mandrivecs Napisano 19 Grudnia 2023 Share Napisano 19 Grudnia 2023 Nowy zielony kolorek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Grudnia 2023 Share Napisano 19 Grudnia 2023 5 minut temu, mandrivecs napisał: Nowy zielony kolorek... Cos mi się widzi, że kolory na fotkach ewidentnie podkręcone, więc mało wiarygodne modelarsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Kwietnia 2024 Share Napisano 30 Kwietnia 2024 Czy są potwierdzone malowania inne niż koreański MERDC polskich K9 Thunder? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Kwietnia 2024 Share Napisano 30 Kwietnia 2024 2 minuty temu, mandrivecs napisał: Czy są potwierdzone malowania inne niż koreański MERDC polskich K9 Thunder? Tylko zielony!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Kwietnia 2024 Share Napisano 30 Kwietnia 2024 To zdjęcie z dostaw - są takie na przedniej stronie. A taki zielony z tablicami i w jednostce? Na żadnym zdjęciu nie zauważyłem oznaczeń priorytetu drogowego - przestali montować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 11 Czerwca 2024 Share Napisano 11 Czerwca 2024 https://x.com/zelazna_dywizja/status/1800099900140703972?s=61&t=lzgfcVSrHeEQAnYLThWbyw Czyżby kolejne sztuki przyjechały bez kamuflażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 11 Czerwca 2024 Share Napisano 11 Czerwca 2024 1 godzinę temu, grzesioc napisał: Czyżby kolejne sztuki przyjechały bez kamuflażu? Dokładnie nie pamiętam czy było to przed pierwszymi dostawami z Korei czy też po pierwszych dostawach ale wyczytałem w jednym z artykułów iż pierwsze pojazdy (K-2.,K-9 )będą pochodziły z zasobów armii koreańskiej dopiero kolejne pojazdy będą pochodziły z bieżącej produkcji. Stąd może być ta różnica w malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 11 Czerwca 2024 Share Napisano 11 Czerwca 2024 (edytowane) Ale one są w kamuflażu, tyko jednobarwnym. Edytowane 11 Czerwca 2024 przez Jery 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 11 Czerwca 2024 Share Napisano 11 Czerwca 2024 Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale pierwsze sztuki dostaliśmy w malowaniu koreańskim, później jakimś pośrednim między natowskim a koreanskim (to z modeli Hobby 2000), a teraz jednobarwne. Ciekawe czy przy okazji integracji z Topazem dostaną dodatkowe kolory. 58 minut temu, bulik58 napisał: Dokładnie nie pamiętam czy było to przed pierwszymi dostawami z Korei czy też po pierwszych dostawach ale wyczytałem w jednym z artykułów iż pierwsze pojazdy (K-2.,K-9 )będą pochodziły z zasobów armii koreańskiej dopiero kolejne pojazdy będą pochodziły z bieżącej produkcji. Stąd może być ta różnica w malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 23 Czerwca 2024 Share Napisano 23 Czerwca 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 24 Czerwca 2024 Share Napisano 24 Czerwca 2024 W dniu 11.06.2024 o 22:38, grzesioc napisał: Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale pierwsze sztuki dostaliśmy w malowaniu koreańskim, później jakimś pośrednim między natowskim a koreanskim (to z modeli Hobby 2000), a teraz jednobarwne. Wszystko, co do nas trafiło przed ostatnią całkowicie zieloną partią, jest w aktualnym 4-barwnym malowaniu koreańskim, i tak jest też pokazane w modelu Hobby 2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 23 Lipca 2024 Share Napisano 23 Lipca 2024 (edytowane) Nie wiem czy takie informację były już podane, sprawdzę później i jeśli się okaże że były to te usunę Z informacji udzielonych przez plk. K.Płatkaierwsze K9 które trafiły do kraju były sprzętem ,, częściowo używanym ,, , wszystkie 24 sztk które dostarczono na początek były wyprodukowane w okresie 2008-2010 jako K9 bez dodatkowych oznaczeń. Były używane w rożnym stopniu przez wojska Korei Poł. Niektóre pojazdy przed przekazaniem przeszły remont główny w którym wymieniono części najbardziej podatne na zużycie inne pozostały w stanie fabrycznym z względu na mały stopień zużycia. Następnie poddano je procesowi zerowania resursu i przywrócono do fabrycznie nowych pojazdów już z oznaczeniem K9A1 . Kolejne pojazdy są już nówkami . zabieg z wyzerowaniem resursu był spowodowany koniecznością szybkiego uzupełniania brakow po pojazdach wysłanych do Ukr. Edytowane 23 Lipca 2024 przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mannet Napisano 15 Sierpnia 2024 Share Napisano 15 Sierpnia 2024 ktoś zna może przebieg spawów tego pojazdu? może komuś dzisiaj udałoby się porobić zdjęcia spawów podczas prezentacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 15 Sierpnia 2024 Share Napisano 15 Sierpnia 2024 Rozmawiałem wczoraj z żołnierzami służącymi na K9, którzy powiedzieli że całkwocie zielone egzemplarze dostaną nowe malowanie w 2027 roku podczas modernizacji do standardu K9PL. Te jednobarwne sztuki nie mają jakiś szczególnych oznaczeń, oczywiście poza tablicami rejestracyjnymi, od tych w innych malowaniach. potwierdziłem to w rozmowie. Można więc śmiało robić K9 w tym malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 15 Sierpnia 2024 Share Napisano 15 Sierpnia 2024 2 godziny temu, Mannet napisał: ktoś zna może przebieg spawów tego pojazdu? może komuś dzisiaj udałoby się porobić zdjęcia spawów podczas prezentacji.... Na każdym ze zdjęć znajdziesz spawy trzeba tylko fotki powiększyć, nie znam modelu ale ilość tych spawów jest b. duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mannet Napisano 17 Sierpnia 2024 Share Napisano 17 Sierpnia 2024 oo bardzo dziękuję za foteczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablok Napisano 3 Października 2024 Share Napisano 3 Października 2024 Cześć witajcie planuję zacząć budowę K9 Thunder ale mam dylemat co do malowania ponieważ ten koreański kamuflaż w ogóle mi się nie podoba i czy Wojsko Polskie używa pojazdów K9 w innym kamuflażu niż koreański z rejestracjami i oznaczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Października 2024 Share Napisano 7 Października 2024 Dziś do Gdańska dotarło kolejne 12 sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 10 Listopada 2024 Share Napisano 10 Listopada 2024 (edytowane) W dniu 3.10.2024 o 17:27, pablok napisał: Cześć witajcie planuję zacząć budowę K9 Thunder ale mam dylemat co do malowania ponieważ ten koreański kamuflaż w ogóle mi się nie podoba i czy Wojsko Polskie używa pojazdów K9 w innym kamuflażu niż koreański z rejestracjami i oznaczeniami Zielony z numerem rejestracyjnym UH0257T , na prawej stronie w ramce jest napis C5AIU ew. CSAIU . Czyżby skrót od Centrum Szkolenia Artylerii i U...? Uzbrojenia Edytowane 10 Listopada 2024 przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablok Napisano 10 Listopada 2024 Share Napisano 10 Listopada 2024 A jest szansa ze w niedługim czasie będziemy się mogli spodziewać kamuflażu nato lub polskiego kamo na k9 czy raczej marne szanse? 9 minut temu, bulik58 napisał: Zielony z numerem rejestracyjnym UH0257T , na prawej stronie w ramce jest napis C5AIU ew. CSAIU . Czyżby skrót od Centrum Szkolenia Artylerii i U...? Uzbrojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 10 Listopada 2024 Share Napisano 10 Listopada 2024 1 minutę temu, pablok napisał: A jest szansa ze w niedługim czasie będziemy się mogli spodziewać kamuflażu nato lub polskiego kamo na k9 czy raczej marne szanse? Wszystko w rękach MON-u , a że ich decyzje i wypowiedzi przeczą nie raz logice i temu co było już powiedziane i napisane to niestety pozostaje czekanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablok Napisano 10 Listopada 2024 Share Napisano 10 Listopada 2024 No to czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Listopada 2024 Share Napisano 10 Listopada 2024 41 minut temu, bulik58 napisał: Czyżby skrót od Centrum Szkolenia Artylerii i U...? Uzbrojenia Tak, to oznaczenie Centrum Szkolenia Artylerii i Uzbrojenia z Torunia. Fotka z dnia otwartych koszar. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 10 Listopada 2024 Share Napisano 10 Listopada 2024 Zielony dominuje w modzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 12 Listopada 2024 Autor Share Napisano 12 Listopada 2024 Dzień dobry, Gdyby ktoś się jednak zdecydował na powyżej przedstawiony zielony egzemplarz z CSAIU to miał on jeszcze (oprócz rejestracji i oznakowania przynależności flagę) jak na fotkach poniżej. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi