wiec4-13 Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Tak jak w temacie. Moglibyście podpowiedzieć z czego zrobić paski do karabinów w skali 1:35. Do tej pory robiłem z papieru od paragonów sklepowych ale wychodziły strasznie sztywne. Słyszałem że niektórzy robią z taśmy Tamiyi. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Mam dwie technologie 1. Puszkowa - wycinam blaszkę z puszki, lekko szlifuję, potem prostuję ją, naginam do pożądanego kształtu, przyklejam gdzie trzeba, maluję i gitara. 2. Papierowa - do tego wykorzystuję żółte self-sticki technologia (choć to wielkie słowo) jest jeszcze prostsza, bez szlifowania, prostowania. Wiem, że do dość prymitywne metody, ale ja nie jestem modelarskim purystą. Modele i figurki są przede wszystkim moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2008 do tego wykorzystuję żółte self-sticki A mógłbyś napisać co to jest. Czy może być puszka po coli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 może być każda blacha aluminiowa.. tylko pamiętaj, że lepiej się ją formuje po uprzednim wyprażeniu nad ogniem kuchennym.. jako paski do broni i oporządzenia, pagony, rozdarte strzępki mundurów itp. świetnie sprawdza się folia aluminiowa.. od cienkiej (taka do pieczenia) po grubszą - taką którą kwiatki cięte zdobią czasami na łodyżce.. tak przy okazji.. mógłbyś pochwalić się budową forda T? przeszukałem forum i mi chyba umknął.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Przyznam się, że jeszcze nie testowałem, ale chodzi mi po głowie wykonanie pasków (w moim wypadku bezpieczeństwa) z kasety magnetofonowej albo wideo. Taśma ta jest cienka, a przy tym gładka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2008 To muszę dziś iść na piwko Armi niestety tej taśmy nie pomalujesz bo farba sie wykruszy, robiłem coś podobnego ale ze zwykłej folii i farba odpadała Fazzy oto na jakim stadium jest ford Położyłem ostatni kolor kamuflażu, jak skończę będzie dioramka i umieszczę w galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Spróbuj może wyprasowane paski bibułki (nie filtr) papierosowej moczonej w esencji herbacianej. To technika wykonywania pasów bezpieczeństwa w samolotach w czasach gdy fototrawionki były tak odległe i nieprawdopodobne jak PC z 16 megowym dyskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 wiec4-13 Dobra fota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Self-stick - żółta, samoprzylepna kartka do notowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Proponuję dwie metody. Z taśmy ołowianej, do kupienia w sklepach wędkarskich. Taśmę można walcować na różne grubości, tłoczyć i ładnie się układa. Można ją malować nawet akrylami. Tą metodą wykonałem pasy (te białe) na figurce szwoleżera w skali 1/32 Z kalki technicznej nasączanej cyjanoakrylem. Tą metodą wykonana uprząż na tej samej figurce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 A ja właśnie wykonałem pasek do Kar98k z taśmy Micron o szerokości 0,4 mm http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=AIZ%202001-1 Można też z 0,7 mm http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=AIZ%202001-2 Efekt zadowalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 12 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Reggy mógłbyś dokładnie opisać sposób wykonania z tej taśmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Wycinam kawałek taśmy, gnę ją trochę żeby nie była taka sztywna, kropla cyjanoakrylu tu i tam, i przyklejam dociskając ostrzem skalpela. Potem pomalować i git. Tu na karabinie widać co leży z boku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 No trochę za wąski ten pasek przy Kar98 reggy. Bez zbędnych kombinacji, Eduard ma w swojej ofercie barwione fototrawione paski do broni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Przecież cała esencja modelarstwa to zbędne kombinacje :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ari Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Seb. Podziwiam!! Żeby z takiego ujecia okrelić że pasek jest za wšski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Żeby z takiego ujecia okre�lić że pasek jest za wšski... Żadne kombinacje wystarczy 0,4 mm pomnożyć przez 35 i mamy li 14 mm. Troszkę by się wżynał w ramię - fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Reggy powinien mieć ze 2 razy tyle (2x 14mm), biorąc pod uwagę masę karabinu (bez amunicji i bagnety 4 kg) to pasek musiał być solidny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 JA wykonuje paski z okładki z PCV - na zaszyty, indeksy, legitymacje itp - idealna elastyczna, dobra grubość, faktura jak skóra tylko pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolll Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 A ja używam albo pasków z etykieety po coca-coli albo zrywam taki złoty paseczek z tasiemek do związywania kwiatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 a z brązowego brystolu albo kartki???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi