sas55 Napisano 27 Listopada 2022 Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) Dzień dobry, Zapowiadałem to w temacie o Leosiach z Wortinghton Challenge... Skasowałem część tekstu choć dyżurni odpowiedzialni za sprawdzanie tego co tam słychać na forach modelarskich już zdążyli poczytać i przekazać, gdzie trzeba. Kto chciał także przeczytał. Znalazłem ciekawe malowanie Leosia 2A5 z Wesołej i w związku z wydaniem przez RMF Leosia 2A6 z bebechami postanowiłem powęszyć. Znalazłem jak dla mnie prawdziwą bombę. Otóż w roku 100 rocznicy Bitwy Warszawskiej 1 Warszawska Brygada Pancerna postanowiła upamiętnić ten fakt poprzez wykonanie okolicznościowych napisów na kilku, jak się okazało, pojazdach. Wpadłem na trop jednego takiego egzemplarza i zacząłem kopać. Miałem trop na jeden pojazd i po kilkuset ruchach myszką ustaliłem jego rejestrację i miejsce prezentacji. Okazało się jednak, że takich wozów było kilka. Nie wiem ile ostatecznie i tego się nie dowiemy. Ja ustaliłem 5 i wszystkie prawdopodobnie z 2 batalionu. Były one prezentowane w różnych miejscach i w różnych okolicznościach. Brały tez udział w różnych ćwiczeniach. Napisy stopniowo się zacierały, aż sytuacja wróciła do stanu wyjściowego. Przechodzimy więc do tematu POJAZD 1 OD KTÓREGO SIĘ WSZYSTKO ZACZĘŁO Nr UA 0390T prezentowany podczas pikniku militarnego w Ossowie z okazji wyżej wspomnianej rocznicy. Trudno to było ustalić, bo dziwnym trafem w/w impreza w ogóle nie figuruje w materiałach jednostki. Jakby ktoś celowo wykasował ten okres. Są na szczęście inne stronki. Dwa fajne zdjęcia uchowały się tylko w necie a pochodzą z WKU w Łodzi i nie mogłem dotrzeć do większych formatów. Napisałem więc do dzisiejszego WCR w Łodzi i oto pan kapitan z WCR, któremu tu jeszcze raz dziękuję, przysłał mi oryginały fotek i jeszcze dodatki. POJAZD 2 Nr UA 0372T Udokumentowany na ćwiczeniach Lampart – 20 w dniu 17.09.2020 Nowej Dębie. No w każdym razie tego zidentyfikowałem, bo z ćwiczeń jest więcej zdjęć. Zdjęć tego pojazdu nie udało mi się znaleźć z jakiegoś pikniku/pokazu, ale na pewno w czymś takim uczestniczył. POJAZD 3 UA 0376T 100 rocznica bitwy pod Komarowem 30.08.2020 była obchodzona w Wolicy Śniatyckiej jako wielka rekonstrukcja, w której uczestniczyli liczni oficjele i politycy. A z boku stał sobie skromnie Leoś uczestniczący w pokazie sprzętu. No i mamy go. POJAZD 4 UA 0381T Terespol 15.09.2020. W tym dniu odbywały się w Terespolu uroczystości związane z odsłonięciem pomnika pierwszego dowódcy 18 Dywizji Piechoty gen. dyw. Franciszka Krajowskiego. Z tego tytułu dzisiejsza 18 Dywizja Zmechanizowana zaprezentowała sprzęt, który można było oglądać w godzinach 10-16 spożywając przy tym grochówkę jak głosił plakat imprezy. POJAZD 5 UA 0384T Ten wystąpił na pikniku, którego intencji nie udało mi się ustalić za to zdjęć jest wystarczająco dużo. A dlaczego 2 batalion? Ano dlatego, że ten właśnie pododdział odbywał we wrześniu 2020 ćwiczenia Lampart 20 na poligonie w Nowej Dębie. Numery wozów świadczyć mogą o pochodzeniu z jednego pododdziału. No i na koniec. Dzięki jednemu z naszych kolegów mam już projekt kalkomanii na wszystkie w/w pojazdy. Teraz poszukuję drukarza. No i ogłaszam zapisy na te kalkomanie na priv. Jeśli ktoś zechce to jak już znajdę drukarza to zamówię i oczywiście odsprzedam po kosztach. Nie zakładam żadnego zysku z tego przedsięwzięcia. JEŚLI ZNACIE PEWNEGO DRUKARZA DAWAJCIE ZNAĆ. Pozdrawiam Andrzej Na zdjęciu okolicznościowy napis występujący na wyżej wymienionych pojazdach oraz zdjęcie ze strony DGRSZ z ćwiczeń Lampart 20. Edytowane 5 Grudnia 2022 przez sas55 3 Cytuj
robertmodelarz Napisano 27 Listopada 2022 Napisano 27 Listopada 2022 Wielki szacun za cierpliwość i wytrwałość w zagłębianiu się w temat. Co do drukarza to polecam: https://mrdecal.zolnierowi.cz/ tego nie znam i nie zamawiałem: https://mf-zone.pl/wydruk-na-zamowienie/ są jeszcze kolejarze: https://ostbahn-mk.pl/index.php/kalkomania-na-zamowienie/ Pomysł jest przedni i bardzo patriotyczny!!! Jak cena będzie znośna to też w to wchodzę- mam taki model firmy TAMIYA .Zakupiłem już do nie go nasze kalki ToroModel. Cytuj
sas55 Napisano 27 Listopada 2022 Autor Napisano 27 Listopada 2022 Dzięki za adresy a co do pomysłu to u mnie tylko patriotyczne Jutro skontaktuję się przede wszystkim z MF bo to rzut beretem ode mnie. Pozdrawiam Andrzej Cytuj
sas55 Napisano 28 Listopada 2022 Autor Napisano 28 Listopada 2022 Tak, oczywiście, bardzo dobrze zrozumiałeś. Jako model biorę pod uwagę Tamiyę a RFM po wymianie lufy planuję w innym malowaniu. 1 Cytuj
sas55 Napisano 28 Listopada 2022 Autor Napisano 28 Listopada 2022 Nie. Sama historia. Model pozamykany, ale opis na podstawce ważny i rozbudowany. Na RFM zostawiam inne cacka. Ale to w przyszłości. Pozdrawiam Andrzej Cytuj
sas55 Napisano 28 Listopada 2022 Autor Napisano 28 Listopada 2022 Tu masz rozebranego Leosia i tam są te pokrywki pootwierane z lewej strony. Z prawej może ktoś ma i udostępni. Leopard 2A5 (NL) Dismantled Walk Around Page 1 (primeportal.net) Pozdrawiam Andrzej Cytuj
sas55 Napisano 28 Listopada 2022 Autor Napisano 28 Listopada 2022 OJ, JESZCZE WIADOMOŚĆ Z OSTATNIEJ CHWILI. JEST DRUKARZ DO KALKOMANII. JEDEN POJEDYNCZY LISTEK ZOSTAŁ WYCENIONY NA 40 ZŁ. W WYPADKU WIĘKSZEJ ILOŚCI CENA SPADNIE. NA ZGŁOSZENIA CZEKAM DO SOBOTY 3 GRUDNIA POZDRAWIAM ANDRZEJ Cytuj
copycat Napisano 28 Listopada 2022 Napisano 28 Listopada 2022 8 godzin temu, sas55 napisał: Jako model biorę pod uwagę Tamiyę Czytałem jakieś porównanie dostępnych modeli na rynku. Tamiya jest ponoć czasowa, najlepsze to Revell i naj naj Border model. Border mam już, fajnie to wygląda. http://leopardclub.ca/reviews/Border/2A5-2A6/ Cytuj
sas55 Napisano 29 Listopada 2022 Autor Napisano 29 Listopada 2022 (edytowane) ----------------------------------------------------- Edytowane 4 Grudnia 2022 przez sas55 Cytuj
Dorotka Napisano 29 Listopada 2022 Napisano 29 Listopada 2022 Też się piszę, jakby co... I na kalki i na wydruki Cytuj
sas55 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Napisano 4 Grudnia 2022 Dzień dobry, ZGODNIE Z ZAPOWIEDZIĄ ZAMYKAM ZAPISY NA KALKI DO ROCZNICOWYCH LEOPARDÓW 2A5. POZOSTAŁE WIADOMOŚCI NA PRIV. Pozdrawiam Andrzej Cytuj
sas55 Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Napisano 5 Grudnia 2022 Dobry wieczór, Normalny szok. Okazało się, że drukarz podał cenę 40 zł za 1 szt bez względu na ilość. Wszyscy zapisani zrezygnowali. Inny drukarz krzyknął 35 zl więc niewielka różnica. Może poszukam innego drukarza ale to już jak coś zacznę sam grzebać w temacie. Ot, taka historia. Pozdrawiam Andrzej Cytuj
n_lukasz Napisano 5 Grudnia 2022 Napisano 5 Grudnia 2022 Poszukaj Igor Sułek kalki.pl może będzie taniej. Cytuj
sas55 Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Napisano 5 Grudnia 2022 OK dzięki za info. Jak rozgrzebię temat to się postaram z nim skomunikować. Cytuj
sas55 Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Napisano 5 Stycznia 2023 Dobry wieczór, Zdecydowałem się jednak na kalki u tego samego producenta i wyszło jak na fotce. Jak będę przy następnym pomyśle to może poszukam innego tańszego drukarza. Pozdrawiam Andrzej Cytuj
OLO Napisano 5 Stycznia 2023 Napisano 5 Stycznia 2023 Witaj Andrzeju a w 72 by dało się wydrukować, jak tak to płacę i zamawiam pozdrawiam OLO. Cytuj
sas55 Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Napisano 6 Stycznia 2023 Dzień dobry, 11 godzin temu, OLO napisał: Witaj Andrzeju a w 72 by dało się wydrukować, jak tak to płacę i zamawiam pozdrawiam OLO. Obawiam się, że muszę Cię zmartwić. Ogłaszałem zapisy na kalki w tym wątku i jak na razie nie będę tego kontynuował. Być może przy następnej okazji, kiedy zwrócę się do kolegi projektującego kalki, uda się dorzucić do projektu ten temat w 72. Na razie skupiamy się na innych projektach, ale Twoja prośba zostanie zapamiętana. Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi