Buzzard Napisano 13 Grudnia 2022 Share Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Od wizyty w MDLcie w Pucku chodził za mną ten samolot. Model stareńki, który nikomu nie trzeba przedstawiać wiec trzeb bedzie się pobawić żeby wyglądało jako tako. Planowane waloryzacje to blaszka parta i domowej roboty wydruki 3D - częściowo z Internetów częściowo zrobione samemu. Na razie mam kratownicę i cześć wnętrza z dodanym drukowanym zbiornikiem paliwa. Oryginalny silnik jest tragiczny znalazłem wiec model 3D. Musiałem trochę powalczyć poobcinać pogrubić ścianki ale po wielu próbach udało się wydrukować cos takiego po pomalowaniu wyszło tak Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Buzzard 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt4 Napisano 13 Grudnia 2022 Share Napisano 13 Grudnia 2022 Zacny temat . Kolegą widział silnik z lucagraph? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano 13 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2022 Widział widział Ale to nie ten poziom sprzętu (; i doświadczenia w drukowaniu, ten jest na drukarce z wyświetlaczem 2K. Niedługo będę miał drukarkę 4K i mniej kruchą żywicę wrzucę co wyszło. Na razie robię sobie pierścień Townenda i osłonę z żaluzjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt4 Napisano 13 Grudnia 2022 Share Napisano 13 Grudnia 2022 Twój motor jest ok. Tym bardziej jak będzie " zamkniety " . U mnie brak takich umiejętności więc się posiłkuję czyjąś robotą. Uzbrojenie będziesz traktował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Z ciekawością popatrzę. Gdybyś fotografował z większą przesłoną, całą kratownica byłaby ostra, a tak nieco szczegółów umyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 powodzenia w budowie - na pewno będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 I ja dołączam do patrzających. Początek świetny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano 14 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2022 (edytowane) I zrobiłem sobie cos takiego Na razie pierwsze podejście psiknięte surfacerem ale widać warstwy. Tak czy siak osłona z otworami wygląda bez porównania lepiej niż oryginał Edytowane 14 Grudnia 2022 przez Buzzard 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Delikatna polerka na podkładzie i będzie super. Coś czuję że drukarki 3D to przyszłość tej zabawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Będę zaglądał i kibicował. Coraz bardziej mi się podoba modelarski druk 3D. Twój warsztat może mnie w końcu zmusi do powrotu do Lublinów w 1/72 od Aeroplastu, które już mam rok rozgrzebane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano 14 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2022 7 minut temu, myszaty napisał: Delikatna polerka na podkładzie i będzie super. Coś czuję że drukarki 3D to przyszłość tej zabawy... Zdecydowanie tylko trzeba się nauczyć projektować. Możliwości są bardzo duże można tworzyć całe przestrzenne konstrukcje trzeba tylko odpowiednio podpory porobić Jedzie mi do firmy teraz Photon z wyświetlaczem 4K i żywica "ABS" like która nie jest taka krucha krucha. Myślę ze bedzie sporo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano 14 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2022 (edytowane) Zrobienie dyszy venturiego to kilka minut i co najważniejsze jest pusta w środku bez wiercenia a ścianka jest cieniutka no i wypstrykałem się z nowości Edytowane 14 Grudnia 2022 przez Buzzard 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano 14 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2022 Mam pytanko do kolegów, czy są jakieś papiery na pasy. W blaszce Parta ich nie ma. Może były biodrówki tylko zwłaszcza u obserwatora. Mam "Historie Puckie" wydanie specjalne o Lublinie jest tam sporo zdjęć rysunki wnętrza i pasów na nich w ogóle nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Grudnia 2022 Share Napisano 15 Grudnia 2022 W dniu 13.12.2022 o 22:58, Buzzard napisał: Ale to nie ten poziom sprzętu (; i doświadczenia w drukowaniu, ten jest na drukarce z wyświetlaczem 2K. Dla mnie w zupełności akceptowalny.... i tak to lepsze niż samodzielna rzeźba w plastruktach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Troszkę udało mi sie przysiąść nad Lubinkiem Poszły pasy wykonane z taśmy Tamiya i sprzączek wydrukowanych dzięki uprzejmości Tomasza Gronczewskiego z poratlu https://pme.org.pl/ Finalnie wyszło tak Edytowane 2 Stycznia 2023 przez Buzzard 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2023 Kadłub zamknięty Poszedł kilogram szpachli trochę drutu na stopnie i uchwyty prowadnice do linek z igieł od strzykawek po pomalowaniu podkładem jest jako tako. Nowy pierścień z wciętym dołem 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Stycznia 2023 Share Napisano 2 Stycznia 2023 Zacnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 2 Stycznia 2023 Share Napisano 2 Stycznia 2023 (edytowane) W dniu 2.01.2023 o 12:31, Buzzard napisał: Ta rynienka na spodzie (osłona napędu steru wysokości) powinna być w płaszczyźnie symetrii. Kształt też raczej zły. Tu z wersji G, ale podejrzewam, ze zmian w tym elemencie nie było: Foto z "Lublin R-XIII" A. Glass, Wydawnictwo Militaria, 1994 Z kolei tych żaluzji z przodu chyba nie powinno być. Edytowane 3 Stycznia 2023 przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano 3 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2023 (edytowane) 20 godzin temu, Wymysl napisał: Ta rynienka na spodzie (osłona napędu steru wysokości) powinna być w płaszczyźnie symetrii. Kształt też raczej zły. Tu z wersji G, ale podejrzewam, ze zmian w tym elemencie nie było: Foto z "Lublin R-XIII" A. Glass, Wydawnictwo Militaria, 1994 Z kolei tych żaluzji z przodu chyba nie powinno być. Dzięki za info spróbuje cos z tym zrobić , a co to za element nad osłoną. Widoczny też na poniższym zdjęciu. Edytowane 3 Stycznia 2023 przez Buzzard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano 3 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2023 Tymczasem silnik powoli nabiera kształtu, wstępnie pomalowany dojdą jeszcze przewody. I włożony w pierścień z osłona 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Stycznia 2023 Share Napisano 3 Stycznia 2023 Silnik świetny, ale reszta na moje oko do korekty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 3 Stycznia 2023 Share Napisano 3 Stycznia 2023 W dniu 14.12.2022 o 21:55, myszaty napisał: Coś czuję że drukarki 3D to przyszłość tej zabawy... jeszcze nie jednak widac warstwy. Mielismy wydruki z alu o warstwach 0,01 i bylo to niestety widac Jezeli juz to, jesli to mozliwe, polerka koncowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 3 Stycznia 2023 Share Napisano 3 Stycznia 2023 Ale chyba te detale nie były drukowane na drukarce 8k. Zobacz wydruki elementów japońskiego pancernika tutaj na forum, nie tylko to zresztą. Zdecydowanie może to być przyszłość. Jest jeden problem. Sprawne posługiwanie się programem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Stycznia 2023 Share Napisano 3 Stycznia 2023 7 minut temu, BRAVO112 napisał: jednak widac warstwy. Mielismy wydruki z alu o warstwach 0,01 i bylo to niestety widac Jezeli juz to, jesli to mozliwe, polerka koncowa Mnie to akurat nie przeszkadza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Stycznia 2023 Share Napisano 3 Stycznia 2023 Teraz, Luljan napisał: Sprawne posługiwanie się programem. O to to .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi