Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak w temacie. Moglibyście podpowiedzieć z czego zrobić paski do karabinów w skali 1:35. Do tej pory robiłem z papieru od paragonów sklepowych ale wychodziły strasznie sztywne. Słyszałem że niektórzy robią z taśmy Tamiyi. Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Mam dwie technologie

1. Puszkowa - wycinam blaszkę z puszki, lekko szlifuję, potem prostuję ją, naginam do pożądanego kształtu, przyklejam gdzie trzeba, maluję i gitara.

2. Papierowa - do tego wykorzystuję żółte self-sticki technologia (choć to wielkie słowo) jest jeszcze prostsza, bez szlifowania, prostowania.

Wiem, że do dość prymitywne metody, ale ja nie jestem modelarskim purystą. Modele i figurki są przede wszystkim moje

Napisano
do tego wykorzystuję żółte self-sticki

A mógłbyś napisać co to jest.

Czy może być puszka po coli ?

Napisano

może być każda blacha aluminiowa.. tylko pamiętaj, że lepiej się ją formuje po uprzednim wyprażeniu nad ogniem kuchennym..

jako paski do broni i oporządzenia, pagony, rozdarte strzępki mundurów itp. świetnie sprawdza się folia aluminiowa.. od cienkiej (taka do pieczenia) po grubszą - taką którą kwiatki cięte zdobią czasami na łodyżce..

tak przy okazji.. mógłbyś pochwalić się budową forda T? przeszukałem forum i mi chyba umknął..

Napisano

Przyznam się, że jeszcze nie testowałem, ale chodzi mi po głowie wykonanie pasków (w moim wypadku bezpieczeństwa) z kasety magnetofonowej albo wideo. Taśma ta jest cienka, a przy tym gładka.

Napisano

To muszę dziś iść na piwko

Armi niestety tej taśmy nie pomalujesz bo farba sie wykruszy, robiłem coś podobnego ale ze zwykłej folii i farba odpadała

Fazzy oto na jakim stadium jest ford

obrazqh9.th.jpg

Położyłem ostatni kolor kamuflażu, jak skończę będzie dioramka i umieszczę w galerii.

Napisano

Spróbuj może wyprasowane paski bibułki (nie filtr) papierosowej moczonej w esencji herbacianej. To technika wykonywania pasów bezpieczeństwa w samolotach w czasach gdy fototrawionki były tak odległe i nieprawdopodobne jak PC z 16 megowym dyskiem.

Napisano

Proponuję dwie metody.

Z taśmy ołowianej, do kupienia w sklepach wędkarskich. Taśmę można walcować na różne grubości, tłoczyć i ładnie się układa. Można ją malować nawet akrylami. Tą metodą wykonałem pasy (te białe) na figurce szwoleżera w skali 1/32

1.png

Z kalki technicznej nasączanej cyjanoakrylem. Tą metodą wykonana uprząż na tej samej figurce.

2.png

Napisano

Wycinam kawałek taśmy, gnę ją trochę żeby nie była taka sztywna, kropla cyjanoakrylu tu i tam, i przyklejam dociskając ostrzem skalpela. Potem pomalować i git.

Tu na karabinie widać co leży z boku:

P8120045.JPG

Napisano

No trochę za wąski ten pasek przy Kar98 reggy.

Bez zbędnych kombinacji, Eduard ma w swojej ofercie barwione fototrawione paski do broni.

Napisano

Przecież cała esencja modelarstwa to zbędne kombinacje :>

Napisano

Seb.

Podziwiam!!

Żeby z takiego ujecia okrelić że pasek jest za wšski...

Napisano
Żeby z takiego ujecia okre�lić że pasek jest za wšski...

Żadne kombinacje wystarczy 0,4 mm pomnożyć przez 35 i mamy li 14 mm. Troszkę by się wżynał w ramię - fakt

Napisano

Reggy powinien mieć ze 2 razy tyle (2x 14mm), biorąc pod uwagę masę karabinu (bez amunicji i bagnety 4 kg) to pasek musiał być solidny.

• 5 months later...
Napisano

JA wykonuje paski z okładki z PCV - na zaszyty, indeksy, legitymacje itp - idealna elastyczna, dobra grubość, faktura jak skóra tylko pomalować.

Napisano

A ja używam albo pasków z etykieety po coca-coli albo zrywam taki złoty paseczek z tasiemek do związywania kwiatków.