OLO Napisano 24 Stycznia 2023 Share Napisano 24 Stycznia 2023 Osobiście używam Tamiyii w spreyu i jestem zadowolony z tego jak się kładzie. I lakier bezbarwny jest matowy, pół matowy oraz mat i że wszystkimi bardzo dobrze się pracuje, pozdrawiam OLO. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PancerLama Napisano 25 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PancerLama Napisano 4 Lutego 2023 Autor Share Napisano 4 Lutego 2023 Kalki - teraz się dopiero zorientowałem że ślady eksploatacji nałożyłem przed kalkami no i jedna część gwiazdy na wieży trochę się porwała. Ale chyba tak zostawię - będzie jako ślad eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 Proponowałbym przemaliwac metal na narzędziach. Albo metodą na szaro albo stara szkoła czyli na czarno i powycieranie metalizerem. W tej postaci nie wyglądają dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PancerLama Napisano 4 Lutego 2023 Autor Share Napisano 4 Lutego 2023 4 minuty temu, patrykd napisał: Proponowałbym przemaliwac metal na narzędziach. Albo metodą na szaro albo stara szkoła czyli na czarno i powycieranie metalizerem. W tej postaci nie wyglądają dobrze. Podasz jakieś przykłady tych metod bo nie bardzo rozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 (edytowane) Tu masz metodę na czarnym podkładzie. A Tu metoda na szaro Więcej zabawy ale w mojej opinii lepiej wygląda. Ja robię metodą na szaro. Edytowane 4 Lutego 2023 przez patrykd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PancerLama Napisano 4 Lutego 2023 Autor Share Napisano 4 Lutego 2023 13 minut temu, patrykd napisał: Tu masz metodę na czarnym podkładzie. A Tu metoda na szaro Więcej zabawy ale w mojej opinii lepiej wygląda. Ja robię metodą na szaro. Dziękuję Ci. Spróbuję coś podziałać w tym temacie w miarę możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PancerLama Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 (edytowane) Według mnie jest trochę lepiej ale wiem że muszę poćwiczyć ale nie na modelu. Zobaczymy - jeszcze wash trochę myślę wyciągnie detale. Edytowane 5 Lutego 2023 przez PancerLama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 Jest lepiej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PancerLama Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 Teraz pozostaje pytanie - co z kalkami ? Jeszcze raz je przybrudzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 Zdecydowanie musisz je przybrudzić, bo odstają od reszty. Trochę obić na nich też nie zaszko0dzi. Ale wszysko z umiarem. Na nastepnym modelu zdecydowanie mniej obić zrób. No i kolor obić też nie czerwony. Raczej ciemny brąz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PancerLama Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 Przybrudzić bardzo rzadką farbą ? a potem lekkie obicia ? do obić oprócz pomarańczowej użyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 Ja zawsze najpierw robię obicia a potem przybrudzam. Jak się przybrudza to temat rzreka. Bynajmniej nie żadną rzadką farbą. Polecam na YT obejrzeć kilak filmików jak to się robi. Kanał Nigshifta, którego link dałem ci powyżej jest jak najbardziej odpowiedni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PancerLama Napisano 22 Lutego 2023 Autor Share Napisano 22 Lutego 2023 Trochę się pozmieniało i zamalowałem całe te odpryski i postanowiłem namalować je jeszcze raz, ale widzę że narazie weathering mnie troszkę przerasta i zbyt intensywnie wszystko robie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PancerLama Napisano 22 Lutego 2023 Autor Share Napisano 22 Lutego 2023 (edytowane) Edytowane 22 Lutego 2023 przez PancerLama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PancerLama Napisano 22 Lutego 2023 Autor Share Napisano 22 Lutego 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PancerLama Napisano 22 Lutego 2023 Autor Share Napisano 22 Lutego 2023 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 22 Lutego 2023 Share Napisano 22 Lutego 2023 Jest dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 Ten post wyżej to mój . Trochę rzeczy dodanych od siebie . Przede wszystkim zmieniony celownik i dodane zaczepy na liny . Lufa wymieniona na metalową . Malowanie nasze. Dobrze trafiłeś w kolor. Cromwell ma być zielony . Obić zdecydowanie dałeś za dużo . Ale jest na razie OK . Nawet bardziej niż OK . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 Z tym zielonym Cromwellem to trzeba uważać, modernizowane z Centaura miały zielony kolor stosowany do czasu wprowadzenia brytyjskiego oliwe drab. Nowe już w fabryce dostawały obowiązujący kolor. Nikt nie przemalowywał tych wozów mimo, że jeden był stosunkowo jasny a drugi, wiadomo ciemnym kolorem. A brudzenie bardzo przyjemne dla oka powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 (edytowane) Będę się często o to pytał, bo robię ranking specyfików do malowania gąsienic: jakiej bazy Ty użyłeś? Co na nią później nakładałeś/nałożyłeś? Podobne pytanie co do błota: gotowy specyfik, czy sam coś modziłeś? Co to było? Edytowane 23 Lutego 2023 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 Wybierz sobie: 14 minut temu, Lipstein napisał: Będę się często o to pytał, bo robię ranking specyfików do malowania gąsienic: jakiej bazy Ty użyłeś? Co na nią później nakładałeś/nałożyłeś? Podobne pytanie co do błota: gotowy specyfik, czy sam coś modziłeś? Co to było? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PancerLama Napisano 23 Lutego 2023 Autor Share Napisano 23 Lutego 2023 (edytowane) 22 minuty temu, Lipstein napisał: Będę się często o to pytał, bo robię ranking specyfików do malowania gąsienic: jakiej bazy Ty użyłeś? Co na nią później nakładałeś/nałożyłeś? Podobne pytanie co do błota: gotowy specyfik, czy sam coś modziłeś? Co to było? Dokładnie tak jak kolega @OldMan napisał. Sugerowałem się filmikami nightshifta. 1. Baza Tamiya XF-63 German Grey 2. Washe zrobione samemu (1:10) z Vallejo Panzer Aces. Yellow Rust 303, Light rust 301, Dark rust 302. 3. Błoto z pigmentu + fixer. Edytowane 23 Lutego 2023 przez PancerLama 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 Można jeszcze zapoznać się z artykułem KFS-a : https://www.kfs-miniatures.com/malowanie-gasienic-poradnik/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi