Skocz do zawartości

M/S Piłsudski 1:500 Mirage

myszaty

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszę się że taki niszowy temat pojawił się na tapecie. Bulajów nie modyfikowałbym tymi obwarzankami - otwory wystarczą. Na Piłsudskim ( i Batorym) bulaj był montowany od wewnątrz. Na burcie widoczne były tylko nity. Wewnętrzny kołnierz tylko minimalnie wystawał poza płaszczyznę burty , a i to zależnie od położenia bulajów. Mam gdzieś zdjęcie bulaja z Batorego z ekspozycji w CMM. Kiedyś było widoczne na stronie, ale teraz nie mogę znaleźć. Podobnie było na ścianach nadbudówek. Dołączam poglądowe zdjęcia. Jeżeli będziesz miał jakieś pytania to może nie od razu, ale poszukam.. Uważaj na różnice między Batorym i Piłsudskim, ale to chyba nie ten poziom detalizacji(Mirage). 

Pozdrawiam 70322961_kadlubpilsudskiqq.jpg.4fa99a81b748d253bff7abafad19b08c.jpg

Piłsudski0141.jpg

• Like 2
  • Thanks 1

• 2 weeks later...

Na dzień dzisiejszy kadłub jako tako ogarnięty - próbujemy dopasować pokłady ( nadbudówki).

Nie mam pomysłu co zrobić z przodem i oknami ( sterówka ?) :20221120_155729.thumb.jpg.e4b82167dee5adc52850f1f6fe46ae2c.jpg

Raz że prostokątne, dwa plastik doscyć gruby i ma zapadnięcia...

Wyciąć nie dam rady, nakleić też za bardzo nie ma co, myślałem boki zrobić nowe - ale te okna...

16689566317603556693717647748384.thumb.jpg.23064a75d84961b26feb24f55566fd8a.jpgśrodkiem kadłuba  dostał kawał hipsu bo burty nierówne...

• Like 1

Zdjęcie zrobiłeś pod światło - więc trudno mi zobaczyć dokładnie o co chodzi z oknami. Ale załóżmy, że mniej więcej zrozumiałem o co chodzi. Kupilbym maskujący papier milimetrowy Tamiya i zrobiłbym maski na okna. Pomalowałbym na ciemnobłękitny błyszczący kolor, zamaskował i następnie leciał z kolorami docelowymi. Potem ewentualnie wash w ramy (choć obawiam się, że wytrasowane na modelu linie mogą być rozpłynięte, więc co do washa mam zawahanie). 

Opcja 2 - malował te okna ręcznie  już po kolorach zasadniczych + potem wash w ramy. Moim zadaniem znacznie gorsza opcja. 

Co Ty na to?

Pozdro,

Michał

Dzięki @socjo1 za zainteresowanie.

Nadbudówki są białe - więc chyba spróbuje lekko jasnoszarego łosza wpuścić, powinno je trochę wyciągnąć, chciałbym delikatnie je zaznaczyć.

Cały czas muszę sobie przypominać że to skala 1:500, a nie samolot w 72...i żeby nie przegiąć.

Nie powiem, łatwy to on nie jest...

Może spróbuj takiego patentu. Najpierw na jakimś kawałku hipsu czy innego tworzywa. Wytnij cały obszar okien jako poziomy długi prostokąt. o trochę większych wymiarach niż krawędzie okien. Od lewego skrajnego okna do prawego. taki większy kształt będzie Ci łatwiej wyprowadzić z prostymi krawędziami. W to miejsce wklej przezroczystą folię np. do bindowania. Większy wymiar pozwoli Ci ładnie wyprowadzić miejsce sklejenia. A potem przy malowaniu zamaskuj regularnymi prostokątami okna. Spróbuj na boku . Ja tak kiedyś zrobiłem takie okna.

• 3 weeks later...

Obserwuję z zainteresowaniem. Jedyny statek jaki mam w karierze to Colombo Express, no ale to zamierzchłe czasy.

26 minut temu, myszaty napisał:

Ale masakra...za chiny nie potrafię tego dziada pomalować 😞

A co z nim nie tak?

Chyba poszło...5 razy zmywałem bo non stop jakieś szwagry na kadłubie miałem ( tak nazywaliśmy w firmie skazy na lakierze jak malowaliśmy mas-yny 😀 )16706138205964265395456124699771.thumb.jpg.28ea93c09b269b3732ab1fba8bb4b8f3.jpg16706138529427061336083825803114.thumb.jpg.37cc72b39cfa000d27f2285588b551c8.jpg16706138716006349724446271184074.thumb.jpg.ed3ff172f61571b5f3508c7b343ac16d.jpg

Lakier tamki enamel paint na 3 razy : zielony X5  ( ale był za ciemny) więc  potem X5 + X2 50/50 po krawędziach zrobiło się groszkowo 😀 więc po całości znowu rzadką X5. A teraz pliss: 

Chłopaki : jaka taśma do maskowania by mi linie wyszły? Raz że linia wodna, dwa biały pasek na burcie...

Próbowałem U-star ( papier) i hobby 2000 ( tworzywo)  1mm, ale mi farbę zdarło. Nie chcę ryzykować, wystarczająco mi nie idzie...

Tamiya????

• Like 1

9 minut temu, myszaty napisał:

Chłopaki : jaka taśma do maskowania by mi linie wyszły? Raz że linia wodna, dwa biały pasek na burcie...

Próbowałem U-star ( papier) i hobby 2000 ( tworzywo)  1mm, ale mi farbę zdarło. Nie chcę ryzykować, wystarczająco mi nie idzie...

Tamiya????

Ja używałem taśmy Tamiya nakładaną z wyczuciem, żeby farby nie zerwać, dodatkowo maskol w newralgicznych miejscach. To były czasy... I jeszcze emalie Revella mieszane w różnych proporcjach, żeby kolor trafić.

Dasz radę. Trzymam kciuki.

13 minut temu, myszaty napisał:

Kupię tamkę, nie bedę ryzykował.

Tamka - nie Tamka, warto ją osłabić, przylepiając np. na czoło albo inną część ciała (swojego lub cudzego).  Albo stosować podkład z np. Surfacera.

Michał

• Like 1

Aż przeszukałem swój warsztat, żeby sobie przypomnieć jak maskowałem. Słaba taśma malarska była w użyciu i papier, żeby maskować duże powierzchnie:

73df0f43ff77a1bcmed.jpg

Maskol i tamiya, jak potrzebowałem zasłonić szczegóły:

f9597faa0c4d72f5med.jpg

0b914a40fd4fc2b3med.jpg

Linie może były ciut poszarpane, ale na żywo niezbyt widocznie:

80f08ef9da1c6b0emed.jpg

Ok, już nie śmiecę.

Michał to szutnik, pod pretekstem osłabiania taśmy proponuje jakieś zabawy z oklejaniem czyjegoś ciała. Każdy pretekst jest dobry...

Możesz osłabiać samowtór (sam na sam z taśmą) przyklejając i odlepiając ją kilkakrotnie do czegokolwiek (do maty na przykład).

Linie będą gładsze, jeśli to wycinania użyjesz nowego ostrza skalpela.

• Haha 2

Może nie będzie tak tragicznie  zaczyna się  coś dziać.16706267365593865881604208801924.thumb.jpg.d8081e2a43ef94ca820eb791129bfb7b.jpg

18 minut temu, zaruk napisał:

Linie będą gładsze, jeśli to wycinania użyjesz nowego ostrza skalpela.

Wycinanek nie planowałem - ale fakt, taśma 1mm z U-stara ma lekko szarpane brzegi.

Co normalnie nie miało by znaczenia ale przy paseczku 1mm białe-czarne niestety widać nawet gołom gałkom.

Lepiej już zachowała się taśma do paznokci 16706269611152017240229184326153.thumb.jpg.50178d819939e18592bd1dd10ea7fcc0.jpg

• Like 2

No i bardzo ładnie wyszło jak na moje oko. Troszkę poszarpania widać poniżej białej kreski na dziobie, ale to chyba do podmalowania z pędzla, nawet nie będzie widać.