tragedii nie ma.Można dokupić adapter przejściówkę z gwintu M5 na 1/8cala.Sam używam od lat taką przejściówkę na wężyku Badgera. Do dostania w Fine Art.Po przesiadce na Japońca już innych nie chcę.Badgery jakie miałem sprzedałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 22 Października 2022 Autor Share Napisano 22 Października 2022 Gwint to nie problem...akurat trochę ,,siedzę" w temacie. 26 minut temu, push-up78 napisał: Po przesiadce na Japońca już innych nie chcę.Badgery jakie miałem sprzedałem. O i to jest konkret...a jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 29 Grudnia 2022 Share Napisano 29 Grudnia 2022 Zakup dokonany , do tego myszaty poszedł w tą stronę co ja i kupił PS 289, ale ponieważ ja mam Badgera Renegade Krome , a po nim dopiero kupiłem PS 289 , więc kilka uwag o tym pierwszym - nie jest wykonany ze słabych materiałów , nie jest awaryjny , dyszy nie ukręcisz , nie psuje się - to dobry , dobrze zaprojektowany aerograf , w którym mechanizmy nie działają gorzej niż w PS 289 - rzekłbym wręcz , że niektóre nawet lepiej - dysza 0,2 pozwala na malowanie naprawdę cienkich linii ( można malować cieńsze linie niż PS 289 ) i generalnie można nim malować wręcz odrobinę precyzyjniej niż PS 289 . Nie jest to duża różnica , ale jednak. Co jest w takim razie problemem , albo na co trzeba zwrócić uwagę. - teoretycznie jest sprzedawany z dyszą 0,2 i 0,3 , ale wbrew pozorom malowanie nim dyszą 0,3 jest mocno niekomfortowe. Igła , dysza , capsy są , a maluje się średnio komfortowo. - przy malowaniu z dyszą 0,2 aerograf jest mało tolerancyjny na farby o różnym rozcieńczeniu ( zmiana z farby rzadkiej na gęstą i odwrotnie na pewnym poziomie rozcieńczenia ) . Tym aerografem powinno się malować na rozcieńczeniach 1 do 5 lub więcej na korzyść rozcieńczalnika , albo wręcz tuszami kreślarskimi. O dobrym wymieszaniu nie wspominam bo to oczywistość . Zwyczajnie tolerancja tego aerka na farbę modelarską jest niższa od PS 289. I niestety ta mniejsza tolerancja , skutkowała u mnie , że w końcu kupiłem PS 289 i to jest podstawowe aero. Nie chcę za każdym razem zastanawiać się czy zatka się , czy nie i czy pryśnie znienacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 29 Grudnia 2022 Share Napisano 29 Grudnia 2022 Jeśli chodzi o badgery nie miałem z nimi żadnych problemów kwestii materiałów obudowy czy mechanizmów są wręcz ciekawie i prosto rozwiązane.Aczkolwiek problemy zaczynają się tam gdzie Japończyk ma gigantyczną przewagę.Chodzi o dysze i iglicę.Badgery a kilka modeli miałem i nie grzeszą żywotnością.W rok użytkowania tradycyjnie rozkalibrowana dysza .Iglica trzeba uważać by gdzieś jej szpicu nie zgiąć przypadkiem.I to podczas czyszczenia o szmatkę .Tyle samo użytkuję Japończyka i z taką sama intensywnością co badgery.Dysza po roku zero śladów zużycia.Iglice pancerne.Na prawdę trzeba się postarać by je zgiąć.Gdyby te same elementy były faktycznie tak znakomitej jakości jak u japońca to nie myślałbym nad zmianą aerków.Rzeczywiście rozcieńczenie farb itp. to warunek uzyskania odpowiednich efektów i jakości malowanej powłoki.Fakt również jest taki,że japoniec lepiej sobie radzi z powtarzalnością malowania plamką.Na koniec dodam,że z wielka chęcią bym sobie pomalował Sotarem 2020.Z dyszą 0,2 bardzo mnie intryguje ten aerek...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi