sas55 Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) Dzień dobry, Zapowiadałem to w temacie o Leosiach z Wortinghton Challenge... Skasowałem część tekstu choć dyżurni odpowiedzialni za sprawdzanie tego co tam słychać na forach modelarskich już zdążyli poczytać i przekazać, gdzie trzeba. Kto chciał także przeczytał. Znalazłem ciekawe malowanie Leosia 2A5 z Wesołej i w związku z wydaniem przez RMF Leosia 2A6 z bebechami postanowiłem powęszyć. Znalazłem jak dla mnie prawdziwą bombę. Otóż w roku 100 rocznicy Bitwy Warszawskiej 1 Warszawska Brygada Pancerna postanowiła upamiętnić ten fakt poprzez wykonanie okolicznościowych napisów na kilku, jak się okazało, pojazdach. Wpadłem na trop jednego takiego egzemplarza i zacząłem kopać. Miałem trop na jeden pojazd i po kilkuset ruchach myszką ustaliłem jego rejestrację i miejsce prezentacji. Okazało się jednak, że takich wozów było kilka. Nie wiem ile ostatecznie i tego się nie dowiemy. Ja ustaliłem 5 i wszystkie prawdopodobnie z 2 batalionu. Były one prezentowane w różnych miejscach i w różnych okolicznościach. Brały tez udział w różnych ćwiczeniach. Napisy stopniowo się zacierały, aż sytuacja wróciła do stanu wyjściowego. Przechodzimy więc do tematu POJAZD 1 OD KTÓREGO SIĘ WSZYSTKO ZACZĘŁO Nr UA 0390T prezentowany podczas pikniku militarnego w Ossowie z okazji wyżej wspomnianej rocznicy. Trudno to było ustalić, bo dziwnym trafem w/w impreza w ogóle nie figuruje w materiałach jednostki. Jakby ktoś celowo wykasował ten okres. Są na szczęście inne stronki. Dwa fajne zdjęcia uchowały się tylko w necie a pochodzą z WKU w Łodzi i nie mogłem dotrzeć do większych formatów. Napisałem więc do dzisiejszego WCR w Łodzi i oto pan kapitan z WCR, któremu tu jeszcze raz dziękuję, przysłał mi oryginały fotek i jeszcze dodatki. POJAZD 2 Nr UA 0372T Udokumentowany na ćwiczeniach Lampart – 20 w dniu 17.09.2020 Nowej Dębie. No w każdym razie tego zidentyfikowałem, bo z ćwiczeń jest więcej zdjęć. Zdjęć tego pojazdu nie udało mi się znaleźć z jakiegoś pikniku/pokazu, ale na pewno w czymś takim uczestniczył. POJAZD 3 UA 0376T 100 rocznica bitwy pod Komarowem 30.08.2020 była obchodzona w Wolicy Śniatyckiej jako wielka rekonstrukcja, w której uczestniczyli liczni oficjele i politycy. A z boku stał sobie skromnie Leoś uczestniczący w pokazie sprzętu. No i mamy go. POJAZD 4 UA 0381T Terespol 15.09.2020. W tym dniu odbywały się w Terespolu uroczystości związane z odsłonięciem pomnika pierwszego dowódcy 18 Dywizji Piechoty gen. dyw. Franciszka Krajowskiego. Z tego tytułu dzisiejsza 18 Dywizja Zmechanizowana zaprezentowała sprzęt, który można było oglądać w godzinach 10-16 spożywając przy tym grochówkę jak głosił plakat imprezy. POJAZD 5 UA 0384T Ten wystąpił na pikniku, którego intencji nie udało mi się ustalić za to zdjęć jest wystarczająco dużo. A dlaczego 2 batalion? Ano dlatego, że ten właśnie pododdział odbywał we wrześniu 2020 ćwiczenia Lampart 20 na poligonie w Nowej Dębie. Numery wozów świadczyć mogą o pochodzeniu z jednego pododdziału. No i na koniec. Dzięki jednemu z naszych kolegów mam już projekt kalkomanii na wszystkie w/w pojazdy. Teraz poszukuję drukarza. No i ogłaszam zapisy na te kalkomanie na priv. Jeśli ktoś zechce to jak już znajdę drukarza to zamówię i oczywiście odsprzedam po kosztach. Nie zakładam żadnego zysku z tego przedsięwzięcia. JEŚLI ZNACIE PEWNEGO DRUKARZA DAWAJCIE ZNAĆ. Pozdrawiam Andrzej Na zdjęciu okolicznościowy napis występujący na wyżej wymienionych pojazdach oraz zdjęcie ze strony DGRSZ z ćwiczeń Lampart 20. Edytowane 5 Grudnia 2022 przez sas55 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 Wielki szacun za cierpliwość i wytrwałość w zagłębianiu się w temat. Co do drukarza to polecam: https://mrdecal.zolnierowi.cz/ tego nie znam i nie zamawiałem: https://mf-zone.pl/wydruk-na-zamowienie/ są jeszcze kolejarze: https://ostbahn-mk.pl/index.php/kalkomania-na-zamowienie/ Pomysł jest przedni i bardzo patriotyczny!!! Jak cena będzie znośna to też w to wchodzę- mam taki model firmy TAMIYA .Zakupiłem już do nie go nasze kalki ToroModel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 Dzięki za adresy a co do pomysłu to u mnie tylko patriotyczne Jutro skontaktuję się przede wszystkim z MF bo to rzut beretem ode mnie. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 28 Listopada 2022 Autor Share Napisano 28 Listopada 2022 Tak, oczywiście, bardzo dobrze zrozumiałeś. Jako model biorę pod uwagę Tamiyę a RFM po wymianie lufy planuję w innym malowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 28 Listopada 2022 Autor Share Napisano 28 Listopada 2022 Nie. Sama historia. Model pozamykany, ale opis na podstawce ważny i rozbudowany. Na RFM zostawiam inne cacka. Ale to w przyszłości. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 28 Listopada 2022 Autor Share Napisano 28 Listopada 2022 Tu masz rozebranego Leosia i tam są te pokrywki pootwierane z lewej strony. Z prawej może ktoś ma i udostępni. Leopard 2A5 (NL) Dismantled Walk Around Page 1 (primeportal.net) Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 28 Listopada 2022 Autor Share Napisano 28 Listopada 2022 OJ, JESZCZE WIADOMOŚĆ Z OSTATNIEJ CHWILI. JEST DRUKARZ DO KALKOMANII. JEDEN POJEDYNCZY LISTEK ZOSTAŁ WYCENIONY NA 40 ZŁ. W WYPADKU WIĘKSZEJ ILOŚCI CENA SPADNIE. NA ZGŁOSZENIA CZEKAM DO SOBOTY 3 GRUDNIA POZDRAWIAM ANDRZEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 28 Listopada 2022 Share Napisano 28 Listopada 2022 8 godzin temu, sas55 napisał: Jako model biorę pod uwagę Tamiyę Czytałem jakieś porównanie dostępnych modeli na rynku. Tamiya jest ponoć czasowa, najlepsze to Revell i naj naj Border model. Border mam już, fajnie to wygląda. http://leopardclub.ca/reviews/Border/2A5-2A6/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 29 Listopada 2022 Autor Share Napisano 29 Listopada 2022 (edytowane) ----------------------------------------------------- Edytowane 4 Grudnia 2022 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 29 Listopada 2022 Share Napisano 29 Listopada 2022 Też się piszę, jakby co... I na kalki i na wydruki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2022 Dzień dobry, ZGODNIE Z ZAPOWIEDZIĄ ZAMYKAM ZAPISY NA KALKI DO ROCZNICOWYCH LEOPARDÓW 2A5. POZOSTAŁE WIADOMOŚCI NA PRIV. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2022 Dobry wieczór, Normalny szok. Okazało się, że drukarz podał cenę 40 zł za 1 szt bez względu na ilość. Wszyscy zapisani zrezygnowali. Inny drukarz krzyknął 35 zl więc niewielka różnica. Może poszukam innego drukarza ale to już jak coś zacznę sam grzebać w temacie. Ot, taka historia. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Poszukaj Igor Sułek kalki.pl może będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2022 OK dzięki za info. Jak rozgrzebię temat to się postaram z nim skomunikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2023 Dobry wieczór, Zdecydowałem się jednak na kalki u tego samego producenta i wyszło jak na fotce. Jak będę przy następnym pomyśle to może poszukam innego tańszego drukarza. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 Witaj Andrzeju a w 72 by dało się wydrukować, jak tak to płacę i zamawiam pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2023 Dzień dobry, 11 godzin temu, OLO napisał: Witaj Andrzeju a w 72 by dało się wydrukować, jak tak to płacę i zamawiam pozdrawiam OLO. Obawiam się, że muszę Cię zmartwić. Ogłaszałem zapisy na kalki w tym wątku i jak na razie nie będę tego kontynuował. Być może przy następnej okazji, kiedy zwrócę się do kolegi projektującego kalki, uda się dorzucić do projektu ten temat w 72. Na razie skupiamy się na innych projektach, ale Twoja prośba zostanie zapamiętana. Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi