barti94 Napisano 30 Grudnia 2022 Share Napisano 30 Grudnia 2022 Witajcie. Dziś na warsztat biorę model V3000S/SSM Maultier Flak 38 w skali 1:72 od IBG. Pierwsze wrażenie Pierwsze wrażenia są mega pozytywne. Bardzo duża ilość wyprasek i szczegółów. Model na 100 procent będzie stanowił wyzwanie. Wypraski dobrej jakości. Na plus duża ilość elementów fototrawionych i plastików imitujących szkło. Na pierwszy rzut oka instrukcja wyraźna i czytelna. Malowanie i kolory Model planuje wykonać w kolorze dunkelgelb. Pozostałe kolory to głównie stalowe odcienie do malowania silnika oraz dział. Parę kolorów zarezerwowałem też na drewnianą podłogę paki. Chemia Podstawową chemią w tym modelu będzie podkład grey od vallejo oraz lakiery odpowiednio błyszczący i matowy od Tamki. Washe Washe jakie planuję użyć to: wash do pojazdów DAK od AK, wash ciemny od vallejo, wash brązowy do tworzenia zacieków/imitacji zapieczonych śrub Inne efekty Myślę że małe akcenty rdzy nie zaszkodzą w kilku miejscach - okolice podwozia i silnika. W tym przypadku wystawiam dość silną reprezentację : medium i old rust od AK, wash rdzawy do gąsiennic, zwykły wash do rdzy, rdzawa tekstura od vallejo, Inną kwestią będzie samo kurzenie. Nie planuję jakoś mocno go tym maltretować ale planuję połączyć ze sobą kilka efektów: thick mud do zachlapań, kursk earth/ damp earth do okolic gąsienic, north Afrika dust/dust and dirt deposits do śladów piasku i kurzu głównie na kabinie, rainmarks effect i streaking grime for DAK do zacieków na pionowych powierzchniach, planuję również użyć filtru od AK- desert yellow, Pozostałe efekty Są tu głównie płyny do wykończenia wszystkiego: zacieki w silniku, plamy po paliwie, wash do wnętrz, wash do elementów drewnianych, Na deser pigmenty: Jest tu kilka rdzawych, light dust odpowiadający za kurz, gun metal wydaje się też przydać. Jest też sand sienna soil i dark yellow orche - będą one położone głównie w obrębie kół oraz gąsienic. I to chyba na tyle tego przydługiego wstępu Czy dobór chemii jest ok ? Na co uważać w tym modelu szczególnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 30 Grudnia 2022 Share Napisano 30 Grudnia 2022 Cześć! Też mam ten model i może kiedyś go zbuduję - to na razie siadam i kibicuję Tobie. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 Model fajny, ale uważaj na spasowanie szoferki powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 31 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2022 (edytowane) Powoli idę do przodu. Na pierwszy rzut wziąłem silnik. Planuję go pomalować oddzielnie i włożyć już gotowy. Udało mi się dzisiaj go skleić. Mój aparat ma zdecydowanie problem z jakością zdjęć przy takim zbliżeniu. Mam prośbę. Czy moglibyście wrzucić jeśli macie zdjęcia silnika tego Forda? Chciałbym zachować w miarę uczciwą kolorystykę. Widziałem kilka zdjęć gdzie blok silnika był: ciemnozielony/czerwonordzawy/szary? Moja koncepcja na chwilę obecną wygląda tak: Będzie ona słuszna czy kolory do zmiany? Edytowane 31 Grudnia 2022 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 Cześć! Taki żarcik Ja myślę, że w Europie, w warunkach wojennych to nikt się w malowanie bloku nie bawił - czyli blok i głowica podejrzewam, że opuszczały fabrykę w kolorze żeliwa, które szybko pokrywało się mieszaniną oleju i kurzu z drogi. Może niektóre detale były malowane na czarno, a i tak potem się brudziły. Myślę, że lepszym odniesieniem dla Ciebie będzie ten obrazek: Życzę powodzenia w pracy i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 1 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2023 Dziękuje za pomoc. Poczytałem pooglądałem i wstępnie wymalowałem. Kolory będą ok? Teraz lakier i washowanie. Planuje użyć engine grime, fuel stains, czarnego washa, dust and dirt deposits. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 1 Stycznia 2023 Share Napisano 1 Stycznia 2023 ja tam się nie znam w 72 , ale wydaje mi się że to to skala dla kolekcjonera modelarskiego co tam nie wnika w szczegóły, ot na pewno są wyjątki ,ale tego i tak na tym etapie nie obczaisz, reasumującjak chcesz się pobawić w detal, a widać masz chęć to łap się za 1/35 , mniej modeli lepsza faza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 1 Stycznia 2023 Share Napisano 1 Stycznia 2023 Wybrałeś sobie bardzo fajny model, natomiast skala 72 zmusza do wnikania w szczegóły - bez tego nie będzie efektu. Mam wrażenie, że malujesz bardzo grubą warstwą farby, dobrze jest pociągnąć z aerografu warstwę podkłądową, np. czarną i na niej maziać kolejne kolory tylko cienko. I druciki by się przydały, znajdź w necie jak wyglądał ten silnik. Kiedyś zrobiłem to tak jak na obrazkach. Kibicuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Przy tym silniku była niestety mało fajna przygoda z klejem i kwestia zdjęć w rzeczywistości wygląda lepiej . Ale udało mi się trochę opanować sytuacje. Silnik otrzymał zabrudzenia, ślady po oleju oraz wash Edytowane 2 Stycznia 2023 przez barti94 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 2 Stycznia 2023 Share Napisano 2 Stycznia 2023 Lepiej - nie lepiej, z daleka mniej widać; macro jest bezlitosne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2023 Witajcie. Napotkałem na małe trudności przy sklejaniu kolejnych elementów. Chodzi o element D11 i kolejny element nieoznaczony po prawej stronie. Według instrukcji w modelu nie ma ramki D. Przeszukałem dokładnie. Czy doszło do pomyłki drukarskiej? Wie ktoś które części tutaj pasują i co to za nieoznaczony element? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 2 Stycznia 2023 Share Napisano 2 Stycznia 2023 (edytowane) To mocowanie holu(czy jak to się tam nazywa) z belką. Szukaj prostokątnego elementu z otworem w środku, który rozstawem pasuje w ramę - to ten nieoznaczony. D11, to element z bolcem, który wejdzie w tą belkę, powinien mieć kształt takiego prostokątnego lejka. Edytowane 2 Stycznia 2023 przez Klapouch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Stycznia 2023 Share Napisano 2 Stycznia 2023 Cześć! Śmieszna sprawa - haka holowniczego w moim zestawie nie znalazłem, ale za to na ramce E masz część bez oznakowania (tylną poprzeczkę ramy) gdzie miejsce na hak jest zaślepione... Coś tu najwyraźniej nie pykło. Nie wiem czy ten Maultier nie mógł holować przyczepy - może nie? Jeśli ten hak miałby tu być, to był to standardowy podzespół, który mógłbyś wziąć np. z modelu Sd.Kfz 251. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2023 Dzięki zerknąłem i faktycznie jest taki element. U mnie haka też niema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 2 Stycznia 2023 Share Napisano 2 Stycznia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, pmroczko napisał: Śmieszna sprawa... Coś tu najwyraźniej nie pykło. Nie wiem czy ten Maultier nie mógł holować przyczepy - może nie? Na poniższym zdjęciu widać, że muł coś ciągnie, więc dziwne by to trochę było, gdyby pojazdy o takim przeznaczeniu, jakie miały Muły, mieli pozbawiać haka holowniczego. Fotka z sieci - poglądowo ...rekonstrukcja https://www.milweb.net/webvert/a3202/93712 Osobiście dorobił bym ten brakujący element. Edytowane 2 Stycznia 2023 przez Rafał B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 3 Stycznia 2023 Share Napisano 3 Stycznia 2023 Tak powinna wyglądać ta część D11 , poszukaj może jest coś takiego na innych ramkach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 4 Stycznia 2023 Share Napisano 4 Stycznia 2023 Może jakiś błąd w instrukcji. Obecnie robię Lancie 3RO w 1:72 z IBG i już kilka błędów w instrukcji znalazłem. Pomylone numery i ramki. Trzeba szukać samemu w wypraskach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2023 Witajcie po krótkiej przerwie. Udało m się skleić podwozie. Zająłem się też przednimi kołami które pomalowałem,washowałem oraz kurzyłem i są chyba gotowe Co do wyprasek nie widziałem takiej u siebie Ale może w toku dalszych prac coś podobnego się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 W dniu 2.01.2023 o 16:49, Rafał B napisał: widać, że muł coś ciągnie Ciągnie najpewniej lawetę do Flak 38. Albo ewentualnie przyczepę amunicyjną. Każda ciężarówka wojskowa miała hak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 3 godziny temu, Merten napisał: Ciągnie najpewniej lawetę do Flak 38. Albo ewentualnie przyczepę amunicyjną. Każda ciężarówka wojskowa miała hak. Nie nazwałbym tego hakiem , był to raczej rodzaj sprzęgu , 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 7 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2023 Sprawa haka i sprzęgu jeśli chodzi o model jest troszkę skomplikowana. W wypraskach nie ma niestety takich elementów. Szukałem już kilka razy. Przepatrzyłem wypraski z innych modeli w skali 1/72 w nadziei, że coś podobnego znajdę, jednak bez skutku. Postanowiłem więc napisać w tej sprawie do IBG z pytaniem aby doradzili/pomogli. Wyświetlili moją wiadomość ale niestety nie odpowiedzieli. Postanowiłem skupić się wiec na dalszych pracach i kwestie haka odłożyć na dalszy plan. Wrócę do tego. Pobawiłem się z kabiną kierowcy. Mój pomysł jest taki aby zrobić otwarte drzwi oraz maskę, żeby wyeksponować silnik oraz wnętrze. Postanowiłem, że złożę jak największe części kabiny aby z max 5 elementów złożyć całość i malować etapami. Najpierw wymalowanie wnętrza, potem elementów zewnętrznych, doklejenie drzwi oraz maski, wklejenie elementów imitujących szyby, połączenie wszystkiego w jedną całość i podmalowanie ewentualnych niedoskonałości. Ten tok prac jest dobry? Czy coś zmienić? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 13 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2023 Prace idą dalej. Kabina dostała parę detali, podkład i kolor bazowy. Jutro będę malować detale i pewnie czymś się pochwalę. Mam jednak pytanie. Jakiego koloru Waszym zdaniem użyć do wymalowania siedzisk: brązowy, czarny, khaki czy może jakiś inny,bo z takimi wariantami się spotkałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 14 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2023 Krótka historia z tym modelem dobiegła końca. Na koniec złożyło się kilka kwestii: mój brak umiejętności, słabe spasowanie modelu, brak możliwości dopasowania elementów kabiny i zerowy kontakt z producentem w sprawie kilku spraw. Wyszło tak, że główna część kabiny w żaden sposób nie łączyła się z grilem i błotnikami, mimo tego że robiłem tak jak w instrukcji. Model zaliczył nieudane klejenie i postanowiłem trochę od niego odpocząć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 A to niefart... Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś uda się go uratować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi